Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat marţi, după participarea la consultările premierului cu partidele pe stabilirea calendarului alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din toamnă, că formaţiunea sa doreşte ca alegerile prezidenţiale să se organizeze atunci când este normal să se organizeze, aproape de terminarea mandatului Parlamentului şi preşedintelui şi respinge categoric organizarea turului doi simultan cu parlamentarele, pentru că nu va face altceva decât să avantajeze, în mod injust, partidele care vor da candidaţii de tur doi,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Le-am spus reprezentanţilor Guvernului că această consultare ar fi trebuit să aibă loc la începutul anului, nu acum, pentru că la începutul anului coaliţia a ignorat complet voinţa societăţii şi voinţa formaţiunilor politice de opoziţie şi a stabilit de la sine putere, fără niciun fel de consultare, un calendar electoral profund neconstituţional, care deja a provocat efecte nocive pentru democraţia din România, prin comasarea alegerilor locale cu cu europarlamentarele, printr-o Ordonanţă de urgenţă neconstituţională”, a spus Ludovic Orban, după consultările de la Palatul Victoria.

El a precizat că Forţa Dreptei şi-a spus punctul de vedere cu privire la subiectul în cauză.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Punctul nostru de vedere este foarte limpede şi foarte clar, dorim ca alegerile să se organizeze atunci când este normal să se organizeze şi anume aproape de terminarea mandatului Parlamentului şi preşedintelui. Opţiunile, ţinând cont de prevederile constituţionale, sunt relativ limitate, din cauza asta punctul nostru de vedere a fost acela de a organiza alegerile prezidenţiale, primul tur, simultan cu alegerile parlamentare, fie pe data de 1 decembrie sau 8 decembrie, urmând ca al doilea tur al alegerilor prezidenţiale să fie organizat fie pe 15 decembrie fie pe data de 22 decembrie”, a explicat Orban.

El a precizat că Forţa Dreptei respinge categoric ”una din soluţiile care se vehiculează şi anume acea soluţie de a organiza simultan turul doi al alegerilor prezidenţiale cu alegerile parlamentare”.

”Este neconstituţională, nedemocratică şi nu va face altceva decât să avantajeze, în mod injust, partidele care vor da candidaţii de tur doi, pentru că va fi pe de o parte o campanie polarizantă între cei doi candidaţi care au rămas în turul doi, care va crea avantaje incorecte, nedemocratice şi chiar la limita cconstituţionalităţii pentru partidele politice care intră în turul doi, dezavantajând celelalte formaţiuni. De asemenea, neintrarea în turul doi poate provoca pentru foarte multe formaţiuni politice un dezavantaj major, care să afecteze grav rezultatele obţinute la alegerile parlamentare, în cazul în care se organizează în acelaşi timp cu turul doi”, a ţinut să precizeze Orban.

Preşedintele Forţa Dreptei a mai spus că de asemenea i se pare tot de natură a afecta egalizatea de şanse a competitorilor politici şi organizarea alegerilor prezidenţiale înainte de alegerile parlamentare.

”Dacă va fi ales preşedintele îmnainte de parlamentare cu două săptămâni, trei săptămâni, toată campania se va desfăşura sub spectrul preşedintelui şi evident că cel care va fi preşedinte se va implica în campanie fiindcă încă nu este preşedinte în funcţie şi va aduce avantaje injuste şi nedemocratice pentru partidul care a susţinut candidatura la prezidenţiale”, a spus Ludovic Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.