Comisia juridică a Camerei deputaţilor a respins, miercuri, cererea de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, amânată la finalul legislaturii trecute. În legislatura trecută, Comisia juridică dăduse un vot favorabil urmăririi penale a lui Bejinariu. Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a spus că membrii comisiei recomandă plenului să nu voteze pentru încuviinţarea urmăririi penale în cazul lui Bejinariu, în condiţiile în care semnarea celor două contracte care fac obiectul dosarului a avut loc anterior intrării în vigoare a abuzului în serviciu în legea DNA.
Comisia juridică a respins cererea de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu
Comisia juridică a Camerei deputaţilor a respins, miercuri, cererea de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, amânată la finalul legislaturii trecute. În legislatura trecută, Comisia juridică dăduse un vot favorabil urmăririi penale a lui Bejinariu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit deputatului PNL Florin Roman, PSD, ALDE şi UDMR au votat împotriva urmăririi penale, în timp ce PNL şi USR au dat un vot "pentru".
"Domnul Eugen Nicolicea (preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor - n.r.) a propus în cadrul Comisiei juridice respingerea urmării penale în cazul Bejinariu, motivând că semnarea celor două contracte a avut loc anterior intrării în vigoare a abuzului în serviciu, respect 2 decembrie 2004. I-am spus domnului Nicolicea că din nou invocă argumente care nu au legătură cu fondul problemei. Aici practic nu discutăm de fondul problemei, e treaba procurorilor", a spus Roman.
Întrebat cum a justificat Eugen Nicolicea votul dat miercuri, având în vedere că în octombrie 2016, în Legislatura trecută, fusese dat un aviz pozitiv urmăririi penale, deputatul PNL a spus că membrilor comisiei le-a fost explicat faptul că la acea dată deputaţii jurişti au făcut o eroare.
"Acum domnul Nicolicea, în pledoaria domniei sale, a invocat faptul că membrii Comisiei din acea perioadă au omis să se uite la chestiunea legată de prescripţie", a spus deputatul PNL.
Nicolicea, despre cazul Bejinariu: Semnarea contractelor a avut loc anterior intrării în vigoare a abuzului în serviciu
Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a declarat, miercuri, că membrii comisiei recomandă plenului să nu voteze pentru încuviinţarea urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, în condiţiile în care semnarea celor două contracte care fac obiectul dosarului a avut loc anterior intrării în vigoare a abuzului în serviciu în legea DNA.
„Cu 16 voturi «pentru», 7 voturi «împotrivă» şi o abţinere, Comisia recomandă plenului să nu voteze cererea de urmărire penală, întrucât solicitarea este pentru infracţiunea 13 indice 2 din Legea 78/2000, infracţiune care nu exista la data comiterii faptei. În art. 3 al Codului penal, legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare. Ea a intrat în vigoare cam pe 2 decembrie 2004, faptele sunt comise până în octombrie 2004”, a precizat deputatul PSD.
Întrebat de ce anul trecut, când Comisia juridică a dat un aviz pozitiv pentru încuviinţarea urmăririi penale, nu s-a sesizat această neconcordanţă, Eugen Nicolicea a spus: „Probabil persoanele implicate, mă refer acum Parchet, avocat şi colegi de-ai mei nu au sesizat acest lucru”.
De asemenea, întrebat dacă nu este o situaţie discriminatorie faţă de celelalte persoane care sunt cercetate în acest dosar, social-democratul a răspuns negativ.
„Vă trimit la definiţia discriminării: punerea unei persoane într-o situaţie de inferioritate faţă de alte persoane aflate în aceeaşi situaţie. Celelalte persoane la care face referire (procurorul general – n.r.), dacă nu au calitatea de ministru, nu sunt discriminate faţă de domnul Bejinariu pentru că faptele comise în calitate de ministru nu pot fi comise decât de miniştri”, a răspuns preşedintele Comisiei juridice.
Chestionat în continuare dacă decizia Comisiei juridice este corectă din punct de vedere moral, deputatul a susţinut că ar fi imoral să se aprobe o solicitare greşită.
„Da, este o decizie corectă, ea se referă la solicitare. Dacă solicitarea este greşită nu poţi să o aprobi şi dacă aprobi o solicitare greşită ar fi imoral”, a conchis Eugen Nicolicea.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, luni, reluarea procedurilor în cazul cererii de urmărire penală a deputatului Eugen Bejinariu, amânată la finalul legislaturii trecute, urmând ca miercuri să se dea şi un vot în plen.
Decizia a venit după ce procurorul general, Augutin Lazăr, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în care îi cere să urgenteze dispunerea măsurilor legale în vederea încuviinţării urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, suspectat de abuz în serviciu.
Plenul Camerei Deputaţilor în care urma să fie votată cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru PSD Eugen Bejinariu a fost suspendat, pe 5 decembrie 2016, din lipsă de cvorum, după ce cu o săptămână înainte şedinţa nu s-a putut desfăşura tot din lipsă de cvorum.
La alegerile din 11 decembrie, Eugen Bejinariu a fost ales deputat din partea PSD pentru un nou mandat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.