Comisarul european pentru Politica Regională, Corina Creţu, avertizează că, dacă România nu face eforturi anul acesta, riscă să piardă fonduri europene importante. Corina Creţu a afirmat că există în continuare întârzieri, în special în ceea ce priveşte dezvoltarea regională, dar şi la transporturi şi la construcţia celor trei spitale regionale, însă până la sfârşitul lunii februarie vor fi găsite soluţii pentru a grăbi procesul de implementare a proiectelor.
Corina Creţu a afirmat că România a făcut progrese anul trecut, fiind recuperaţi paşi pierduţi mai ales în ultimele câteva luni, ajungându-se la o rată de absorbţie de un miliard de euro după ce plecase de la zero, însă riscă să piardă miliarde de euro.
„I-am spus doamnei premier că anul acesta, dacă nu se vor face eforturi majore, România riscă pierderea unor fonduri importante, nefolosite în ultimii ani, în pofida progreselor înregistrate anul trecut. Sunt în continuare zone cu întârzieri, care sper că nu vor costa România. La dezvoltare regională, în primul rând, sunt probleme, vorbim despre riscul de dezangajări în 2018 de milioane de euro, iar la transporturi şi la spitalele regionale sunt întârzieri”, a declarat marţi comisarul european Corina Creţu, la finalul unei întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Corina Creţu şi-a exprimat încrederea în noul guvern şi speranţa că are în vedere aceste probleme şi a adăugat că până la sfârşitul lunii februarie vor fi găsite soluţii în acest sens.
„Am toată încrederea în noul guvern, să aibă în vedere aceste probleme restante şi sper să vină cu cele mai bune soluţii pentru a accelera implementarea. Am convenit împreună să găsim un plan de acţiune şi să primim propuneri de accelerare a fondurilor europene până la 23 februarie”, a spus comisarul european.
La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a recunoscut că există întârzieri în ceea ce priveşte construcţia liniei de metrou M6 Gara de Nord – Otopeni şi construcţia celor trei spitale regionale din Cluj, Iaşi şi Craiova, însă în maximum o lună va analiza împreună cu miniştrii responsabili cât de mult afectează România aceste întârzieri.
„Am constatat că dacă proiectele de autostradă Sebeş-Turda şi reabilitarea de cale ferată, lucrările sunt în grafic, din păcate pentru autostrata Câmpia Turzii – Târgu Mureş şi construcţia liniei de metrou M6 Gara de Nord Otopeni şi construcţia celor trei spitale regionale pe care le-am aminitit în Cluj, Iaşi şi Craiova, sunt întârzieri. În cel mult o lună voi analiza cu miniştrii de resort amploarea acestor întârzieri şi vom identifica soluţii, astfel încât în perioada următoare să le discutăm cu dumneavoastră. Am cerut ministrului pentru afaceri europene să îmi facă o situaţie pentru toate directivele europene care nu au fost îndeplinite sau stadiul implementării lor”, a spus Viorica Dăncilă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.