Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a răspuns, printr-un mesaj postat pe Facebook, acuzaţiilor lansate de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica. Fritz spune că este ”o mişcare politicianistă” şi că va face controale la Societatea de Transport Public Timişoara (STPT), după ce a înţeles de la Alin Nica cum că mijloacele de transport în comun nu sunt igienizate, astfel că nu va ezita sa ceară demisia directorului liberal al Societăţii. Nica a afirmat, de fapt, că Fritz a încurajat formarea de cozi la ghişeele STPT.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Într-o mişcare evident politicianistă, Alin Nica a început să mă atace ca să unească facţiunile din partid înainte de alegerile pentru şefia PNL Timiş. Înţeleg şi accept că aşa funcţionează politica. Recunosc, însă, că nu mi-aş fi putut imagina cinismul cu care se joacă politic cu situaţia periculoasă în care se află Timişoara şi judeţul Timiş. Comitetul Judeţean de Urgenţă (CJSU), al cărui vicepreşedinte este Alin Nica, a carantinat 17 localităţi în ultimele luni, unele de mai multe ori, cum este cazul Dumbrăviţei (de şase ori), Girocului (de trei ori), chiar şi Dudeştii Noi, comuna pe care a condus-o. Niciodată, până acum, Alin Nica nu a criticat public deciziile de carantinare luate de CJSU”, a scris Dominic Fritz.

Fritz a încercat să demonteze acuzaţiile lui Nica afirmând că informaţiile lansate de liderul CJ Timiş sunt ”trunchiate”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”A lansat o salvă de informaţii trunchiate şi acuzaţii, unele de-a dreptul bizare. Ba că am muşamalizat infecţiile din direcţia de urbanism, deşi le-am anunţat într-o conferinţă de presă încă de acum 2 săptămâni. Ba că nu am trimis poliţia locală să facă controale, deşi ştie că poliţia locală de un an este în subordinea MAI, tocmai ca să ajute la combaterea pandemiei. Ba că nu am forţat firmele din Timişoara să folosească telemuncă, deşi are informaţia că acest lucru nu este decis de primar, ci doar de către angajatori conform legii 55/2020, care enumeră măsurile împotriva pandemiei. Niciun primar nu are putere legislativă să vină cu măsuri mai stricte. Dilema cu care s-a confruntat CJSU este tocmai că singurul cadru în care măsurile de restricţii pot fi adaptate local faţă de cele naţionale este cel de carantinare”, a scris Fritz.

Edilul Timişoarei mai spune că va ancheta ceea ce se întâmplă la STPT, după ce a aflat că mijloacele de transport în comun nu ar fi dezinfectate corespunzător şi că nu va ezita să ceară demisia directorului liberal susţinut de Alin Nica.

”Un reproş pe care urmează să-l anchetez este că nu s-au luat destule măsuri de precauţie în mijloacele de transport în comun. Deşi am primit mai multe asigurări că STPT face toate eforturile necesare şi că tramvaiele şi autobuzele nu sunt supraaglomerate, nu voi ezita să cer demiterea directorului STPT dacă Alin Nica are dreptate. (Bineînţeles că directorul este membru PNL şi protejat de Nica în public şi în culise). Eu sunt cel mai dur critic al Primăriei Timişoara; este o instituţie aproape disfuncţională care a fost pradă clicilor de partid pentru mult prea mult timp şi din care firmele de partid au supt mult prea mulţi bani, bani cu care sunt finanţate o parte dintre atacurile care acum vin spre noi. Dar, în ciuda limitărilor ei, am ajuns să admir lupta grea pe care o duce împotriva pandemiei”, a mai scris Fritz.

Dominic Fritz mai arată că Primăria Timişoara are în subordine două spitale Covid, a făcut parteneriate cu societatea civilă şi mediul privat pentru a furniza oxigen acasă pacienţilor din tot judeţul care suferă de Covid, au fost carantinaţi peste 1200 de migranţi în ultimele 4 luni şi altele asemenea.

Primarul municipiului Timişoara la rândul său acuză PNL că sabotează efortul timişorenilor  de a ieşi dintr-o ”carantină frustrantă”.

”Adevărul este că lupta împotriva pandemiei a fost pasată în mare parte primăriilor. Preşedinţii de Consilii Judeţene au timp să orchestreze atacuri politice şi să facă campanie pentru alegeri interne. În perioada în care spitalele sunt încărcate şi timişorenii încearcă să-şi organizeze viaţa într-o carantină frustrantă, PNL Timiş pare să aibă un singur ţel: să saboteze tot efortul timişorenilor şi timişenilor de a ieşi din această situaţie critică cu riscul de prelungire a carantinei. Nu folosesc această strategie pentru că le pasă de viaţa de zi cu zi a timişorenilor sau de timişenilor, ci ca să rămână sau să revină la butoane şi la robinete de bani publici, atacându-i pe cei care încearcă să facă curat după haosul lăsat în urmă. PNL Timişoara încă nu s-a decis dacă vrea să fie în opoziţie sau la guvernare. Eu sunt decis să fac ce trebuie şi ce pot pentru timişoreni”, a mai scris Fritz.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, l-a criticat, luni, pe primarul Timişoarei, Dominic Fritz, despre care a spus că nu a luat nicio măsura pentru a reduce rata de infectare cu COVID-19 în municipiu şi că, mai mult, a trecut sub tăcere focarul din Primărie. Alin Nica a afirmat că Fritz a votat intrarea în carantină fără să se gândească la un set de măsuri pentru sectorul economic şi fără să anunţe că sunt locuri la vaccinare, în Timişoara.

Alin Nica a spus că, de la preluarea mandatului, primarul Dominic Fritz nu a convocat nici măcar o dată şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, al cărui preşedinte este.

"Cred că, în plan local, responsabilitatea care revine Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă nu a fost îndeplinită corespunzător. De la preluarea mandatului şi până astăzi nu a avut nici măcar o singură întrunire în care să se discute, să se aprobe un plan adaptat de măsuri anti-Covid. Şi atunci, dacă CLSU nu reacţionează, trebuie să va spun că primarul Dominic Fritz este preşedintele Comitetului şi el este responsabil de convocarea lui, atunci ce să ne aşteptăm la măsuri de protejare a economiei locale, de informare a cetăţenilor şi de conştientizare a lor privind pericolul care îi paşte. Primarul a avut cadrul contextual şi instrumentele şi nu a făcut nimic pentru a reduce rata de infectare, ba mai mult, a trecut sub tăcere focarul de Covid de la Biroul de Urbanism, nu testează angajaţii, nu are proceduri interne şi a expus astfel populaţia la infectare în 3 cazuri prezentate în presă: coadă de la impozite, coadă de la ghişeele de transport public şi coadă pentru autorizaţii de vânzare a mărţişoarelor la o rată de peste 5 la mie. Digitalizarea este inexistentă, a fost menţionată doar în campania electorală, însă nu s-a întâmplat nimic că să evităm aceste cozi din partea oamenilor care vor să îşi rezolve o problema pe linie de primărie. Cu părere de rău trebuie să o spun, în Primăria Timişoara nu există un sistem prin care să se asigure continuitatea activităţii acelui serviciu de urbanism care este blocat prin îmbolnăvirea angajaţilor”, a afirmat Nica.

Timişoara a intrat în carantină în nopatea de duminică spre luni, alături de comunele periurbane Moşnita Nouă, Giroc, Dumbrăviţa şi Ghiroda, din cauza numărului mare de cazuri de Covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.