Preşedintele Klaus Iohannis a avut, luni, o convorbire telefonică cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la Planul de relansare economică a Uniunii Europene şi bugetul revizit pentru perioada 2021 – 2027.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţia dintre Klaus Iohannis şi Ursula von der Leyen s-a axat, în principal, pe propunerile pe care Comisia Europeană urmează să le prezinte, până la sfârşitul acestei luni, cu privire la Planul de relansare economică a Uniunii Europene şi varianta revizuită a propunerii privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.
”Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat sprijinul deplin al României în ceea ce priveşte identificarea celor mai potrivite soluţii pentru redobândirea forţei economice a Uniunii Europene. Referitor la pachetul de propuneri pe care Comisia Europeană urmează să-l prezinte cu privire la Planul de relansare economică a UE şi varianta revizuită a propunerii privind bugetul Uniunii pentru perioada 2021-2027, preşedintele României s-a pronunţat pentru o abordare axată pe unitate, solidaritate şi evitarea oricărei diviziuni sau fragmentări între statele membre ale Uniunii”, a transmis Administraţia Prezidenţială.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că aceste propuneri trebuie să ţină seama de nevoile fiecărui stat membru în parte, să fie echilibrate, proporţionale şi corect prioritizate, astfel încât să se asigure un răspuns concret la provocările existente.
”Preşedintele României a reiterat ideea potrivit căreia convergenţa şi coeziunea trebuie să rămână principalele obiective la nivel european, astfel încât Uniunea Europeană să iasă mai puternică din această provocare generată de criza COVID-19. În vederea asigurării unui proces eficient de relansare economică, Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru un buget european puternic, consistent şi flexibil. În acest sens, Preşedintele României a subliniat că, în opinia sa, volumul viitorului buget al UE trebuie să ţină cont de noile circumstanţe economice în care se află Uniunea”, a mai transmis sursa citată.
Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanţa Politicii de Coeziune şi a Politicii Agricole Comune, care trebuie folosite pe deplin pentru reconstruirea economiilor europene, acestea fiind importante instrumente de investiţii. Prin urmare, Preşedintele României s-a pronunţat pentru un nivel crescut al alocărilor pentru cele două politici şi pentru un cadru de implementare mai flexibil, astfel încât statele membre să poată adapta sprijinul financiar la nevoile lor specifice.
De asemenea, şeful statului s-a pronunţat şi pentru asigurarea unei infrastructuri puternice de sănătate la nivelul Uniunii, susţinând astfel avansarea de instrumente financiare dedicate pentru soluţionarea acestei provocări în cadrul redresării economice viitoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.