Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, în mesajul transmis cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane - AHK România, că interesul companiilor germane de a investi în România confirmă rolul activ şi meritele pe care le are comunitatea germană din România în dezvoltarea cooperării economice bilaterale. ”Încurajez demersurile Guvernului care vizează întărirea capacităţii de reprezentare comercială a ţării noastre şi a relaţiei cu companiile care privesc România ca destinaţie de investiţii”, arată el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Iohannis a declarat că mediul de afaceri a avut dintotdeauna o contribuţie esenţială la consolidarea relaţiilor dintre România şi Germania, iar recunoaşterea meritelor companiilor este importantă pentru stimularea performanţei în continuare.

”Germania este cel mai important partener comercial al României, cu o valoare a schimburilor bilaterale de peste 35 de miliarde de euro în 2021, în creştere cu 14% faţă de 2020, dar şi faţă de anii de dinaintea pandemiei. Trendul de intensificare a relaţiilor comerciale se menţine şi în acest an, în ciuda contextului socio-economic complicat de multiple crize. Pe primele cinci luni, schimburile comerciale au depăşit 16 miliarde de euro, astfel încât peste 20% din exporturile României şi 18% din importuri sunt astăzi rezultatele relaţiilor comerciale româno-germane. Cele peste 24 de mii de companii cu participaţie germană, cu un aport de capital social de peste 5 miliarde de euro, fac din Germania al treilea mare investitor în economia românească, cu investiţii realizate în sectoare de vârf. Este de aşteptat ca economia viitorului, aflată sub semnul transformării digitale şi al tranziţiei verzi, să aducă modificări de substanţă în structura balanţei comerciale, a investiţiilor şi a modelelor de business”, a transmis preşedintele României.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a adăugat că toată lumea îşi doreşte ca povestea de succes a schimburilor economice dintre România şi Germania să continue, cu rezultate cel puţin la fel de bune ca până acum, menţionând că, pentru acest lucru însă, trebuie crescută viteza de adaptare la contextul global.

Potrivit şefului statului, pentru România, îmbunătăţirea balanţei comerciale şi creşterea exporturilor sunt priorităţi cheie, iar provocările crizelor actuale trebuie gestionate eficient şi valorificate oportunităţile generate de reconfigurarea hărţii comerţului şi a investiţiilor la nivel global.

”Relaţiile româno-germane, deja tradiţionale pentru economia noastră, sunt dezvoltate şi permanent consolidate. Interesul companiilor germane de a investi în România confirmă, totodată, rolul activ şi meritele pe care le are comunitatea germană din România în dezvoltarea cooperării economice bilaterale. Încurajez demersurile Guvernului care vizează întărirea capacităţii de reprezentare comercială a ţării noastre şi a relaţiei cu companiile care privesc România ca destinaţie de investiţii. Creşterea investiţiilor străine directe cu peste 20% pe primul semestru al anului curent este un semn încurajator, care trebuie continuat. Avem nevoie de politici publice axate pe performanţă, care să fie sprijinite de comunitatea de afaceri, pentru a susţine dezvoltarea României pe linia avantajelor competitive de care dispunem şi a celor pe care le putem genera împreună, în continuare. Economia noastră este deschisă şi pregătită pentru capacităţi de producţie relocate şi pentru investiţii în centre de excelenţă care să accelereze tranziţia către industriile viitorului”, a arătat Klaus Iohannis.

El a menţionat că se simt efectele crizelor multiple care se suprapun în aceşti ani: războiul din Ucraina, costurile revenirii post-pandemie, creşterea preţurilor la energie, criza climatică şi riscurile la adresa securităţii alimentare.

”Anul 2022 stă sub semnul unor valori record ale inflaţiei şi al crizei preţurilor la energie, nu doar în România sau în Germania, ci la nivel global. Există sincope în aprovizionare, volatilitate a pieţelor şi riscuri critice ale dependenţei energetice. Acestea generează deja un deficit de încredere privind rezilienţa economică. Din păcate, nu există o soluţie magică pentru toate aceste probleme, dar sunt lucruri punctuale pe care le putem face pentru a depăşi asemenea provocări. Spre exemplu, utilizarea sustenabilă a resurselor necesită schimbări profunde în sistemele de producţie şi comportamentele de consum, precum şi adaptarea strategiilor de investiţii. Integrarea avansului tehnologic în modelele de business trebuie să devină direcţia principală de dezvoltare a oricărei afaceri, de la cea mai mică întreprindere până la marile corporaţii. Companiile dumneavoastră, înainte de orice, înseamnă valoare dată capitalului uman. Să investiţi în oameni, în dezvoltarea competenţelor, în menţinerea profesionalismului şi atragerea noilor generaţii înseamnă să investiţi în viitorul afacerii dumneavoastră”, a declarat şeful statului.

El a adăugat că sunt numeroase modele de succes, inclusiv din partea companiilor germane, iar acestea merită să fie mai bine promovate.

”Cred cu tărie în puterea exemplului, iar modul în care am reuşit să trecem împreună peste cei doi ani de pandemie şi să ne redresăm economic arată din plin efectele pozitive ale acestei abordări. Fondurile europene fără precedent aflate la dispoziţia noastră pot accelera, în aceşti ani, parcursul modernizării profunde a României. Încurajez ferm autorităţile ca utilizarea fondurilor europene pentru investiţii şi reforme să fie prioritate zero în toate deciziile administraţiei centrale şi locale. De aici şi nevoia de conjugare a eforturilor administrative cu implicarea mediului de afaceri. Subliniez importanţa continuării dialogului deschis şi constructiv, cu rezultate concrete, între autorităţile statului şi mediul de afaceri”, a continuat Iohannis.

Şeful statului a apreciat Camera de Comerţ Româno-Germană ca un partener activ, exprimându-şi convingerea că această cooperare va continua.

Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial la Departamentul Politici Economice şi Sociale, în cadrul evenimentului organizat la Palatul Parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.