Deputatul USR Cristina Prună îl acuză, marţi, pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, că ăîn cei doi ani de când a ajuns la ministerul Energiei, puterea instalată în capacităţile de producţie a energiei s-a redus cu aproape 25%, astfel că facturile românilor la energie cresc şi pentru că producem din ce în ce mai puţină energie în România şi devenim din ce în ce mai dependenţi de importuri.
”Facturile românilor la energie cresc şi pentru că producem din ce în ce mai puţină energie în România şi devenim din ce în ce mai dependenţi de importuri. În cei doi ani de când Virgil Popescu a ajuns la ministerul Energiei, puterea instalată în capacităţile de producţie a energiei s-a redus cu aproape 25% de la 24.605 MW la 18.568 MW. În acelaşi timp puterea netă, adică acele unităţi de producţie care funcţionează efectiv, nu doar pe hârtie, s-a redus de la 19.187 MW în 2019 la 16.907 MW în 2022”, a transmis Prună.
Ea arată că ”tragedia nu este neapărat că există unităţi de producţie care se închid, am putea spune că este un proces normal într-un sistem energetic atunci când ele îşi ating durata de viaţă, ci tragedia adevărată este că în locul acestora nu a apărut nimic şi astfel dependenţa noastră de importuri de energie a crescut considerabil”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Tranziţia energetică nu înseamnă doar să închizi. Asta era în stare să facă oricine. În ultimii doi ani chiar se putea investi în sistemul energetic. Chiar ministrul ne spunea acum o săptămână că investiţiile în energie regenerabilă se fac “foarte repede”, iar cele în capacităţile pe bază de gaz durează mai mult, vreo 2-3 ani. Teoretic ar fi fost timp din plin. Dar rezultatele în aceşti doi ani au fost zero la capitolul investiţii”, spune deputatul USR.
Cristina Prună acuză că ”de la minister nu s-a făcut mare brânză”.
”Ministerului Energiei i-a luat 1 an numai să adopte o lege care transpune o directivă europeană. 1 an! Şi chiar şi aşa nu avem încă un cadru legislativ care încurajează investiţiile, iar banii europeni prin Fondul de Modernizare disponibili pentru România sunt încă inaccesibili pentru cei care vor să investească tot din cauză că ministerul Energiei nu a făcut ghidurile şi schemele prin care să fie daţi aceşti bani în piaţă. Alte ţări au accesat primii bani europeni încă de anul trecut!”, spune aceasta.
Prună continuă: ”Noi încă ne uităm ca la o vitrină la cei peste 10 miliarde de euro prin Fondul de Modernizare pentru a da drumul la investiţii în sectorul energetic. Din păcate, România are doar un proiect aprobat prin acest fond, cel al Transelectrica care este monopol de stat şi a putut aplica direct. În rest activitatea ministerului Energiei este practic inexistentă în acest sector strategic. De ieri, avem alte planuri pe hârtie despre cum vom investi 16 miliarde de euro”.
Potrivit deputatului USR, ”centrala pe gaz de la Iernut a companiei de stat Romgaz care trebuia să fie gata încă din 2019 cu o capacitate de 430 MW şi cu randament economic ridicat reprezintă un eşec de proporţii”.
”În mandatul ministrului Virgil Popescu s-a reziliat contractul cu executantul lucrării, fără perspectiva unei date de livrare a acestei centrale. Peste această incertitudine există şi riscul de a pierde zeci de milioane de euro, căci şi această centrală a primit finanţare pe bani europeni. De exploatarea gazelor din Marea Neagră nici nu mai vorbesc. Auzim aceeaşi placă stricată cum că se va rezolva totul “săptămâna viitoare”. Şi în fiecare săptămână dintre cele viitoare devenim din ce în ce mai dependenţi de importuri, iar asta se vede în facturile românilor”, mai spune Cristina Prună.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.