Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a declarat marţi, în timpul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaţilor a moţiunii simple depuse de PNL împotriva sa, că liberalii ar trebui să se gândescă miercuri, la vot, cum ar fi votat Brătianu o moţiune cu asemenea miză. El susţine că la preluarea mandatului de la fostul ministru al Culuturii, Lucian Romaşcanu, a constatat că nu exista o strategie unitară, bazată pe o concepţie clară şi teme principale ale modului de aniversare a Centenarului.
„Cu toată onestitatea mărturisesc că, dat fiind că este prima oară când ne confruntăm cu asemenea sarcini, am constatat că nimeni nu ştie exact (despre ce este vorba – n.r.). Însă fiecare are dreptul la o părere şi are dreptul să o expună în public. Pentru unii Centenarul ar trebui să fie un mare revelion, cu muzică populară, cu carte şi licori alese care să tină probabil tot anul 2018 şi toate astea pe banii cetăţenilor. Pentru alţi, Centenarul trebuie să fie un fel de jocuri politice ale României doar ale României, în care fiecare judeţ se întrec in activităţi cât mai năstruşnice, iar in final pe la 1 Decembrie, seara, să organizăm un imens foc de artificii să ne dăm medalii între noi. Mai sunt cei care optează pentru o variantă mai sobră. Centenarul este prilejul de a comemora câteva mari figuri ale istoriei prin organizarea unor ceremonii militaro-religioase, o invocare maraton din care cu greu ar putea un trecător să ghicească bucuria acestui popor la împlinirea unui veac pentru care a aşteptat nu 10, nu 100, ci o mie de ani”, a spus Ivaşcu.
El susţine că toţi cei enumeraţi au dreptul să gândească aşa, dar, crede el, “pierd esenţialul”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Toţi cei mai de sus au dreptul să gândească aşa, dar din punctul meu de vedere pierd esenţialul. Am spus-o în mai multe rânduri - cred cu cea mai mare tărie că a cinsti cu adevărat reuşita măreaţă a înaintaşilor noştri înseamnă a omagia în primul rând faptele lor şi adevărul istoric. Unirea a trebuit recunoscută, consfinţită şi ratificată de sistemul de tzratate internaţionale din primul război mondial. (...) ", a mai spus Ivaşcu.
Ministrul se întreabă de ce nimeni “nu s-a gândit să respecte adevărul istoric, inducându-se în mod incorect faţă de naţiunea română şi faţă de făuritorii Marii Uniri conceptul că aniversarea Centenarului se referă doar la 1918, ignorându-se în felul acesta marile evenimente naţionale, europene şi internaţionale ce au urmat şi validat atestând România Mare, România unită”.
Acesta mai afirmă, referitor la titlul moţiunii - PSD calcă în picioare cea mai mare sărbătoare a românilor de pretutindeni - Centenarul Marii Uniri – că “o Românie demnă, la 100 de ani de la Marea Unire, trebuie să fie clădită din demnitatea fiecărui cetăţean al ei, oriunde s-ar afla”.
„Chiar în titlul moţiunii se face referire la românii de pretutindeni pe care cineva consideră că i-aş nesocoti. Dimpotrivă, cred că o Românie demnă, la 100 de ani de la Marea Unire, trebuie să fie clădită din demnitatea fiecărui cetăţean al ei, oriunde s-ar afla. (...) Sunteţi, domnilor, reprezentanţii unui popor care peste şi poate fi mândri de trecutul său şi care trebuie să aibă mare încredere în viitorul său. Nu-i scădeţi rolul pe care el trebuie să-l aibă în lume, fiţi cât de modeşti pentru persoana dumneavoastră, dar nu fiţi niciodată modeşti pentru poporul pe care îl reprezentanţi - aşa vorbea cel mai iscusit dintre liderii liberali, marele om de stat I.C Brătianu ale cărei recomandări sunt valabile şi astăzi şi pentru acest ministru PSD al culturii şi identităţii naţionale”, a mai adăugat el.
Ministrul Culturii a mai explicat faptul că personalităţile acestui secol merită un bust în localităţile natale
„Doresc ca marile personalităţi ale acestui secol din toate domeniile să aibă fiecare măcar un bust în localitatea natală, pentru ca elevii care trec pe lângă ele, în drum spre şcoală. să ştie că există precedente”, a continuat ministrul Culturii.
George Ivaşcu a dat vina pe predecesorul său, Lucian Romaşcanu, afirmând că la preluarea mandatului a constatat nu exista o strategie unitară privind temele principale ale modului de aniversare a Centenarului.
"Aş dori să mă adresez direct dumneavoastră ca deputaţi români şi responsabili politici - Ne-am adunat azi, aici, ca să lămurim cum dorim să celebrăm marile fapte de acum 100 de ani. Când vor vota deputaţii liberali, mi-aş dori să se întrebe cum ar fi votat Brătianu o moţiune politică pe o asemenea miză, iar când va vota orice patriot român, de orice orientare politică, să aibă un gând pentru patrioţii Maniu, Vaida Voievod, Marghiloman, Averescu sau Take Ionescu - lideri care au dat strălucire istoriei noastre", a afirmat Ivaşcu.
“Având in vedere importanţa aniversării Centenarului (...) vă expun următoarele: 1 - punctual, cu privire la situaţia existentă la preluarea mandatului am constatat următoarele - nu exista o strategie unitară, bazată pe o concepţie clară, principii şi teme principale ale modului de aniversare a Centenarului. Erau doar liste, tabele cu circa 2042 de enunţuri de activităţi dedicate Centenarului. Nu aveau o fundamentare reală, completă. În plus nu exista cadrul legal adecvat mai ales din punct de vedere al mecanismelor de finanţare. (...) Fac un apel la dumneavostră să înţelegeţi că nu am făcut decât să reconsider situaţia şi să introduc relevanţa tematică şi legalitatea în cheltuirea banului public”, a mai spus Ivaşcu.
De asemenea, el a spus că „ne aflăm într-o evaluare permanentă şi benefică a tuturor propunerilor şi ideilor aflate pana in prezent şi avem aceeaşi deschidere şi transparenţă pentru propuneri de proiecte ce vor urma. (...) Pe măsura finalizării tuturor listelor de proiecte şi aprobării acestora de către comitetul interministerial se va întocmi calendarul naţional de evenimente dedicat aneiversării Centenarului”.
Moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului Culturii - semnată de 108 parlamentari ai grupurilor PNL, USR şi PMP - a fost dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor, iar miercuri este programat votul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.