Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat dacă România ar interveni în Republica Moldova, în cazul în care escaladează războiul din Ucraina, că discuţia este mai complicată „fiindcă România este în NATO şi Moldova este un stat neutru, deci pur militar nu văd modalităţi prin care să intervenim în cadrul unui conflict”. Şeful statului a adăugat că ţara noastră poate interveni pentru a perfecţiona, instrui personalul din Republica Moldova şi pentru a sprijini Moldova în ceea ce priveşte dotarea cu cazarmanent, ceea ce statul nostru a şi făcut deja.
„Acum aş fi tentat să vă întreb ce înseamnă o umbrelă de securitate, fiindcă România este în NATO şi Moldova este un stat neutru, deci pur militar nu văd modalităţi prin care să intervenim în cadrul unui conflict, dar putem să intervenim pentru perfecţionarea personalului din Moldova pentru a-i instrui, pentru a-i ajuta cu dotarea, cum am şi făcut-o, cu cazarmament şi aşa mai departe. Deci, sunt foarte multe modalităţi prin care putem şi chiar intervenim pentru a ajuta Moldova”, a declarat Klaus Iohannis, chestionat dacă poate România să asigure o umbrelă de securitate pentru Republica Moldova în cazul unei escaladări a războiului din Ucraina.
Chestionat dacă, poate chiar şi pentru protejarea spaţiului nostru aerian, de exemplu, sau este exclus acest lucru, şeful statului a răspuns: „Aceasta este o discuţie complicată, tocmai din apartenenţa NATO, respectiv neapartenenţa NATO”.
Întrebat cum ar funcţionat aceste garanţii de securitate pentru Ucraina sub NATO, în acorduri bilaterale ca cel semnat joi în Republica Moldova, preşedintele Iohannis a replicat: „Asta este o chestiune pe care o tot discutăm între noi şi va fi una din temele centrale şi la Summitul NATO, aşa că nu aş vrea să intru eu acum în detalii, dar pot să vă spun că este o temă, cum se spune, în discuţie, o temă importantă în discuţie”.
Şeful statului Klaus Iohannis şi preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski au transmis, joi, o declaraţie comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei.
„Preşedintele României şi Preşedintele Ucrainei salută progresele semnificative ale Ucrainei în ceea ce priveşte avansarea pe calea integrării euroatlantice; confirmă angajamentul lor de a consolida eforturile comune de susţinere a integrării Ucrainei în cadrul Alianţei şi pentru implementarea standardelor NATO; exprimă disponibilitatea de a organiza consultări bilaterale cu privire la garanţiile internaţionale de securitate pentru Ucraina înaintea obţinerii statutului de membru NATO, în baza Pactului de Securitate de la Kiev din 13 septembrie 2022„, este precizat în declaraţia semnată de cei doi şefi de stat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.