Premierul României, Nicolae Ciucă, i-a mulţumit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru referirile făcute la etnicii români din Ucraina, dând asigurări că România ia toate măsurile pentru ca refugiaţii ucraineni să aibă o viaţă "decentă".
Nicolae Ciucă a luat cuvântul în Parlament după discursul lui Volodimir Zelenski.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Sunteţi liderul unei naţiuni care luptă pentru identitate şi libertate în acest război ilegal şi neprovocat”, a afirmat Nicolae Ciucă luni seară, în discursul ţinut în plenul Parlamentului României.
El a condamnat "atrocităţile” şi atacurile "fără discernământ” asupra civililor.
"Toate aceste acţiuni inumane asupra populaţiei civile trebuie sancţionate de instanţele penale internaţionale”, a adăugat premierul
Nicolae Ciucă a arătat că solidaritatea s-a manifestat nu doar la nivelul instituţiilor statului şi al ONG-urilor, ci "cel mai important, la nivelul românilor care au simţit drama vecinilor ucraineni şi au simţit din tot sufletul să îi ajute”.
"Folosesc acest prilej pentru a-mi manifesta admiraţia pentru tenacitatea, determinarea şi curajul poporului ucrainean în a-şi apăra ţara, valorile democratice şi modul lor de viaţă. Noi, românii, suntem solidari cu poporul ucrainean, ne-am deschis porţile şi sufletele pentru vecinii ucraineni veniţi la noi în ţară şi, în acelaşi timp, i-am sprijinit şi pe ceilalţi cetăţeni străini plecaţi din Ucraina spre casele lor. Solidaritatea noastră faţă de cei peste 650.000 de vecini şi prieteni veniţi în România s-a manifestat nu doar la nivelul instituţiilor statului, ci şi la nivelul organizaţiilor neguvernamentale, dar cel mai important, la nivelul românilor, al cetăţenilor simpli care au simţit drama vecinilor ucraineni şi şi-au dorit din tot sufletul să îi ajute”, a spus Ciucă.
Adresându-se preşedintelui Zelenski, premierul român a dat asigurări că România face tot ceea ce trebuie pentru ca aceştia să aibă o viaţă decentă, arătând că peste 1.100 de ucraineni lucrează în firme din România, iar copiii ucraineni li se facilitează participarea la cursuri şcolare.
"Vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru ca cetăţenii ucraineni care au ajuns în România să poată avea o viaţă normală şi un trai decent. Cetăţenii ucraineni ajunşi în România beneficiază de servicii de sănătate în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români şi îşi pot găsi un loc de muncă. Am modificat legislaţia în acest sens şi peste 1.100 deja lucrează la firme româneşti. Cei peste 30.000 de copii veniţi din Ucraina pot merge la şcoală, în cele 50 de şcoli şi 7 licee cu predare în limba ucraineană, precum şi folosind celelalte facilităţi puse la dispoziţie de către Ministerul Educaţiei din România. Vom continua să îi ajutăm atât pe ucrainenii rămaşi să îşi apere ţara, cât şi pe cei strămutaţi intern, cu ajutor umanitar, combustibil şi resurse necesare pentru a putea supravieţui. Am înfiinţat hub-ul umanitar european de la Suceava prin care transferăm ajutoarele venite de pretutindeni. Suntem gata să ducem până la capăt acest efort de durată, cu sprijinul Uniunii Europene, al ONU şi Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi şi al altor state partenere”, a adăugat premierul.
El i-a mulţumit preşedintelui ucrainean pentru că a făcut referire la etnicii români din Ucraina.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.