Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, în discursul rostit la Adunarea Generală ONU, că România a promovat concentrarea eforturilor pe conflictele îngheţate, iar ”războiul împotriva Ucrainei ne-a arătat că, în asemenea condiţii, absenţa războiului nu înseamnă pace”, subliniind necesitatea gestionării conflictelor din regiunea Mării Negre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”România a promovat constant de-a lungul timpului menţinerea aşa-numitelor conflicte îngheţate sau prelungite printre priorităţile de pe agenda noastră şi concentrarea eforturilor pentru rezolvarea acestora”, a afirmat preşedintele în discursul său, centrat pe războiul din Ucraina, securitatea energetică, protejarea mediului şi securitatea alimentară.
El a argumentat că ”războiul împotriva Ucrainei ne-a arătat că, în asemenea condiţii, absenţa războiului nu înseamnă pace”.
”Conflictele prelungite, precum cele din regiunea Mării Negre, trebuie gestionate fără întârziere”, a subliniat Klaus Iohannis.
Preşedintele a mai declarat că misiunile ONU de menţinere a păcii au fost întotdeauna un instrument de importanţă primordială pentru protejarea păcii şi a securităţii.
”Contribuţia solidă a României la diverse operaţiuni în jurul globului constituie o dovadă a angajamentului nostru. Trebuie să ne asigurăm că, în conformitate cu agenda Acţiunii pentru Menţinerea Păcii, misiunile ONU de  menţinere a păcii devin mai eficiente şi contribuie la soluţii politice pentru rezolvarea conflictelor, plasând drepturile omului în centrul acţiunilor. De asemenea, avem nevoie de acţiuni ferme ale comunităţii internaţionale pentru a proteja şi a promova drepturile omului. Trebuie să consolidăm sistemul ONU pentru Drepturile Omului şi să asigurăm finanţarea sustenabilă şi adecvată pentru toate activităţile acestuia”, a afirmat Iohannis.
”Recunoaştem rolul esenţial jucat de actorii din societatea civilă şi de apărătorii drepturilor omului în promovarea şi protejarea drepturilor omului. Asigurarea funcţionării adecvate a instituţiilor democratice, susţinerea respectării statului de drept şi garantarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale rămân esenţiale”, a declarat preşedintele amintind că, ”în baza acestor convingeri ferme, România şi-a depus candidatura pentru un loc în Consiliul Drepturilor Omului, pentru mandatul 2023-2025”.
 
”Doresc să închei prin a sublinia că trebuie să restabilim încrederea publicului în eficienţa multilateralismului. Doar împreună vom reuşi să identificăm şi să implementăm soluţii sustenabile pentru a asigura pacea globală, prosperitatea, respectarea  drepturilor omului şi realizarea unui mediu înconjurător sănătos pentru generaţiile următoare!”, a conchis Iohannis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.