Deputatul USR Tudor Benga a precizat că nu îl va vota pe Fabian Gyula pentru funcţia de Avocat al Poporului, deoarece acesta beneficiază de pensie specială, iar susţinerea pentru acest candidat nu a fost formalizată în forurile de conducere ale partidului.
„Am anunţat de săptămâna trecută că eu unul nu voi vota un nou Avocat al Poporului în absenţa unor criterii clare de selecţie şi depolitizare a funcţiei precum şi a unui amplu proces de consultare şi validare publică a acestei numiri. Astăzi pot să vă spun cu certitudine că eu unul nu-l voi vota pe Fabian Gyula pentru această funcţie. Consider că numirea unui recipient de pensie specială în această funcţie ar fi un semnal total inadecvat pentru un partid ca USRPLUS care a pus eliminarea pensiilor speciale în centrul agendei sale de reformă a statului. De asemenea, pot să vă mai spun că, în calitatea mea atât de parlamentar cât şi de membru al biroului naţional al USRPLUS, nu am cunoştinţă ca susţinerea acestui candidat să se fi formalizat în vreun for de decizie al partidului până azi. Nici nu ştiu când şi dacă se va face de azi şi până luni când ar urma să aibă loc votul de numire în plenul reunit al Parlamentului”, a scris Tudor Benga, joi pe Facebook.
Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a anunţat că a fost luată decizia convocării plenului reunit al Parlamentului privind numirea Avocatului Poporului după ce Curtea Constituţională se va pronunţa privind sesizarea făcută de PSD.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Fabian Gyula, candidatul care a primit aviz favorabil de la comisiile juridice ale Parlametului pentru funcţia de Avocat al Poporului, a afirmat miercuri că a ieşit la pensie în 2020, la vârsta de 49 de ani şi are o pensie de magistrat de peste 10.000 de lei.
Chestionat dacă 49 de ani nu e o vârstă prea mică pentru a ieşi la pensie, el a răspuns: "Raportat la presiunea la care eşti supus în magistratură, da”.
Fabian Gyula este lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi a fost propus pentru această poziţie de către UDMR şi este susţinut şi de PNL.
Renate Weber a fost revocată din funcţia de Avocat al Poporului în 16 iunie, prin votul Parlamentului.
În schimb, Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor Camerelor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în legătură cu revocarea lui Renate Weber din postul de Avocat al Poporului, într-o scrisoare transmisă la o zi de la votul din Parlament pe această temă.
Reprezentanţii PSD au afirmat că, după ce Comisia de la Veneţia a solicitat precizări suplimentare coaliţiei de guvernare, majoritatea parlamentară PNL - USR PLUS - UDMR este obligată să aştepte decizia Curţii Constituţionale înainte de a supune la vot desemnarea unui nou Avocat al Poporului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.