Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus marţi că nu mai vrea să vorbească despre Codul penal, deoarece orice ar spune el sau colegii lui, ceilalţi au părerile lor. De asemenea, a acuzat presa că nu a reacţionat la abuzurile şi deciziile instanţelor luate “pe baza unor articole neconstituţionale”. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că are convingerea că era necesară schimbarea “filosofiei Codului penal” prin punerea unui accent mai mare pe recupererea prejudiciilor, iar definerea mai exactă a prevederilor poate ajuta la eliminarea abuzurilor în baza cărora “mulţi oameni nevinovaţi au ajuns să fie condamnaţi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Nu mai vreau să vorbesc. Vorbim de un an şi ceva de zile şi concluzia mea e una singură: orice am spus eu sau colegii mei, fiecare a rămas la părerea lui, aşa că nu are rost (să mai comentez – n.r.)”, a afirmat Liviu Dragnea.

“Ştiţi ce nu am văzut eu la voi (presa – n.r.)? Nicio reacţie în toată perioada asta în legătură cu abuzuri, în legătură cu decizii ale instanţelor luate pe baza unor articole neconstituţionale. Aici nu am văzut o reacţie. Din acest motiv nu mai vreau să discutăm despre asta”, a mai spus el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Întrebat cum le răspunde celor care spun că, prin modificările Codului penal, va scăpa de unele acuzaţii, liderul social-democraţilor a replicat: “Credeţi că ăştia mă lasă să scap?”.

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că modificarea Codului penal, oricând ar fi fost făcută, ar fi creat controverse.

“Sigur că modificarea Codului penal oricând va aduce controverse şi e bine că există controverse, e bine că există puncte de vedere diferite, pentru că trăim într-o societate democratică. Dar până la urmă, având în vedere experienţa dobândită până acum în ceea ce priveşte funcţionarea Codurilor, deciziile numeroase ale CCR privind admiterea excepţiilor de neconstituţionalitate unui număr foarte mare de articole din Codul penal, practicile europene în materie, deciziile CEDO, recomandările Comisiei de la Veneţia, aceste modificări au dovedit că sunt absolut necesare şi sigur că în final, prin votul majorităţii, se va hotărî forma în care vor fi adoptate”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că are convingerea că era necesară schimbarea “filosofiei Codului penal” prin punerea unui accent mai mare pe recupererea prejudiciilor.

“Convingerea mea este că există o nevoie de a schimba în acest moment filosofia Codului penal, în sensul că punem accent mai mare pe recuperarea prejudiciilor, pentru că simpla trimitere în închisoare a celor care au fost găsiţi vinovaţi de justiţie nu rezolvă problema complet. Ne dorim ca sumele care sunt considerate prejudiciu la bugetul statului să fie recuperate şi accentul va fi pus într-o măsură mai mare pe acest element”, a mai spus acesta.

De asemenea, liderul ALDE a precizat că definerea mai exactă a prevederilor din Codul penal poate ajuta la eliminarea abuzurilor în baza cărora “mulţi oameni nevinovaţi au ajuns să fie condamnaţi”.

“Credem că şi o definire mai exactă a prevederilor din Codul penal va ajuta într-un mod esenţial, pentru ca în viitor abuzurile şi excesele care au fost constatate în ultimii ani în justiţie şi datorită cărora probabil mulţi oameni nevinovaţi au ajuns să fie condamnaţi să fie eliminate. Dorim o definire mai bună, mai clară a acestor prevederi din Codul penal. Nu aş putea spune dacă sunt mulţumit sau nu, Comisia juridică este cea care a făcut această muncă importantă, cereţi punctul de vedere al specialiştilor de acolo”, a mai spus Tăriceanu.

Proiectul de modificare a Codului penal va fi votat, marţi, în plenul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată. Votul final va fi dat de Camera Deputaţilor. Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a adoptat, luni, modificarea articolului 297 din Codul penal cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu, astfel că infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie - 1.900 de lei. În plus, se consideră abuz în serviciu dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite pentru sine, soţ sau rude până la gradul II. De asemenea, comisia specială a eliminat din sfera infracţiunii de abuz în serviciu elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de către Parlament şi Guvern, iar articolul 298 din Codul penal privind neglijenţa în serviciu a fost abrogat. Totodată, comisia a decis modificarea definiţiei din Codul penal a grupului infracţional organizat, în sensul că nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi fără a avea o continuitate. Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, luni, că numeroase dosare vor fi închise ca urmare a intervenirii prescripţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.