Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă că unul dintre jaloanele din Planul Naţional de Redresare şi rezilienţă (PNRR) pe care România trebuie să le realizeze în acest an se referă la sustenabilitatea sistemului bugetar, fapt care va implica fie reducerea salariilor angajaţilor din acest sistem, fie reduceri de personal. „Este limpede că următorul pas şi următoarea mişcare pe care o va face Comisia va fi aceea de a ne solicita implementarea acestor reforme, pentru că semnalul este transmis de vreme ce tu nu încasezi banii necesari pentru ca să susţii cheltuielile statului, atunci fă reformă pentru ca să le poţi susţine”, a explicat ministrul.
Ministrul Marcel Boloş a vorbit, joi seară, despre sustenabilitatea sectorului bugetar.
”Am spus şi spun şi acum, sunt două variante: ori varianta în care salariile de încadrare se ajustează - şi este limpede că aproape este imposibil să se taie din salarii - şi a doua variantă este de reducere a numărului de personal. Nu trebuie să ne ascundem. Sunt cele două variante şi e un volum de cheltuială foarte mare pe care-l are statul”,a declarat Marcel Boloş joi seară, în cadrul unei emisiuni la TVR Info.
Ministrul a adăugat că această problemă există la toate ministerele: ”Când discutăm de întreg aparatul funcţionăresc şi guvernamental nu discutăm doar de structura ministerelor, ele sunt prea puţine ca şi costuri, nu aici se obţin marile reduceri de cheltuială, cu toate că poate fi loc de mai bine şi se poate îmbunătăţi calitatea serviciilor publice pe care le asigură ministere. Însă această reformă şi acest obiectiv al reformei îl avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, nu este un secret. Nu i-a venit încă timpul cuvenit pentru dezbatere în spaţiul public, dar acestea sunt condiţiile pe care vi le-am menţionat: muncă egală, salariu egal, există acest principiu al echităţii, al nediscriminării, al sustenabilităţii şi al reducerilor de sporuri ale bugetarilor. E o reformă grea şi aceasta”,
Acesta a precizat că angajaţii din sistem ”nu sunt foarte confortabili” cu această chestiune şi aşteaptă proiectul noii legi privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi soluţiile propuse pentru sustenabilitatea acestui sistem.
”Ce se întâmplă? În momentul în care noi spunem că cele 20 de miliarde de lei ne lipsesc, semnalul este limpede transmis Comisiei Europene. Aha, deci voi - v-am spus că aveţi probleme de sustenabilitate a finanţelor publice, v-am arătat şi de fiecare dată v-am atenţionat că trebuie să faceţi reformă, ba a salariilor bugetarilor, ba a pensiilor, ba a pensiilor speciale. Este limpede că următorul pas şi următoarea mişcare pe care o va face Comisia va fi aceea de a ne solicita implementarea acestor reforme, pentru că semnalul este transmis de vreme ce tu nu încasezi banii necesari pentru ca să susţii cheltuielile statului, atunci fă reformă pentru ca să le poţi susţine”, mai afirmă ministrul Proiectelor Europene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.