Liderul AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidenţiale, critică dur acordul semnat între România şi Ucraina la summitul NATO, afirmând că prin acest acord ţara noastră se implică în mod direct în război. El arată că preşedintele Klaus Werner Iohannis şi guvernul său au semnat un tratat militar cu Ucraina. ”Este pentru prima oară când România îşi asumă să sprijine militar, inclusiv cu arme, într-un eveniment oficial, printr-un act asumat oficial”, spune liderul AUR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Klaus Werner Iohannis şi guvernul său au semnat un tratat militar cu Ucraina. Este pentru prima oară când România îşi asumă să sprijine militar, inclusiv cu arme, într-un eveniment oficial, printr-un act asumat oficial. Lucrul ăsta s-a întâmplat la Summitul NATO şi nimeni din ierarhia normală a ţării nu i-a mandatat pe Klaus Iohannis sau pe Angel Tâlvăr să semneze acest acord. Vom denunţa orice formă de implicare a României în conflicte externe, la fel cum am luat poziţie în momentul donării absolut absurde a sistemului de tip Patriot, al doilea sau al treilea, nici măcar nu ni s-a spus, către Ucraina. Voi fi preşedintele care va menţine România în afara oricărui conflict armat. Sunt preşedintele de partid şi candidatul la alegerile prezidenţiale cu şanse în turul II şi singurul care îşi asumă această chestiune: neimplicare României într-un conflict”, a spus George Simion, într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.

Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski au semnat, în marja summitului NATO de la Washington, un acord de securitate, România alăturându-se astfel celor 22 de state semnatare ale Declaraţiei G7 şi UE.

Evenimente

18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a

Potrivit lui Simion, acordul, deşi are doar o valoare politică, prevede, printre altele că: “În cazul unei noi agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei sau în cazul unei escaladări semnificative, la cererea oricăruia dintre participanţi, participanţii se vor consulta în termen de douăzeci şi patru (24) de ore, bilateral sau prin alte canale pe care le consideră adecvate, pentru a stabili măsurile adecvate necesare pentru a contracara sau a descuraja agresiunea sau escaladarea”.

De asemenea, “România afirmă că, în aceste circumstanţe şi acţionând în limitele mijloacelor şi capacităţilor sale şi în conformitate cu dispoziţiile sale constituţionale şi cu alte dispoziţii juridice naţionale, precum şi în conformitate cu dreptul şi procedurile internaţionale şi ale Uniunii Europene, va oferi Ucrainei, după caz, asistenţă rapidă şi susţinută în materie de securitate, echipamente militare în toate domeniile şi asistenţă economică, va urmări obţinerea unui acord în UE cu privire la impunerea unor costuri economice şi de altă natură Rusiei şi se va consulta cu Ucraina cu privire la nevoile sale în exercitarea dreptului său la autoapărare consacrat prin articolul 51 din Carta ONU.”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.