Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, vineri, într-un comunicat oficial, cele 12 propuneri de ambasadori ai României, în ţările unde foştii ambasadori au fost rechemaţi, la finalul mandatulului. MAE afirmă că persoanele nominalizate sunt în marea majoritate diplomaţi de carieră şi cunosc foarte bine problematicile în atenţie. Ministerul va transmite lista în comisiile de specialitate din Parlamentul României, în conformitate cu reglementările în vigoare, în vederea audierii, în perioada următoare, a celor 12 candidaţi. Secretarul de stat din MAE Alexandru Victor Micula este propus în Ucraina, Cornel Feruţă, la ONU, în locul lui Ion Jinga, care ar urma să preia postul de ambasador pentru Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg. Pentru postul de ambasador în Republica Moldova este propus Cristian-Leon Ţurcanu.
MAE transmite că a avut în vedere, pentru propunerile de numiri în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României, o serie de criterii care să corespundă exigenţelor acestor posturi care asigură reprezentarea României la nivel înalt atât în sistem multilateral, cât şi bilateral, criterii aplicate şi în celelalte etape ale acestui proces de înnoire a conducerilor misiunilor diplomatice ale României.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Astfel, persoanele nominalizate sunt în marea majoritate diplomaţi de carieră şi cunosc foarte bine problematicile în atenţie.
”În avansarea acestor propuneri au fost avute în vedere, în special, profesionalismul şi pregătirea pentru specificul postului în care ar urma să îşi desfăşoare mandatul persoanele nominalizate, precum şi parcursul profesional, competenţele şi pregătirea necesare asumării unei astfel de poziţii. La fel ca şi până acum, elementul principal în formularea acestor nominalizări a fost reprezentat de competenţele şi abilităţile candidaţilor de a îndeplini aceste funcţii, cu scopul de a apăra şi promova interesele României şi ale cetăţenilor români în afara graniţelor, pentru a contribui la o reprezentare mai bună a României peste hotare şi, implicit, la o imagine mai bună a ţării noastre în relaţia cu partenerii săi externi, în conformitate cu liniile strategice promovate la nivelul politicii externe a României”.
În etapa următoare, Ministerul Afacerilor Externe urmează să transmită către Comisiile de specialitate din Parlamentul României, în conformitate cu reglementările şi practica relevante în vigoare, solicitarea de audiere, în perioada următoare, a celor 12 candidaţi pentru poziţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României.
Pentru candidaţii pentru posturile diplomatice bilaterale va fi demarată procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 1961. Ulterior audierilor în comisiile de specialitate din Parlamentul României şi obţinerii avizului acestora, care are caracter consultativ, respectiv ulterior primirii agrementului din partea statului acreditar, acolo unde este cazul, Preşedintele României semnează decretele de acreditare şi scrisorile de acreditare.
Cine sunt cele 12 persoane propuse pentru a ocupa o funcţie de ambasador
La Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York, MAE îl propune ca ambasador pe Cornel Feruţă, diplomat de carieră, care deţine gradul diplomatic de ambasador din anul 2014 şi exercită, din ianuarie 2020, funcţia de secretar de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice în cadrul MAE. A desfăşurat până în prezent o activitate prestigioasă, care a contribuit în mod semnificativ, inclusiv din perspectiva aprecierii sale în plan internaţional, la promovarea şi credibilitatea României. A fost, în perioada 2007 – 2012, şeful Misiunii Permanente a României la Organizaţiile Internaţionale de la Viena.
La Misiunea Permanentă a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva este propus Răzvan-Victor Rusu, tot diplomat de carieră, care deţine gradul diplomatic de ambasador din 2019 şi ocupă, din 2016, funcţia de şef al Misiunii Permanente a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg. În perioada 2007 – 2012 a fost ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Italia, Malta şi San Marino, precum şi Reprezentant Permanent al României la agenţiile ONU (FAO, FIDA, PAM).
În perioada 2014 – 2017 a fost şeful delegaţiei României la International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), iar în intervalul 2012 – 2016, a ocupat funcţia de emisar special al MAE pentru Parteneriatul Estic al UE şi de director general al Departamentului Afaceri Regionale din Ministerul Afacerilor Externe. Vorbeşte limbile engleză, franceză şi italiană.)
Ambasadorul propus pentru Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg este Ion Jinga. Diplomat de carieră, acesta deţine gradul diplomatic de ambasador din anul 2017 şi exercită, din august 2015, funcţia de reprezentant permanent al României la ONU, New York.
Din această poziţie, a îndeplinit o serie de funcţii în premieră pentru ţara noastră, precum cea de Preşedinte al Comitetului de decernare a Premiului ONU pentru Populaţie, în 2019, 2020 şi 2021, Preşedinte al Comisiei ONU pentru Dezarmare şi Securitate Internaţională (2018 – 2019), Preşedinte (2018) şi Vicepreşedinte (2019) al Comisiei ONU pentru Consolidarea Păcii, co-preşedinte al procesului de negocieri interguvernamentale privind reforma Consiliului de Securitate (2016 - 2017). Anterior, a deţinut funcţia de ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, între 2008 şi 2015, iar în perioada 2003 – 2008 a fost ambasador al României în Regatul Belgiei.
În Republica Moldova, MAE propune ca ambasador pe Cristian-Leon Ţurcanu, tot diplomat de carieră, care exercită, din 2016, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ucraina.
Anterior, în perioada septembrie 2014 – octombrie 2015, a ocupat funcţia de prim-colaborator în cadrul Ambasadei României la Chişinău. În Serviciul Exterior a mai activat în cadrul Ambasadei României la Washington, în perioada 2008 – 2012, şi la Ambasada României la Berlin, între 2003 şi 2008. Vorbeşte limbile engleză, germană, suedeză şi are cunoştinţe de franceză, italiană şi rusă.)
Pentru Ucraina, este propus ambasador Alexandru Victor Micula, diplomat de carieră, care deţine gradul diplomatic de ambasador din 2008 şi exercită, din 2019, funcţia de Reprezentant cu însărcinări speciale pentru combaterea antisemitismului în cadrul MAE.
În perioadele noiembrie 2018 – noiembrie 2019 şi februarie 2016 – ianuarie 2018 a ocupat funcţia de secretar de stat pentru afaceri interinstituţionale în cadrul MAE, iar între noiembrie 2007 şi iunie 2008 a fost secretar de stat, coordonatorul naţional pentru organizarea Summitului NATO de la Bucureşti. În perioada octombrie 2011 – februarie 2016 a fost ambasadorul României în Ungaria, iar în intervalul iunie 2014 – iunie 2016 a fost Secretar al Comisiei Dunării.
A îndeplinit, de asemenea, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Danemarcei şi Republica Islanda, între 2009 şi 2011. În perioada 2002 – 2007 a fost ambasadorul României în Republica Argentina şi Republica Paraguay. Vorbeşte limbile engleză şi spaniolă şi are cunoştinţe de limbă maghiară.)
În Regatul Suediei este propus Daniel Ioniţă, diplomat de carieră, care deţine gradul diplomatic de ambasador din anul 2019 şi a ocupat, din 2016, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova.
Anterior, în perioada 2015 – 2016, a îndeplinit funcţia de secretar de stat pentru afaceri strategice în cadrul MAE. În perioada 2011 – 2015, a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Norvegiei. În Serviciul Exterior, a mai activat în cadrul Ambasadei României la Stockholm, unde a îndeplinit funcţia de prim-colaborator în perioada 2002 – 2006, şi la Misiunea României la NATO şi UEO Bruxelles, în 2002 şi anterior, în 1998. Vorbeşte limbile engleză, franceză şi suedeză/norvegiană.
În Turkmenistan este propus ca ambasador Ion Naval, diplomat de carieră, care ocupă postul de prim-colaborator în cadrul Ambasadei României în Republica Azerbaidjan din octombrie 2021, funcţie pe care a îndeplinit-o şi în intervalul septembrie 2020 – aprilie 2021.
În perioada aprilie 2020 - octombrie 2021 a exercitat rolul de însărcinat cu afaceri ad interim în cadrul aceleiaşi ambasade. În Serviciul Exterior, a mai activat în cadrul Ambasadei României în Ucraina, în perioada 2008 – 2019. Vorbeşte limbile rusă, franceză, ucraineană, engleză.
În Republica Singapore este propus ambasador al României Iulian Buga. Acesta este diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ambasador din 2008 şi a ocupat, din 2015, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Suediei.
Anterior, a îndeplinit funcţiile de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii, în perioada 2013 – 2015, în Irlanda, în perioada 2009 – 2013, şi în Regatul Ţărilor de Jos, în intervalul 2001 – 2007, unde a deţinut şi poziţia de Reprezentant Permanent al României la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, ocupând şi poziţia de Preşedinte al Comitetului Conferinţei Statelor Părţi.
În Emiratele Arabe Unite este propus ca ambasador Octavian-Bogdan Badica. El ocupă, din 2010, funcţia de şef al departamentului pentru verificare şi raportare (head of controlling and reporting) în cadrul unei reţele private de sănătate, poziţie din care gestionează întreaga activitate financiară a instituţiei şi o serie de activităţi de coordonare aferente.
Anterior, a ocupat funcţia de auditor senior în cadrul unei importante firme de consultanţă şi audit. Este licenţiat în administrarea afacerilor în cadrul Universităţii din Bucureşti (2005 - 2008) şi în limbi străine, cu o specializare în limbile engleză şi arabă de la Universitatea Dimitrie Cantemir din Bucureşti (2005 - 2008). Vorbeşte limbile engleză, arabă şi franceză.
În Statul Qatar este propus ambasador Nicuşor Daniel Tănase, diplomat de carieră, care adeţinut, în perioada 2016 – 2021, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statul Kuwait, iar în intervalul 2008 – 2013 a fost ambasadorul României în Republica Libaneză.
În Sultanatul Oman este propus ambasador Florin Marius Tacu, care Exercită, din 2017, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Singapore.
Anterior, în perioada septembrie 2010 –2015, a ocupat funcţia de consul general, şef al Consulatului General al României la Shanghai, Republica Populară Chineză.
În Republica Federală Democrată Etiopia este propusă ambasador Iulia Pataki. Aceasta a ocupat, în perioada 2012 – 2021, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Kenya, Burundi, Uganda, Ruanda şi Tanzania, cu reşedinţa la Nairobi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.