Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe afirmă, vineri, că infracţiunile asupra mediului produc 38% din finanţarea ilegală a conflictelor armate pe plan internaţional. Vlad Gheorghe propune înfiinţara unui Procuror Verde European.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Datele recente ale Interpol estimează că exploatarea ilegală a resurselor naturale, fie că vorbim despre braconaj, tăieri de pădure sau minerit finanţează în proporţie de 38% conflictele armate pe plan internaţional. Mai mult, traficul cu deşeuri şi infracţiunile asupra faunei sălbatice sunt identificate de Europol în topul celor mai importante ameninţări la securitatea Uniunii Europene, care pierde anual până la 3 miliarde de euro doar din comerţul ilicit cu specii protejate”, a transmis, vineri, într-un comunicat de presă, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.  

Acesta a precizat că, într-o şedinţă comună a Comisiei pentru petiţii (PETI) şi Comisiei pentru afaceri juridice (JURI) a Parlamentului European, numeroşi europarlamentari, cât şi reprezentanţii Comisiei Europene, ai Parchetului European, Europol şi ai organizaţiilor neguvernamentale şi-au exprimat sprijinul pentru înfiinţarea unui Procuror Verde European.  

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Încă din 2021, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene ”a luat notă cu mare interes” de această nouă structură pentru combaterea infracţiunilor împotriva mediului în toate Statele Membre, subliniind că o mai bună protecţie a mediului este una dintre priorităţile actualei Comisii, iar măsurile luate la nivel european au avut până acum ”un efect limitat”. Cu toate acestea, înfiinţarea unui Procuror Verde European se loveşte de procesul birocratic greoi la nivel european”, a mai transmis europarlamentarul.  

Vlad Gheorghe este cel care a propus această nouă structură care să combată exclusiv criminalitatea asupra mediului.  

”Să nu uităm că Parchetul European a apărut ca idee în 2007, în 2013 a fost propus regulamentul de înfiinţare, abia în 2017 16 state membre, printre care şi România, au lansat cooperarea consolidată privind Parchetul European şi instituţia a devenit funcţională abia în iunie 2021 pentru 22 de state membre. Viteza schimbărilor climatice şi sumele record care se pierd din cauza infractorilor care nu ezită să distrugă mediul nu ne mai lasă timp pentru repetarea acestei proceduri incredibil de greoaie”, spune europarlamentarul.  

Vlad Gheorghe şi europarlamentarii Renew Europe au propus încă din iulie 2021 extinderea mandatului Parchetului European (EPPO) pentru a acoperi inclusiv infracţiunile de mediu.  

”În Comisia pentru Bugete a Parlamentului European am susţinut şi creşterea numărului de procurori angajaţi în Parchetul condus de Laura Codruţa Kövesi, precum şi creşterea bugetului alocat. EPPO nu poate instrumenta sute de dosare de corupţie cu prejudicii de peste 5 miliarde de euro fără o finanţare adecvată. Dacă observăm activitatea recentă a Parchetului soldată cu inculparea unor foşti premieri şi miniştri din state membre UE, înţelegem de unde vine această reticenţă de a oferi instituţiei conduse de Kövesi resursele necesare”, subliniază Vlad Gheorghe.      

Conform Europol, infracţiunile ecologice rămân în mare parte neraportate şi neinvestigate la nivel european de către autorităţile naţionale, ceea ce duce la pierderea ireversibilă a biodiversităţii, a resurselor naturale şi deseori chiar la pierderi de vieţi omeneşti: doar în România în ultimii ani 6 pădurari au fost ucişi de hoţii de lemne, iar peste 800 de activişti şi jurnalişti au fost agresaţi. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.