Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, în mesajul transmis la Gala Societăţii Civile, că sunt de apreciat preocuparea pentru a găsi mereu soluţii pentru a ajuta şi implicarea, dedicarea şi profesionalismul cu care reprezentanţii societăţii civile derulează proiecte care schimbă vieţi. ”Societatea civilă este catalizatorul schimbării, având forţa incredibilă de a dezvolta comunităţile, de a creşte participarea şi implicarea civică şi gradul de coeziune socială, dar şi de a responsabiliza autorităţile publice şi sectorul privat”, subliniază el.
”Vă felicit pentru că, timp de 20 de ani, aţi promovat permanent eforturile sectorului neguvernamental, astfel încât iniţiativele cu impact major au putut fi mai bine cunoscute de români. Sunt de apreciat preocuparea de a găsi mereu soluţii pentru a ajuta şi implicarea, dedicarea şi profesionalismul cu care derulaţi proiecte care schimbă vieţi. Aceasta cu atât mai mult cu cât în ultimii ani ne-am confruntat cu multiple crize, în urma cărora au avut de suferit comunităţi întregi, iar dumneavoastră, deşi aţi fost direct afectaţi de aceste perioade dificile, aţi găsit resurse pentru a merge mai departe şi pentru a le fi de folos în continuare celor aflaţi în nevoie. Pandemia de COVID-19 a adus multe schimbări şi noi provocări în sectorul asociativ. Cu toate acestea, v-aţi adaptat rapid, aţi regândit modul de lucru şi aţi acţionat imediat pentru sprijinirea celor vulnerabili. Când societatea noastră a avut cea mai mare nevoie, aţi reuşit să sprijiniţi personalul medical şi să oferiţi asistenţa necesară vârstnicilor şi persoanelor aflate în situaţii de risc”, a arătat Klaus Iohannis, în mesajul transmis miercuri, la a XX-a ediţie a Galei Societăţii Civile. Mesajul a fost prezentat de Cătălina Galer, consilier de stat - Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, în cadrul evenimentului organizat la Ateneul Român.
Preşedintele a menţionat că sunt remarcabile şi proiectele realizate pentru asigurarea accesului la educaţie al copiilor afectaţi de restricţii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”La începutul acestui an, ne-am confruntat cu o nouă criză, generată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar societatea civilă s-a mobilizat exemplar şi a impresionat întreaga lume prin eforturile substanţiale de a-i ajuta pe refugiaţii veniţi din ţara vecină. De şapte luni, un număr semnificativ de reprezentanţi şi voluntari ai organizaţiilor asistă persoanele care au trecut graniţa în căutarea siguranţei, oferind ajutor în regim de urgenţă, precum şi sprijin pe termen mediu şi lung. Sunt profund recunoscător pentru munca pe care aţi depus-o în sprijinul celor mai vulnerabili şi pentru dezvoltarea şi modernizarea societăţii noastre. Fiecare program şi proiect implementat cu succes înseamnă, de fapt, beneficii reale în vieţile oamenilor. În arhitectura oricărui stat democratic, societatea civilă se opune abuzurilor şi critică derapajele, devenind astfel vocea celor care apără valori şi principii. România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică”, a adăugat Iohannis.
Potrivit şefului statului, eforturile reprezentanţilor societăţii civile sunt recunoscute şi premiate ”pentru că, indiferent de context, aţi luptat pentru drepturile, libertatea şi demnitatea celor din jurul vostru”.
”Societatea civilă este catalizatorul schimbării, având forţa incredibilă de a dezvolta comunităţile, de a creşte participarea şi implicarea civică, precum şi gradul de coeziune socială, dar şi de a responsabiliza autorităţile publice şi sectorul privat. Organizaţiile neguvernamentale deţin o experienţă bogată în domenii diverse şi, de foarte multe ori, aduc abordări inedite şi punctuale în rezolvarea unor probleme cu care se confruntă anumite grupuri. Astfel, contribuţia societăţii civile devine esenţială în formularea politicilor guvernamentale. Societatea civilă este cea mai apropiată de comunităţile locale şi înţelege foarte bine nevoile individuale ale cetăţenilor, precum şi problemele cu care aceştia se confruntă. Totodată, organizaţiile societăţii civile joacă un rol esenţial în a oferi grupurilor vulnerabile posibilitatea de a se dezvolta, intervenind pentru a răspunde anumitor nevoi particulare, asigurând complementaritate acţiunilor statului şi reducând posibile discrepanţe în zonele în care eforturile guvernamentale nu sunt suficiente. Obiectivul constant de a dezvolta România presupune o colaborare mai largă între cele trei sectoare: guvernamental, non-guvernamental şi privat. În acest sens, îndemn autorităţile şi instituţiile statului să coopereze mai consistent cu sectorul asociativ”, a conchis Iohannis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.