Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a afirmat marţi că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul audierii sale, a pus întrebări cu privire la activitatea SRI în cadrul dosarului privind mărturia mincinoasă, dar şi în cazul dosarului „Microsoft”. Manda a spus că şeful Senatului vrea să ştie ce s-a întâmplat cu rezultatele obţinute, dacă datele au fost valorificate, câţi ofiţeri şi câţi bani au fost consumaţi. El susţine că liderul ALDE nu are convingerea că telefonul său nu este ascultat şi în prezent.
"Trebuie să precizăm că în cazul Microsoft interceptările au fost aprobate de ICCJ, la solicitarea unităţii de Parchet, dar la vremea respectivă s-au pus în aplicare prin SRI şi ne-a transmis solicitarea domniei sale de a adresa o serie de întrebări în ceea ce priveşte mecanismele interne mai degrabă. Care a fost extensia de supraveghere, care au fost motivele de ascultare cerute de DNA, ce solicita în mod expres, ce fapte sunt urmărite cu atenţie, ce persoane, ce dialoguri. Şi în acest sens, mandatele care îl privesc pe Tăriceanu au fost de toate felurile - interceptarea convorbirilor, fotografiere, filmare, localizare prin GPS", a explicat acesta.
Şeful comisiei SRI a spus că liderul ALDE a solicitat comisiei să întrebe cine a pus în aplicare aceste mandate de interceptare şi dacă ele au fost valorificate. De asemenea, Tăriceanu este interesat să afle şi câţi ofiţeri şi câţi bani au fost alocaţi pentru această operaţiune.
"A solicitat să verificăm ce s-a întâmplat cu rezultatele obţinute din mandatul interceptării, cu aceste date, dacă acestea au fost valorificate, în ce sens, plus câţi ofiţeri şi câţi bani au fost consumaţi pentru această operaţiune. Ne-am sesizat şi noi să continuăm cu întrebarea care au fost principalii beneficiari, secundari, ai acestor mandate şi care a fost nota de fundamentare, în contextul în care au existat prelungiri de mandate de ascultare. Ele au fost pe o perioadă de vreo patru luni de zile, în perioada anului electoral 2014, în contextul în care domnia sa spune că nu a avut nicio calitate în acest dosar, că a solicitat către DNA, cred, lămuriri şi a spus că nu poate să primească lămuriri în acest dosar pentru că nu a avut nicio calitate şi sigur că îşi punea întrebarea: dacă nu a avut nicio calitate, de ce s-au prelungit aceste mandate şi măcar să ştie sau dacă se poate afla care au fost bănuielile că nu a existat această calitate", continua senatorul PSD.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Referitor la dosarul retrocedărilor din Băneasa, în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă, Manda susţine că Tăriceanu a spus că a fost interceptat în 2008, dar mai degrabă „au fost interceptate alte persoane şi au apărut în dosar convorbirile domniei sale”.
"Aici vorbim despre un mandat pe securitate naţională, obţinut de la unitatea de instanţă, în speţă ÎCCJ, dar la solicitarea SRI prin unitatea de Parchet. La fel dorea să afle (Tăriceanu – n.r.) şi a pus o serie de întrebări destul de concrete. Aici, ca o descriere a situaţiei, înţelegem că în anul 2008 spunea domnia sa că a fost interceptat, dar mai degrabă au fost interceptate alte persoane şi au apărut în dosar convorbirile domniei sale cu acele persoane. După care ne spune că, în anul 2012, perioadă a anului electoral şi a referendumului pentru demitere, a fost obţinut mandat de interceptare a domniei sale în acest dosar, în dosarul retrocedărilor. Sigur, domnia sa se întreabă de ce ar fi fost nevoie de interceptări în 2012, pentru nişte fapte care erau cercetate din 2008, în cazul în care la momentul respectiv nu avea nicio legătură şi există bănuiala rezonabilă că se dorea mai degrabă interceptarea convorbirilor domniei sale, având în vedere că era un an destul de important, anul 2012", a continuat Claudiu Manda.
Preşedintele comisiei a afirmat că Tăriceanu a cerut copia mandatului de ascultare şi baza în care s-a obţinut acest mandat. El spune că şeful Senatului a întrebat dacă acest mandate a avut avizul juridic de la SRI şi motivaţia de la ÎCCJ şi a mai spus că nu are convingerea că telefonul său nu este ascultat şi în prezent.
"Aici vorbim de mandate care cuprindeau de la interceptarea convorbirilor şi celelalte lucruri: supraveghere, fotografiere, inclusiv GPS, Auditarea persoanelor care au avut acces la ascultarea şi transcrierile făcute la acest mandat, modul de valorificare internă a informaţiilor, dacă au fost şi alţi beneficiari şi care au fost beneficiarii informaţiilor iniţiale, care au dus la solicitarea de mandat, care au fost beneficiarii informaţiilor obţinute pe baza acelui mandat, câţi lucrători au lucrat aici. A mai solicitat la nivel general să ne interesăm câţi lucrători sunt în această zonă de ascultare şi transcriere a ascultărilor. A mai spus că nu are convingerea că telefonul domniei sale nu este ascultat şi în acest moment", a susţinut Manda.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.