Ministrul de Interne, Lucian Bode a anunţat, miercuri, adoptarea în Guvern a proiectului privind implementarea brăţării electronice pentru agresori, în primă fază urmând a se achiziţiona, în acest an, 964 de chituri de supraveghere. Proiectul pilot se va desfăşura pe 4 ani, iar iniţial aceste brăţări vor fi introduse în trei judeţe şi Municipiul Bucureşti, iar începând cu 2026, monitorizarea electronică se va realiza pentru toate cazurile prevăzute de legea 146 / 2021.
Ministrul Lucian Bode a anunţat după şedinţa de Guvern că s-a aprobat Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Notei de fundamentare privind cheltuielile aferente proiectul de investiţii Operaţionalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică”, necesar pentru că este vorba de un proiect care va fi finanţat din fonduri publice şi depăşeşte valoarea de 40 de milioane de lei.
Bode a spus că anul trecut a fost promulgată legea 146/ 2021 privind monitorizarea electronică în cazul unor proceduri judiciare, pentru a cărei implementare este nevoie de parcurgerea mai multor etape. Astfel, Poliţiei Române îi revine o poarte însemnată din atribuţii pentru acest sistem de supraveghere.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Implementarea presupune, pe lângă cadrul normativ, o structură formată din echipamente de comunicaţii. Sistemul electronic de monitorizare va permite asigurarea protecţiei victimelor violenţei domestică şi tragerea la răspundere a agresorilor, urmând a se demara achiziţiile pentru dispozitivele electronice de supraveghere. Valoarea totală a acestor achiziţii este de 241 de milioane lei, TVA inclus.
Proiectul urmează să asigure capabilităţile şi capacitatea de acţiune a Poliţiei Române, proiectul pilot urmând a se întinde pe o perioadă de 4 ani şi va cuprinde verificarea modului de respectare a ordinelor de protecţie provizorii şi cele europene.
”Începând cu 2026, monitorizarea electronică se va realiza pentru toate cazurile prevăzute de legea 146 / 2021”, a mai spus Lucian Bode, arătând că este vorba de măsurile de cauţiune, arestul la domiciliu şi arestul la distanţă.
În privinţa resurselor bugetare, ministrul de Interne a precizat că s-au alocat bani în buget pentru aceste sistem de monitorizare, pentru anul 2022, suma prevăzută fiind de 32 de milioane de lei, care va asigura pentru început achiziţia a 964 de chituri de monitorizare şi a infrastructurii necesare. Pentru următorii 3 ani, până în 2025, efortul bugetar va include un număr total de 15.000 de astfel de chituri pentru monitorizarea electronică.
”Am încredere că prin operaţionalizarea acestei structuri de monitorizare, se creează un mecanism eficient şi necesar care va contribui la limitarea violenţei domestice, un fenomen care mutilează destine şi lasă urme adânci şi societate”, a mai spus Lucian Bodea.
Ministrul a venit şi cu cifre, precizând că peste 44.000 de fapte de violenţă domestică au avut loc în primele luni ale anului 2021, iar nerespectarea ordinelor de protecţie a crescut cu 503 cazuri, mai exact aproape 20% la nivelul anului 2021. La aceste date se adaugă urmărirea respectării hotărârilor judecătoreşti privind ordinele de protecţie, fiind monitorizate 12.925 de cazuri de ordine de protecţie. S-a constatat că 2.600 de infracţiuni s-au săvârşit în aceste 11 luni.
”Dacă am fi avut aceste brăţări electronice (..) sunt convins că aceste grozăvii nu s-ar fi întâmplat pentru că violenţa familială este o formă a criminalităţii, cu un puternic impact atât fizic cât şi emoţional, cu grave consecinţe asupra victimelor şi a dezvoltării acestora”, a mai spus Bode.
Ministrul de Interne a prezentat şi calendarul aprobării acestui proiect, el afirmând că în următoarele 3 luni se vor realiza procedurile de achiziţie şi vor fi operaţionalizate în 3 judeţe şi Municipiul Bucureşti acest proiect pilot.
”Încă nu am luat o decizie, sunt mai mulţi factori (..) Vrem să avem judeţe cu număr ridicat de astfel de situaţii, în acelaşi timp, vrem să vedem şi cum ne descurcăm cu semnalul în zone îndepărtate, vom lua cu siguranţă un judeţ de la graniţa României”, a afirmat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.