Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a transmis un punct de vedere Biroului permanent care a luat act de acest lucru în care a precizat că nu se impune sancţionarea disciplinară a deputatului USR PLUS Iulian Bulai împotriva căruia AUR făcuse sesizare pentru comportament calomnios într-o şedinţă de plen. Comisia a explicat că nu a existat nicio calomnie la adresa vreunui parlamentar şi că afirmaţiile lui Bulai ţin de libera exprimare a opiniilor şi a declaraţiilor politice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Prevederile normatice invocate de autorii sesizării interzic utilizarea de către un parlamentar a unor expresii ori cuvinte injurioase, ofensatoare, discriminatorii sau calomnioase la adresa unul alt parlamentar. Calomnia este definită în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române ca fiind o «Afirmaţie mincinoasă şi tendenţioasă făcută cu scopul de a discredita onoarea sau reputaţia cuiva.»

Declaraţia deputatului Iulian Bulai nu poate fi calificată ca mincinoasă, întrucât determinarea dacă un partid este extremist sau nu ţine mai mult de aprecierea personală a fiecărui individ decât de ştiinţele exacte, fiind o chesitune mai degrabă subiectivă decât obiectivă. Totodată, nu s-a făcut dovada intenţiei de discreditare a onoarea sau reputaţiei unui anumit parlamentar. Cele două valori umane care pot fi lezate prin calomnie, respectiv onoare şi reputaţia, sunt strâns legate de persoanele fizice, ori în declaraţie s-a făcut referire la un partid politic, care este persoană juridică.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Aprecierile referitoare la un partid politic şi nu la un parlamentar nu constituie temei de sancţionare disciplinară a unui deputat sau senator, întrucât acestea nu constituie un atac la persoană, ci se înscriu între limitele dreptului la liberă exprimare a opiniilor şi a declaraţiilor politice, drept care este indispensabil pentru desfăşurarea firească a activităţii parlamentare într-un stat democratic”, arată punctul de vedere al Comisiei juridice de care a luat act miercuri Biroul permanent al Camerei Deputaţilor.

Pe 6 aprilie, un număr de 21 de deputaţi AUR au solicitat sancţionarea deputatului USR-PLUS Iulian Bulai pentru comportament calomnios şi injurios în şedinţa de plen din 30 martie, lucru care, susţin ei, încalcă prevederi ale Regulamentului de funcţionare a Camerei.

„Sesizarea împotriva deputatului USR-PLUS Iulian Bulai cu privire la limbajul calomnios manifestat de acesta în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, din data de 30 martie 2021, pentru care solicităm sancţionarea acestuia, conform prevederilor art. 244 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

În fapt, la şedinţa de dezbaere a proiectului de lege prrivind instituirea zilei de 10 august ca Ziuna Unităţii Civice, deputatul Iulian Bulai a avut o intervenţie calomnioasă la adresa partidului Alianţa pentru Unirea Românilor, spunând că membrii acestuia sunt extremişti şi fundamentalişti. Intervenţia este consemnată în înregistrarea video a şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor, din data de 30 martie 2021, la reperul orar 01:35:07, încărcată pe site-ul official al Camerei, după cum urmează: «Nu o să comentez pe marginea intervenţiilor din partea reprezentantului unui partid extremist, fundamentalist, care nu reuşeşte să înţeleagă unde este România acum»”, arată documentul trimis de către deputaţii AUR la Biroul permanent al Camerei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.