Gabriel Biriş a demisionat din funcţia de secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, care a spus că premierul Dacian Cioloş i-a mulţumit acestuia pentru activitatea în Executiv, dar a precizat şi că acesta a lansat în dezbatere publică măsuri pe care Cabinetul nu şi le asumă.
Demisia vine la mai puţin de două zile după ce Profit.ro a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care s-ar fi modificat substanţial Codul Fiscal actual, în vigoare de la 1 ianuarie 2016.
"În acastă dimineaţă a ajuns la premierul Dacian Cioloş demisia domnului Biriş şi premierul a acceptat această demisie", a anunţat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a spus că Gabriel Biriş are experienţă în mediul privat şi a venit în Guvern cu multe propuneri bune, însă în cazul propunerilor privind Codul fiscal Executivul are un mandat clar de simplificare a fiscalităţii şi de menţinere sau chiar scădere a nivelului taxării, pe care Biriş nu l-a respectat.
”Domnul Biriş are o experienţă în mediul privat de afaceri şi cu experienţa dumnealui a venit cu mai multe propuneri bune de-a lungul timpului, a coordonat proiecte care au condus la măsuri reparatorii ale Codului fiscal şi acordarea de facilităţi pentru a stimula economia. Pentru aceste lucruri premierul i-a mulţumit domnului secretar de stat Gabriel Biriş. În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor a avut un mandat de simplificare a Codului fiscal, în acord cu politica acestui Guvern”, a susţinut purtătorul de cuvânt al Executivului.
"Din păcate, Gabriel Biriş a depăşit acest mandat şi a lansat în spaţiul public măsuri pe care acest Guvern nu şi le asumă", a spus Iolu.
”În primul rând, cum a spus şi ministrul Finanţelor, acest Guvern nu are în vedere majorări de taxe şi impozite, nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii, nici pentru angajat, nici pentru angajator, persoanele fizice autorizate cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de măsuri de creştere a taxării, iar în perioada următoare MFP va pune în dezbatere publică nişte modificări ale Codului Fiscal, dar singurele măsuri vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale în favoarea desfăşurării activităţii economice”, a arătat Liviu Iolu.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat că secretarul de stat şi-a depus singur demisia şi nu i-a fost solicitată, fiind înregistrată în dimineaţa de joi la Cancelaria prim-ministrului.
Gabriel Biriş, cunoscut anterior ca avocat şi consultant specializat în probleme de fiscalitate, a fost numit, în 11 decembrie 2015, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, unde a fost responsabil chiar de domeniul fiscalităţii.
Marţi, Profit.ro a publicat un proiect de act normativ care propunea o amnistie fiscală pentru averile nejustificate de până la un milion de euro, contribuabilii primind o perioadă de graţie până pe 31 martie 2017, ca să fie declarate aceste sume la Fisc şi să plătească impozit de 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, averile vor fi taxate cu 75%.
O altă modificare viza majorarea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. În plus, rata de taxare pentru PFA s-ar dubla, conform acestor modificări.
Pe de altă parte, proiectul îi obligă pe angajatori să majoreze salariile brute pentru a compensa creşterea contribuţiilor.
Măsurile au fost respinse de ministrul Finanţelor, Anca Dragu, şeful direct al lui Biriş, care nu şi-a asumat proiectele.
Aceste măsuri au fost asumate însă de secretarul de stat, care a încercat, miercuri şi joi, să le susţină cu argumente.
"Ştiţi vreo firmă care să se fi îmbolnăvit şi să se ducă la doctor? Ştiţi vreo firmă care la bătrâneţe să ia pensie? Trebuie să înţelegem un lucru: contribuţiile la sănătate şi la pensie nu sunt ale angajatorului, sunt ale angajatului", a afirmat miercuri Biriş, într-un interviu acordat în Polonia, în marja forumului economic de la Krynica, jurnalistului Dan Cărbunaru de la Calea Europeană.
Secretarul de stat a susţinut că proiectul nu ar face decât să reaşeze pe baze normale sistemul de contribuţii.
"Noi, datorită unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am împărţit contribuţiile parte pentru angajat, mai mici, şi parte pentru anagajator, mai mari. A fost doar pentru a ascunde o realitate, şi anume cât de mare este costul muncii în România", a spus Biriş.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.