Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, întrebat despre negocierile pentru posturi - cheie la nivel european, că nu s-au negociat niciun fel de portofolii la Consiliul European, ci o configuraţie pentru posturile de vârf, precizând că nu s-au negociat însă interese naţionale pe poziţii de comisar. Iohannis a spus că desemnarea şi răspunderea pentru obţinerea unui portofoliu corespunzător de comisar european aparţin în integralitate Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Nu s-au negociat niciun fel de portofolii, acolo s-a negociat o configuraţie pentru posturile de vârf, în speţă conducerea Comisiei Europene, conducerea Consiliului European, acestea au fost chestiunile negociate. Sigur a fost nevoie de o negociere pe un pachet un pic mai mare pentru a avea garanţia că în Parlament se va obţine o majoritate. Situaţia de data aceasta în Parlamentul European şi în Consiliul European este un pic mai complicată decât în mandatele trecute, fiindcă dacă până acum două grupuri politice puteau să se înţeleagă şi să constituie o majoritate, acest lucru acum nu mai este posibil. Este nevoie de trei sau chiar de patru grupuri politice pentru a asigura o majoritate stabilă. Acest lucru împreună cu faptul că sunt 28 de membri în Consiliu, care fiecare doresc să îşi spună părerea, a dus la nişte discuţii şi negocieri extrem, extrem de complicate şi care trebuie să recunosc s-au finalizat foarte bine prin consens. Deci ceea ce s-a hotărât acolo s-a hotărât prin consens. Nu s-au negociat însă interese naţionale pe poziţii de comisar”, a precizat Iohannis.

El a afirmat că ţările ”mai noi membre” au cerut poziţii de vicepreşedinte la nivelul CE.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Cu o remarcă, totuşi, mai mulţi din, să zicem, ţările mai noi membre, am avut pretenţia ca absenţa unei persoane din estul Europei în conducerea instituţiilor europene să fie compensată just prin poziţii de vicepreşedinte la nivelul Comisiei Europene, la momentul la care sigur se va discuta componenţa acestei comisii. Dar portofolii nu s-au negociat de această dată”, a declarat Iohannis.

Întrebat dacă a avut o discuţie cu premierul despre numirea comisarului european, preşedintele a declarat: ”E bine să clarificăm un pic aceste chestiuni cu comisarul, cine numeşte şi cum se procedează. Doamna prim-ministru m-a informat că doreşte să nominalizeze o persoană pentru comisar interimar, ceea ce s-a şi întâmplat. În continuare, însă, după validarea candidatei propuse pentru preşedinţia comisiei, România va trebui să desemneze o persoană pentru comisar european pentru un mandat întreg. Şi vreau să subliniez şi să fie foarte clar, desemnarea şi răspunderea pentru obţinerea unui portofoliu corespunzător aparţine în integralitate Guvernului. Aşa funcţionează lucrurile la noi, Guvernul desemnează şi negociază poziţie de comisar. Evident că am aşteptarea legitimă să fiu informat în timpul util despre persoana sau persoanele care sunt avute în vedere pentru această desemnare”. 
 
Preşedintele a subliniat că premierul  nu a venit până în momentul de faţă cu niciun fel de propunere pentru poziţia de comisar pentru mandatul care urmează.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.