Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 5 septembrie 2022, un mesaj în cadrul ceremoniei de deschidere a Conferinţei Europene de Inginerie Seismică şi Seismologie - 3ECEES, în care a afirmat că avem nevoie de legături mai bune şi mai directe între progresele ştiinţifice şi educaţie în general, învăţământul superior jucând un rol esenţial în diseminarea ştiinţei. Cercetarea pe care o întreprindeţi salvează vieţi prin faptul că oferă factorilor de decizie date cheie în reducerea riscului seismic şi, prin urmare, are implicaţii pozitive pentru viaţa cetăţenilor din întreaga lume, a arătat şeful statului.
Mesajul a fost prezentat de către Alexandra-Maria Bocşe, Consilier de Stat - Departamentul Climă şi Sustenabilitate.
”Felicit Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti şi Institutul Naţional pentru Fizica Pământului pentru organizarea Conferinţei Europene de Inginerie Seismică şi Seismologie (3ECEES), un eveniment ştiinţific internaţional pe care România este mândră să îl găzduiască anul acesta sub Înaltul meu Patronaj. Îmi exprim aprecierea pentru iniţiativa şi munca asiduă a organizatorilor evenimentului de a reuni comunitatea academică europeană în domeniul ingineriei seismice şi seismologiei aici, în România, după câţiva ani în care pandemia a restricţionat evenimente academice importante”, spune preşedintele în mesaj.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Klaus Iohannis arată că, ”fiind de formaţie profesor de fizică, este de la sine înţeles că eu însuşi crede cu tărie în puterea educaţiei, ştiinţei şi descoperirii ştiinţifice de a ne ajuta să depăşim provocările cu care ne confruntăm ca societate”.
”În ultimii ani, în efortul internaţional de a depăşi pandemia de COVID-19 şi efectele sale asupra sănătăţii, economiei şi societăţii, am recurs adesea la oameni de ştiinţă şi la ştiinţă. Răspunzând la o mare provocare pentru omenire în prezent, schimbările climatice, apelăm din nou la oamenii de ştiinţă pentru îndrumarea lor în anticiparea evenimentelor meteorologice extreme, găsirea unor modalităţi inovatoare de adaptare la schimbările climatice, descoperirea şi dezvoltarea tehnologiilor care reduc gazele cu efect de seră pe care le generăm. Cred cu tărie că în centrul prevenirii şi răspunsului nostru eficient la dezastre naturale (cum ar fi cutremurele sau dezastrele generate de schimbările climatice – inundaţii, secetă sau incendii de vegetaţie) se află o abordare bazată pe colaborare, pe fapte şi soluţii dovedite ştiinţific. Suntem mai puternici atunci când ne unim forţele, atât în calitate de politicieni reuniţi la summituri menite să abordeze probleme internaţionale presante, cât şi ca oameni de ştiinţă care lucrează dincolo de frontierele naţionale la proiecte comune de cercetare care generează cunoaştere, benefică nu numai pentru cetăţenii unei anumite ţări, ci pentru umanitate în ansamblu”, spune şeful statului.
El afirmă că ”mai sunt încă multe de făcut pentru a reduce decalajul dintre comunitatea ştiinţifică şi cea care formulează politici publice, pe de o parte, şi comunitatea ştiinţifică şi publicul larg, pe de altă parte, în ceea ce priveşte reducerea riscului dezastrelor naturale şi răspunsul la acestea”.
”Avem nevoie de legături mai bune şi mai directe între progresele ştiinţifice şi educaţie în general, învăţământul superior jucând un rol esenţial în diseminarea ştiinţei. De aceea viziunea asupra viitorului educaţiei româneşti lansată recent – numită România Educată – subliniază necesitatea integrării alfabetizării ştiinţifice sporite, precum şi importanţei STEM, în toate nivelurile de educaţie generală”, spune preşedintele României.
”De asemenea, doresc să evidenţiez importanţa datelor ştiinţifice şi a cercetării în formularea unor politici publice solide în serviciul cetăţenilor noştri. În mod egal, doresc să subliniez importanţa avertizării timpurii şi a informării şi educării corespunzătoare a publicului cu privire la răspunsul individual adecvat în caz de cutremure, fenomene meteorologice extreme şi evenimente poluante grave. Pentru a anticipa astfel de evenimente, a le modela impactul şi a dezvolta răspunsuri eficiente la ele atunci când au loc, ne bazăm pe comunitatea ştiinţifică, care este foarte bine reprezentată la această conferinţă”, a precizat preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit acestuia, ”comunitatea de cercetare privind ingineria seismică şi seismologia joacă un rol cheie în a ne ajuta să înţelegem mai bine un fenomen natural care s-a dovedit foarte des distructiv de-a lungul istoriei umanităţii, precum şi în istoria recentă a ţării noastre - cutremurele”.
”Cercetarea pe care o întreprindeţi salvează vieţi prin faptul că oferă factorilor de decizie date cheie în reducerea riscului seismic şi, prin urmare, are implicaţii pozitive pentru viaţa cetăţenilor din întreaga lume, influenţând în mod direct bunăstarea acestora. România şi eu personal suntem foarte mândri să vă susţinem activitatea, oferind prin această conferinţă o platformă pentru comunitatea dumneavoastră de cercetare pentru a vă întâlni, a face schimb de idei şi a planifica cercetarea revoluţionară de mâine”, a menţionat preşedintele.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.