Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, întrebat dacă în opinia sa, alegerile din 27 septembrie ar trebui anulate, că este o discuţie legitimă dacă să organizăm sau nu alegerile din 27 septembrie, dar trebuie să despărţim discuţia politicianistă de discuţia pe fapte. Conform preşedintelui, dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri, putem organiza alegeri. Preşedintele a afirmat că la jumătatea lunii augUST situaţia ar trebui evaluată şi să fie reluată discuţia referitoare la oportunitatea organizării alegerilor. Preşedintele s-a referit şi la gestionarea pandemiei, anunţând că joi va avea o întâlnire cu ministrul de Interne, Marcel Vela, şi cu şeful DSU, Raed Arafat, pentru a evalua situaţia, în contextul în care s-a ajuns la 1.200 de cazuri de infectare zilnic. ”Situaţia este extrem de gravă şi trebuie să fim conştienţi de necesitatea imperativă a ţinerii sub control a pandemiei”, a afirmat Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI UPDATE - Klaus Iohannis: Situaţia este extrem de gravă şi trebuie să fim conştienţi de necesitatea imperativă a ţinerii sub control a pandemiei / Ce spune despre restricţiile anunţate de Guvern

CITEȘTE ȘI Iohannis: PSD-ul a dat dovada vie că acţionează în Parlament cu un cinism inimaginabil doar pentru a câştiga încă câteva voturi. În această notă văd anunţurile repetate ale PSD-ului că va veni cu o moţiune de cenzură
CITEȘTE ȘI Iohannis, despre legea prin care data alegerilor parlamentare este stabilită de Parlament: Cum va fi asta că Parlamentul îşi alege singur când se alege Parlamentul? Nu e cumva un fel de conflict acolo?
CITEȘTE ȘI Iohannis: Daţi-mi voie să îmi exprim admiraţia celor din prima linie. De luni de zile au ţinut epidemia sub control/ Trebuie să îi ajutăm: să purtăm mască, să păstrăm distanţa şi astfel să prevenim supraaglomerarea spitalelor din România
CITEȘTE ȘI Iohannis: Decizia reintrării în starea de urgenţă se poate lua doar în măsura în care specialiştii îmi spun că nu există altă soluţie/ Consider starea de urgenţă ca o ultimă posibilitate

Klaus Iohannis, întrebat despre clasarea dosarului violenţelor din 10 august 2018: Am foarte mare încredere în sistemul de justiţie din România. Personal, ca şi mulţi alţi români, sunt de părere că e de dorit să se găsească o clarificare mai profundă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, întrebat despre clasarea dosarului violenţelor din 10 august 2018, că are foarte mare încredere în sistemul de justiţie din România şi s-a luptat ca ”niciun politician să nu se amestece în dosare, nici preşedintele” . El a spus, însă, că personal, ca şi mulţi alţi români, este de părere că e de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speţă.

”Poate vă amintiţi că, atunci când a fost evenimentul 10 august, eu am avut o părere foarte fermă – că măsurile luate de Jandarmerie au fost exagerate. Au apărut relatări, filmări şi s-a constituit un dosar penal pe care l-a analizat DIICOT. Eu am foarte mare încredere în sistemul de justiţie din România şi eu împreună cu dumneavoastră, cu multe milioane de români ne-am luptat ca niciun politician să nu se amestece în dosare, nici preşedintele. Nu pot decât să vă spun opiniile personale şi să spun că justiţia îşi va face treaba şi cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere. Personal, ca şi mulţi alţi români, suntem de părere că e de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speţă”, a declarat preşedintele, întrebat în legătură cu decizia de clasare a dosarului privind evenimentele din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, din Capitală.
Dosarul violenţelor de la protestul din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a fost clasat în ceea ce priveşte săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale, dar şi în ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa coordonatorilor intervenţiei forţelor de ordine, iar urmărirea penală pentru purtare abuzivă, abuz şi neglijenţă în serviciu în cazul unor jandarmi care ”au exercitat violenţe nejustificate împotriva unor protestatari” a fost declinată către Parchetul Militar. Clasarea în ceea ce priveşte acuzaţiile de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă îi vizează pe coordonatorilor acţiunii jandarmilor, Laurenţiu Cazan, Mihai Dan Chirică, Gheorghe Sebastian Cucoş şi Ionuţ Cătălin Sindile.
Iohannis: Şcoala sigur nu va începe în condiţii normale, pandemia până în septembrie nu va dispărea

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că şcoala nu va începe în condiţii normale, deoarece pandemia nu va dispărea până în septembrie, precizând că mai multe scenarii legate de începerea anului şcolar vor fi prezentate într-o săptămână sau două. El a precizat că ar putea fi un sistem mixt, şcoală online cu prezenţa elevilor în unitatea de învăţământ.

Iohannis a fost întrebat miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă se poate deschide anul şcolar în condiţii de siguranţă.

“Această situaţie a deschiderii noului an şcolar şi implicit a noului an universitar este una de extremă importanţă şi mă preocupă foarte mult. Am avut numeroase discuţii cu conducerea Ministerului Educaţiei, cu specialişti, cu alţi membri din Guvern cu atribuţii pe această zonă. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii, unor scenarii. Am invitat pe premier, ministrul Educaţiei şi mai mulţi miniştri pentru o discuţie pe care o vom avea săptămâna viitoare când sper să putem contura câteva scenarii pe care le spunem apoi public”, a afirmat Iohannis.

El a precizat că cu siguranţă şcoala nu va începe în condiţii normale în luna septembrie deoarece pandemia nu va dispărea până atunci.

“Şcoala sigur nu va începe în condiţii normale fiindcă pandemia până în septembrie nu va dispărea. Ar fi foarte complicat să avem numai şcoală online. Şi atunci sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil şi în funcţie de condiţiile locale vom avea mai mult şcoală normală, cu elevii la şcoală sau mai mult online sau sistem mixt. Ce se va întâmpla va fi stabilit într-o săptămână sau două. Măsurile pe care le vom lua sunt gândite în primul rând pentru siguranţa copiilor, a cadrelor didactice şi pentru a asigura un proces educaţional de bună calitate”, a transmis Iohannis.

În anul şolar 2019 - 2020, cursurile au fost suspendate în 11 martie. 

 

 

Preşedintele Iohannis, despre dublarea alocaţiilor

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că de la dorinţa de a dubla alocaţiile la putinţa de a face acest lcuru este o cale ”puţin mai lungă”. Şeful statului afirmă că nu sunt bani pentru dulbarea alocaţiilor şi creşterea cu 40% a pensiilor, dar, atât alocaţiile, cât şi pensiile vor fi majorate, creşterea urmând a fi anunţată de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre dublarea alocaţiilor şi creşterea pnsiilor şi a afirmat: ”Ne găsim într-o situaţia foarte complicată din punct de vedere şi economic, bugetar şi electoral. Nu putem face abstacţie de niciunul din aceşti factori. Noi ne dorim sincer să creştem şi alocaţiile şi pensiile, însă de la dorinţa sinceră la putinţa sinceră de multe ori e o cale puţin mai lungă. În condiţiile în care economia românească se contractă, de exemplu UE prevede o contracţie de 8%. Poate a noastră nu o să fie de 8%, a noastră poate o să fie mai mică. Totuşi, veniturile la buget s-au diminuat. Deja acum am depăşit deficitul calculat pentru întregul an. (...)  Pur şi simplu nu sunt bani pentru toate. Totuşi, am rugat Guvernul să facă cât se poate”.

Şeful statului a precizat că îşi doreşte dublarea alocaţiilor, dar acest lucru nu va fi posibilă de azi pe mâine. Iohannis afirmă, nsă, că va fi posibilăîn etape ”sau, cum spunea cineva, pas cu pas”. 

În ceea ce priveşte pensiile, Iohannis a afirmat: ”E evident că o creştere de 40% pur şi simplu nu e posibilă. Nu sunt bani. Dar e rezonabil să ne gândim la o creştere a pensiilor. Nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă, pensionarii, să plătească costul recesiunii. Pensiile vor creşte. Punct şi clar. Cât va fi această creştere, va calcula Guvernul şi vor veni cu măsurile de rigoare”. 

Iohannis, despre amânarea alegerilor

”Este o discuţie legitimă, dacă să organizăm sau nu alegerile în 27 septembrie, însă vreau să despărţim discuţia politicianistă de discuţia pe fapte. OMS a făcut multe afirmaţii şi multe anunţuri, iar unul dintre anunţuri care mă îngrijoarează foarte mult e de dată mai recentă şi spune că această pandemie nu are mai multe valuri, are un singur val mare. E nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităţilor locale. Pe de altă parte, suntem în mijlocul unei pandemii care poate se atenuează sau nu. Ce obţinem dacă amânăm alegerile? În loc să le ţinem în septembrie, le ţinem în noiembrie sau ianuarie şi ne trezim că, în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost”, a declarat preşedintele.

Iohannis a afirmat că în acest fel trebuie să evaluăm situaţia.

”Personal, dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri specifice şi stricte, se pot ţine alegerile. Nu e mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la hypermarket să îţi iei pâine. Se pot institui măsuri de siguranţă, de igienă. Ce va fi complicat de organizat va fi campania electorală, care va fi una care se va desfăura în condiţii foarte atipice pentru o campanie. Trebuie să ţinem cont de toate aceste lucruri, până la jumătatea lunii august şi atunci putem discuta dacă se ţin sau nu alegerile”, a conchis Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.