Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, în discursul ţinut la Iaşi, că le transmite guvernanţilor că "românii şi România au nevoie de Autostrada Unirii, proiect consfinţit prin lege, care obligă statul să realizeze un drum de mare viteză peste Carpaţi". "Provinciile istorice Moldova şi Transilvania trebuie să fie unite. Fără această autostradă, Moldova nu va putea recupera decalajul economic", a susţinut el. Iohannis a făcut apel la politicieni să nu ignore voinţa şi glasul cetăţenilor. "Votul are puterea de a închide drumul oamenilor necinstiţi şi de a impulsiona meritocraţia, onestitatea, buna-credinţă şi profesionalismul", a spus el.
UPDATE - La începutul discursului său, Iohannis a spus că şi-a dorit ca prima sa întâlnire cu românii din acest al doilea mandat să aibă loc la Iaşi, "unul dintre centrele simbolice ale modernităţii, spiritualităţii şi românităţii noastre".
"Pentru noi, românii, nimic nu s-a câştigat uşor şi simplu în trecutul nostru. Aşa a fost şi la 1859, când situaţia politică a Principatelor Române era extrem de complicată. Tensiunile, disensiunile politice şi sociale, obstacolele interne şi externe nu lipseau nici atunci, însă, în ciuda tuturor provocărilor, solidaritatea şi dorinţa românilor de a se uni au reprezentat o forţă incredibilă. Nevoia românilor de a fi împreună, transformată, mai apoi, într-un ideal naţional, a făcut posibilă Prima Unire, piatra de temelie a României moderne şi europene de astăzi", a afirmat Iohannis, citându-l apoi pe Mihail Kogălniceanu, care spunea că: "Unirea este actul energic al întregii naţiuni române. Unirea, Naţiunea a făcut-o!".
Şeful statului a adăugat că, la fel cum înaintaşii noştri au acţionat la 1859, politicienii de astăzi trebuie să-şi asume rolul de reformatori.
"Politica are nevoie de oameni curajoşi, de toţi cei care consideră că a guverna sau a administra o urbe este o misiune onorantă. Avem nevoie de politicieni vizionari, pasionaţi, integri şi pregătiţi, care să îşi pună toată priceperea şi profesionalismul în slujba intereselor cetăţenilor. Avem nevoie de politicieni care să îşi iubească ţara cu adevărat şi să facă din ea o Românie normală", a spus Iohannis.
El a menţionat că românii au arătat că îşi doresc o ţară modernă, prosperă, europeană, o ţară în care fiecare cetăţean să se simtă respectat, auzit, să trăiască decent, să se poată dezvolta şi în care instituţiile statului să rezolve problemele eficient şi rapid. Totodată, românii aşteaptă instituţii publice performante, cu funcţionari integri, profesionişti, oneşti şi deschişi, infrastructură de transport modernă, spitale sigure şi bine dotate, şcoli în care să-şi ducă în siguranţă copiii şi unde aceştia să primească o educaţie la cele mai înalte standarde.
"Am încredere că actualul Guvern înţelege pe deplin nevoile pe care românii le au şi că va lua în continuare măsuri concrete pentru a îndrepta toate lucrurile strâmbe. Primele luni au arătat clar că năzuinţele oamenilor au fost auzite. Din Parlament, însă, PSD vrea să blocheze toate reformele, şi de aceea avem nevoie de alegeri anticipate. Acesta nu este un moft, ci o dorinţă stringentă a societăţii pentru ca România să se schimbe în bine", a continuat Iohannis.
El a spus că este convins că, la votul din acest an, românii, prin alegerile lor, vor demonstra, încă o dată şi încă o dată, că nu mai acceptă persoane superficiale şi slab pregătite în funcţii publice.
"Cei care urmăresc alte scopuri, cei care nu se vor mobiliza pentru susţinerea unor reforme oneste, în beneficiul oamenilor, cei care vor încerca să submineze lupta împotriva corupţiei vor fi excluşi automat de la treburile publice de către cetăţeni, prin vot. Îndemn toţi românii să nu mai accepte niciun fel de atitudine ostilă modernizării ţării noastre şi să rămână la fel de angajaţi în sancţionarea derapajelor funcţionarilor şi reprezentanţilor statului", a mai spus Klaus Iohannis.
Potrivit şefului statului, şi clasa politică trebuie să demonstreze că îmbrăţişează aceleaşi idealuri şi principii.
"Ceea ce am învăţat din realizarea Unirii Principatelor şi din modul în care cetăţenii au votat anul trecut este că atunci când românii îşi propun un ideal şi luptă cu hotărâre pentru realizarea lui, nimeni şi nimic nu le poate sta în cale. Fac aici, la Iaşi, din locul în care s-a înfăptuit unirea, un apel către toţi politicienii, indiferent de culoarea politică: nu ignoraţi forţa şi puterea glasului cetăţenilor, nu ignoraţi voinţa lor! (...) Votul are puterea de a închide drumul oamenilor necinstiţi şi de a impulsiona meritocraţia, onestitatea, buna-credinţă şi profesionalismul. Aşadar, dragi români şi politicieni de bună-credinţă, vă îndemn să continuăm pe drumul pe care am pornit acum cinci ani împreună: consolidarea statului de drept şi a parcursului democratic şi european al României", a mai spus el.
ŞTIREA INIŢIALĂ - "Pentru că ne aflăm la Iaşi, în inima Moldovei, transmit un semnal ferm către guvernanţi: românii şi România au nevoie de Autostrada Unirii, proiect consfinţit prin lege, care obligă statul să realizeze un drum de mare viteză peste Carpaţi. Provinciile istorice Moldova şi Transilvania trebuie să fie unite. Fără această autostradă, Moldova nu va putea recupera decalajul economic", a spus Iohannis, în aplauzele celor prezenţi.
El a transmis şi un îndemn la unitate.
"Închei prin a vă invita să fim împreună, la fel ca în Hora Unirii în clipele de sărbătoare, să ne stăm aproape unii altora în momentele grele, să ne unim pentru modernizarea României, să ne concentrăm pe lucrurile bune care ne unesc şi să găsim împreună soluţii pentru a înlătura acele situaţii care ne dezbină. Vă doresc să aveţi multă încredere şi mult curaj", a mai spus Iohannis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.