Declaraţia de la Bucureşti a fost adoptată în cadrul celei de-a 31-a Adunări Parlamentare a OSCE, găzduită de Parlamentul României în perioada 29 iunie – 3 iulie şi cuprinde rezoluţiile celor trei comisii din cadrul adunării şi 16 rezoluţii pe teme de actualitate şi distincte privind includerea în viitoarea arhitectură europeană de securitate a unor angajamente de prevenire a agresiunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A fost o onoare pentru mine şi pentru România să găzduim acest eveniment cu tema generală Perspectiva parlamentară privind rolul OSCE în actuala arhitectură de securitate, prin care am dorit să aducem o contribuţie, complementară celei guvernamentale, la procesul general de reflecţie privind viitorul OSCE şi al securităţii europene, afectate serios de efectele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. România a fost, timp de cinci zile, centrul dezbaterii politice internaţionale într-un context mai complex ca niciodată, în care securitatea europeană, securitatea internaţională au fost dezbătute de parlamentari din peste 55 de state. Au fost alese conducerea AP OSCE şi conducerea celor trei comisii, Roberto Montella a fost reales în funcţia de secretar general al AP OSCE, iar doamna Pia Kauma a fost realeasă preşedintă, fapt ce reconfirmă modul exemplar în care a coordonat activitatea organizaţiei”, a declarat Dan Barna, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la AP OSCE.

Declaraţia de la Bucureşti, adoptată în cadrul celei de-a 31-a Adunări Parlamentare a OSCE, cuprinde rezoluţiile celor trei comisii din cadrul adunării şi 16 rezoluţii pe teme de actualitate şi distincte privind includerea în viitoarea arhitectură europeană de securitate a unor angajamente de prevenire a agresiunii.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Prin adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti, cu o foarte largă majoritate, avem propuse rezoluţii care promovează valorile noastre comune pentru pace şi funcţionarea democratică a statelor. Principala concluzie este aceea că OSCE şi Adunarea Parlamentară rămân foruri viabile, iar arhitectura europeană de securitate trebuie să se fundamenteze pe valorile, normele şi principiile general acceptate prin Carta ONU şi Decalogul de la Helsinki, care trebuie respectate şi implementate de toate statele. Am susţinut în cadrul Sesiunii o rezoluţie pentru sprijinirea Republicii Moldova despre situaţia drepturilor omului din Transnistria şi necesitatea ca organismele ODIHR şi structurile OSCE să continue monitorizarea acolo. Dezbaterile din cadrul lucrărilor au accentuat necesitatea ca Moldova să beneficieze de sprijinul tuturor statelor spre direcţia europeană pe care actuala guvernare de la Chişinău reuşeşte să o menţină”, a precizat Dan Barna,

Temele abordate în cadrul sesiunii AP OSCE sunt de maximă importanţă pentru economiile noastre, pentru securitate şi pentru democraţie, fiind discutate riscurile şi ameninţările care afectează toate statele participante şi cei peste un miliard de locuitori din spaţiul OSCE, potrivit unui comunicat oficial.

”Printre acestea se regăsesc combaterea corupţiei, traficul de droguri, traficul de fiinţe umane, migraţie, inteligenţa artificială şi schimbările pe care le aduce, schimbările climatice, combaterea antisemitismului şi a discursului bazat pe ură, prevenirea utilizării corupţiei ca instrument de politică externă. De asemenea, s-a reiterat apelul către Rusia şi Belarus de a respecta principiile, normele şi valorile la care au subscris în trecut şi s-a dezbătut despre situaţia dramatică din Orientul Mijlociu”, transmite USR.

În marja Sesiunii anuale, Dan Barna a co-organizat evenimente conexe, în cadrul cărora parlamentarii s-au aşezat la masa de discuţii împreună cu reprezentanţi ai Guvernului României, cu experţi, cu diplomaţi şi au discutat împreună teme de importanţă majoră pentru regiunea noastră, cum ar fi conectivitatea rutieră, reţelele de infrastructură energetică, digitalizarea, combaterea traficului de persoane, precum şi o reuniune dedicată tinerilor parlamentari în cadrul căreia au fost evidenţiate rolul social media, care poate purta atât mesaje în sprijinul democraţiei, dar poate fi şi un instrument al propagandei ruse.

La plenul Sesiunii AP OSCE de astăzi a participat şi domnul Ian Borg, preşedintele în funcţie al OSCE şi ministru al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Maltei, precum şi doamna Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe al României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.