Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a catalogat drept "exagerată" reacţia Ungariei, de a retrage sprijinul României pentru aderarea la OCDE în urma situaţiei Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, dar a criticat şi acţiunea "instituţiilor de forţă", care a dus la suspendarea cursurilor în limba maghiară, solicitând soluţii de la autorităţi.
"Eu cred că şi Guvernul şi ministerul Educaţiei ar trebuie să se aplece cu mai multă atenţie şi cu mai mult curaj asupra situaţiei de la Târgu Mureş, asupra liceului respectiv. Noi nu putem să avem o măsură dublă în ceea ce priveşte tratamentul faţă de comunităţile etnice dintr-o ţară. Acolo e vorba de câteva sute de copii care învaţă în acea instituţie, e vorba de imobile care au fost date în continuare pentru o perioadă cred că de 10 ani de către Biserica Romano-Catolică, punând condiţia ca acolo să funcţioneze un astfel de liceu", a spus Dragnea.
El a criticat acţiunea DNA de la liceu.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Nu ştiu dacă acţiunea instituţiilor de forţă din România e benefică pentru România şi pentru liniştea pe care ne-o dorim cu toţii, mai ales în 2018. Nu ştiu de ce ar trebui să sufere copii de acolo. Eu cred că cu curaj şi cu înţelepciune ministerul Educaţiei ar trebui să se aplece în mod serios şi să găsească o soluţie", a afirmat liderul PSD.
Dragnea a considerat însă şi că reacţia Ungariei, de a retrage sprijinul României pune OCDE, "poate fi considerată exagerată".
"Nu este prima dată când are astfel de reacţie, dar acum într-adevăr e exagerată. Dar eu văd aici 2 subiecte ditincte: dacă discutăm numai de reacţia Ungariei, o să schimbăm între noi comunicate şi o să avem măsuri şi contra-măsuri, dar problema rămâne tot nerezolvată. Situaţia de acolo, din punctul meu de vedere, nu este rezolvată. Nu se rezolvă cu răspuns la comunicatul Ungariei", a spus el.
Guvernul ungar a decis să îşi retragă sprijinul faţă de admiterea României în diverse organizaţii internaţionale, inclusiv OECD, invocând faptul că autorităţile române ar fi decis suspendarea cursurilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. Premierul Mihai Tudose a comentat, miercuri, la Antena 3, afirmând că nu crede că statul vecin va dori să "strice în asemenea hal" relaţiile diplomatice, urmând ca ministrul Educaţiei şi cel de Externe să explice cazul, arătând că totul a fost o problemă de comunicare.
Aproape 2.000 de persoane au participat miercuri, în faţa Prefecturii din Târgu Mureş, la un miting de protest faţă de desfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic. Scandalul privind desfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş are la bază o decizie a Tribunalului Mureş din luna iunie a acestui an, prin care a fost anulată decizia din august 2015 a Inspectoratului Şcolar Mureş care reglementa înfiinţarea noii unităţi şcolare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.