Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă (REPER) afirmă că ministrul Sănătăţii ”pune cruce unor investiţii vitale din PNRR” în sistemul de sănătate, după aprobarea unui ”memorandum confidenţial” prin care se renunţă la bani din PNRR. ”Pe scurt, Rafila renunţă la digitalizarea sistemului şi la programele de prevenţie prevăzute în PNRR, în timp ce Ministerul Sănătăţii şi guvernul nu fac altceva decât să îngroape reformele legate de profesioniştii din sănătate”, susţine ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ministrul Sănătăţii pune cruce unor investiţii vitale din PNRR în sistemul de sănătate. După informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora Guvernul a aprobat în şedinţa din 23 martie un memorandum confidenţial prin care îşi asumă renunţarea la 2,8 miliarde de euro din PNRR, vreau să atrag atenţia asupra gravităţii acestor acţiuni asupra investiţiilor din sistemul de sănătate şi pierderii unei şanse istorice. Pe scurt, Rafila renunţă la digitalizarea sistemului şi la programele de prevenţie prevăzute în PNRR, în timp ce Ministerul Sănătăţii şi guvernul nu fac altceva decât să îngroape reformele legate de profesioniştii din sănătate”, a afirmat Ioana Mihăilă, joi, într-o postare pe Facebook.

Ea a prezentat mai multe exemple.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Rafila renunţă la digitalizarea sistemului. Dacă v-aţi săturat să aşteptaţi pe holurile medicilor de familie pentru reţete pentru că «nu merge validarea»? Sau vă doriţi să nu vă mai plimbaţi cu plasele de documente medicale şi CD-uri între diverşi specialişti aşteptând operaţionalizarea Dosarului Electronic de Sănătate, care este funcţional doar în teorie? Sau aveţi o mică afacere şi aţi vrea ca pentru obţinerea autorizaţiei de la Direcţia de Sănătate Publică să trimiteţi şi să primiţi documentele online? Sau poate credeţi că ar fi bine ca statul român să poată să reacţioneze mai eficient în faţa exporturilor paralele de medicamente şi a crizelor de pe piaţa de medicamente, care dau semne că se vor înteţi în perioada următoare? Cele 400 mil de euro care au fost alocate prin PNRR pentru digitalizarea sistemului de sănătate probabil că nu vor mai fi disponibile. Se renunţă la investiţia C7-I3”, a arătat Mihăilă.

Fostul ministru a adăugat că mai grav este faptul că ”Rafila renunţă la programele de prevenţie prevăzute în PNRR”.

”Locuiţi la ţară şi nu vă permiteţi să mergeţi pentru analize în oraşul reşedinţă de judeţ şi aţi prefera să le puteţi face la medicul de familie din comună? Sunteţi femeie dar nu aţi participat la nici un program de screening pentru cancerul de col uterin pentru că e prea departe/ prea scump/ nu ştiţi de el? Aveţi copii adolescenţi care poate că ar beneficia de o consultaţie în cabinetele de planificare familială? Ei bine, nu se poate. Pentru că dl. ministru şi-a asumat că nu vrea banii din PNRR pentru asistenţa medicală prespitalicească pentru: 3000 de cabinete de familie dotate cu aparatura nouă, inclusiv de laborator, 25 de ambulatorii de specialitate, 100  de cabinete de planificare familială, 10 caravane pentru screening de cancer de col uterin/ cancer de sân (C12-I1) Pentru că, nu-i aşa, nici una dintre aceste investiţii nu este importantă”, a menţionat Ioana Mihăilă.

Potrivit sursei citate, ”Ministerul Sănătăţii şi guvernul de stabilă şi monstruoasă coaliţie nu vor face reformele legate de profesioniştii din sănătate”.

”Credeţi că e cazul să cuplăm locurile la specialitate în rezidenţiat cu nevoia reală din sistem, astfel încât să nu mai avem judeţe cu un singur oncolog sau diabetolog? Sau poate că ar fi timpul să se redacteze un plan de formare profesională adaptat realităţilor actuale? Sau să se finanţeze 2 centre de simulare pentru studenţii la medicină? Toate aceste reforme erau prevăzute în PNRR Sănătate (C12- Reforma 3), iar acum riscă să nu mai fie îndeplinite. De capacitate tehnică pentru construcţia de infrastructură spitalicească nu mai vorbesc. Au discreditat atât de mult Agenţia pentru infrastructură din sănătate (C12- Reforma 2), iar apoi au pus în conducere oameni politici în locul profesioniştilor, cu dorinţa de a lăsa CNI singur distribuitor de resurse în domeniul investiţiilor publice, încât probabil nici spitalele nu vor fi demarate”, a susţinut Mihăilă.

Ea a adăugat că MS ”nu pare să vrea să implementeze nici reforme mai «soft» precum modificarea contractului-cadru (cel care stabileşte cum se alocă banii de la Casa de Asigurări către distribuitori) într-un mod prin care să se reducă numărul de spitalizări şi să crească numărul şi calitatea îngrijirilor în medicină ambulatorie sau cea de familie (mai ieftin şi mai accesibil), sau plata în funcţie de performanţă a furnizorilor de servicii”. Mihăilă a mai susţinut că MS ar vrea să renunţe şi la aceste reforme (C12-Reforma 1). 

”E grav! O şansă istorică este ratată dacă ai mei colegi medici şi pacienţii nu vorbesc acum. Miliarde de euro se vor pierde pentru că suntem conduşi de o coaliţie căreia nu-i pasă de oameni”, a conchis Mihăilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.