Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, că în urma discuţiei telefonice "destul de lungi" pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă despre mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a înţeles că Guvernul a vrut să creeze o platformă de discuţie în jurul acestei teme. "O discuţie exploratorie nu este greşită, dar de acolo şi până la o mutare efectivă este cale lungă", a afirmat Iohannis, avertizând că "cine ar forţa o astfel de decizie ar da cu piciorul la peste jumătate de secol de diplomaţie serioasă şi de succes".
”Am avut o discuţie destul de lungă (n.r. cu premierul) şi înţeleg acum că Guvernul a vrut să creeze o platformă de discuţie în jurul acestei teme. O discuţie exploratorie nu este greşită, dar de acolo şi până la o mutare efectivă este cale lungă", a declarat preşedintele Iohannis, luni seară.
El a spus că România trebuie să respecte legislaţia internaţională şi tratatele din care este parte.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Noi suntem membri ONU, există numeroase rezoluţii ONU care spun foarte clar că nu se vor muta ambasade la Ierusalim până nu se înţeleg cele două părţi. De asemenea, Uniunea Europeană are o linie foarte clară în acestă chestiune - nimeni din Uniunea Europeană nu îşi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până când nu se lămuresc părţile care este statutul Ierusalimului. Nu poate nimeni să vină de afară să le spună. Este o chestiune care trebuie discutată între părţile implicate, iar când se lămuresc lucrurile şi nu mai există niciun impediment, numai atunci se poate discuta concret despre mutarea ambasadei la Ierusalim", a declarat Iohannis.
În ceea ce priveşte argumentul liderului PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia SUA au decis mutarea ambasadei la Ierusalim, şeful statului a răspuns: "Îmi amintesc de acel banc din perioada comunistă, cum să facem să fie bine în România şi se spunea să declarăm război SUA. Nu putem compara situaţia României cu SUA, cea mai mare putere politică, economică. Au o abordare care le aparţine, noi avem o altă abordare".
Preşedintele Iohannis a mai spus că "cine ar forţa o astfel de decizie, de mutare a ambasadei, ar da cu piciorul la peste jumătate de secol de diplomaţie serioasă şi de succes".
În ceea ce priveşte discuţia telefonică pe care a avut-o cu Viorica Dăncilă pe această temă, Iohannis a spus că i-a explicat câteva chestiuni şi crede că "în final a înţeles un pic mai bine care sunt problemele care trebuie luate în considerare".
Întrebat de jurnalişti cum comentează faprul că premierul Viorica Dăncilă nu i-a răspuns la telefon şi l-a sunat după trei ore, Iohannis a răspuns: "Dacă ar fi un domn prim-ministru, aş spune ceva. Fiind o doamnă, mă abţin".
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi seară la Antena 3 că Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, iar acest gest are “o valoare foarte mare pentru administraţia americană”, deoarece România este al doilea stat după SUA care face acest lucru.
Administraţia prezidenţială a transmis, vineri, că preşedintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim şi a subliniat că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare şi că "un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia".
Premierul Viorica Dăncilă a declarat ulterior că a avut astăzi o discuţie la telefon cu preşedintele Klaus Iohannis despre memorandumul privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, că şeful statului va fi consultat şi că documentul este clasificat de către MAE.
Premierul a precizat că a fost ”o discuţie privată” cu şeful statului, astfel că nu poate da detalii.
Viorica Dăncilă a spus că, iniţial, dimineaţă a sunat-o preşedintele Iohannis, căruia nu i-a răspuns pentru că se afla la Piteşti, la ”Simfonia lalelelor” şi nu avea telefonul la ea, însă apoi l-a sunat ea şi au avut o discuţie telefonică.
”A fost adoptat, aşa cum deja s-a aflat, a fost adoptat un memorandum în şedinţa de Guvern, voi discuta cu dl preşedinte după adoptarea acestui memorandum. Vă asigur însă că avem responsabilitate, avem discernământ şi că vom purta discuţii cu toate instituţiile”, a mai declarat premierul.
Întrebată dacă era necesară consultarea preşedintelui înainte de adoptarea memorandumului, Viorica Dăncilă a răspuns: ”Ministerul de Externe şi-a asumat acest lucru şi că discuţiile le vom purta pe urmă”.
Ea a susţinut că nu poate spune ce conţine memorandumul pentru că a fost clasificat de către MAE.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că a fost lansat un proces de analiză şi evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, care va include şi consultarea tuturor instituţiilor şi actorilor relevanţi, conform Constituţiei şi legilor în vigoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.