Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că apreciază în mod deosebit mesajul transmis de Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti, în contextul războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. ”În România şi în Republica Moldova, teatrul şi actorii au fost întrupare şi expresie ale libertăţii atunci când ea ne lipsea cel mai mult”, a subliniat el.
”Salut organizarea Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, eveniment cultural de excepţie care aduce împreună, în acest an, «Artiştii pentru pace, libertate şi speranţă». Mă bucur că, împreună cu doamna preşedinte Maia Sandu, am acordat Înaltul nostru patronaj, pentru a sublinia, şi în acest fel, fraternitatea şi solidaritatea pe care se fundamentează relaţiile dintre România şi Republica Moldova, state clădite pe temelia comună a culturii şi limbii române. Teatrul s-a dovedit a fi pentru români simbolul identităţii naţionale şi al apropierii de o societate modernă occidentală. În România şi în Republica Moldova, teatrul şi actorii au fost întrupare şi expresie ale libertăţii atunci când ea ne lipsea cel mai mult”, a arătat Iohannis, în mesajul transmis la a VII-a ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, care se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al preşedinţilor României şi Republicii Moldova.
Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial - Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”În contextul războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, preţuiesc în mod deosebit mesajul pe care îl transmite Reuniunea Teatrelor Naţionale. Puterea dramaturgiei şi forţa artei interpretative a celor 16 trupe răspândesc de la Chişinău şi de la Soroca, în aceste zile de frământări şi incertitudini, vocea libertăţii şi lumina speranţei. Salut prezenţa la această manifestare a Teatrului Naţional Dramatic Academic din Kiev, ca invitat special, şi sunt convins că acesta va transmite publicului său greu încercat mesajul de solidaritate al artiştilor noştri! Republica Moldova, spaţiu al unor expresii culturale de valoare excepţională care ne sunt patrimoniu comun, arată prin găzduirea acestui festival, o dată în plus, vocaţia sa europeană, precum şi voinţa de a fi un contribuitor activ în promovarea umanismului şi a păcii. În acest parcurs, România îi este prietenul şi sprijinul cel mai apropiat, manifestat inclusiv prin colaborarea dintre instituţiile de cultură şi prin dialogul direct dintre operatorii culturali de pe ambele maluri ale Prutului”, a afirmat Iohannis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.