Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal, Ionuţ Stroe, anunţă că PNL va susţine în Camera Deputaţilor scăderea pragului privind abuzul în serviciu de la 250.000 de lei, cât a votat Senatul miercuri, la 9.000 de lei, cuantum propus de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. ”Vreau să demontez teoria conform căreia se stabileşte un prag care dă liber la infracţiuni, este total falsă, pentru că orice faptă sub valoarea acestui prag foarte mic pe care îl vom promova la Camera Deputaţilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă mare şi cu recuperarea prejudiciului”, subliniază el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Noi am spus foarte clar, prin vocile mai multor lideri PNL, astăzi, că liberalii nu sunt de acord cu acest prag propus în Senat, de 250.000. Ştiţi foarte clar ce opinie a avut PNL şi în trecut. Nu s-a schimbat nimic, noi, în momentul de faţă, suntem de acord cu opinia Ministerului Justiţiei, exprimată foarte clar astăzi şi într-un comunicat public, anume existenţa unui prag de doar 9.000 de lei şi este singura poziţie oficială, venită de la ministrul nostru de resort, Cătălin Predoiu”, a afirmat Ionuţ Stroe, miercuri seară, la B1 Tv. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a explicat că necesitatea existenţei unui prag în legislaţie este dată de două decizii ale Curţii Constituţionale în acest sens, decizii care sunt obligatorii. 
 
Stroe a precizat că PNL a decis, miercuri după-amiază, asupra pragului de 9.000 de lei, arătând că la Camera Deputaţilor, for decizional cu privire la acest proiect de act normativ, cuantumul de 250.000 de lei adoptat în Senat va fi modificat. 
 
”Vreau să demontez teoria conform căreia se stabileşte un prag care dă liber la infracţiuni, este total falsă, pentru că orice faptă sub valoarea acestui prag foarte mic pe care îl vom promova la Camera Deputaţilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă mare şi cu recuperarea prejudiciului. Aşa că domnul Drulă sau alţii care lansează fel de fel de mesaje alarmiste trebuie să ştie lucrul ăsta. De altfel, ei le ştiu, dar se fac că nu le cunosc”, a menţionat Stroe.
 
El a spus că ”poate din dezbaterea parlamentară va reieşi un prag mai mic” decât cel de 9.000 de lei propus de liberali.

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. Proiectul a fost votat cu 79 de voturi pentru, 25 de voturi împotrivă şi 11 abţineri. USR, prin vocea fostului ministru al Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, ”este mai toxic decât Iordache”, iar ”Iohannis şi Predoiu desăvârşesc ce a început în 2017 Dragnea”.

Potrivit USR, ”PSD, PNL şi UDMR tocmai au propus şi vor vota la Senat un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei! Adică fapta prin care un funcţionar public produce, cu intenţie, un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracţiune”. 
 
”Predoiu e mai toxic decât Iordache. Sub oblăduirea lui, pesediştii, peneliştii şi udemerişti tocmai au propus şi vor vota la Senat un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. Adică fapta prin care un funcţionar public produce ,cu intenţie, un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracţiune. Ce reprezintă pentru îmbuibaţii din PSD PNL 50.000 de euro?… O nimica toată. Noi am propus un prag la nivelul unui salariu minim pe economie, pentru că statul nu poate susţine în mod serios că munca unui om pe o perioadă de o lună este un fleac, o valoare care poate fi ignorată. Iohannis şi Predoiu desăvârşesc ce a început în 2017 Dragnea”, a arătat fostul ministru Stelian Ion pe Facebook. 

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a subliniat că PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu. El le-a cerut deputaţilor ”să corecteze varianta votată” în Senat. ”De la Guvernul României, propunerea legislativă a plecat fără prag, ca să fie lucrurile foarte clare!”, afirmă el.

”Să fie limpede, PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu. Să ne amintim că CCR, care a blocat de două ori tăierea pensiilor speciale, a stabilit introducerea unui prag, fără să spună cuantumul acestuia. Acest prag poate fi de 5 lei (1 euro), respectând astfel decizia CCR, care are caracter obligatoriu, dar fără să ne îndreptăm spre pragul de tristă amintire, dintr-o epocă ce trebuie condamnată! Le cer colegilor din Camera Deputaţilor să corecteze varianta votată în această dimineaţă în camera superioară. De la Guvernul României, propunerea legislativă a plecat fără prag, ca să fie lucrurile foarte clare!”, a susţinut Rareş Bogdan, miercuri, într-o postare pe Facebook.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a solicitat Ministerului Justiţiei să prezinte public ”o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu”. ”PSD rămâne consecvent şi va vota în Camera Deputaţilor, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniştii din justiţie”, a arătat el.

Ministerul Justiţiei a precizat că ”nu există nicio referinţă concretă” în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi a anunţat că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.