Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, la Dâmboviţa, întrebat despre propunerea PSD privind un preţ maximal la energie, că alaltăieri seară a avut o întâlnire cu producătorii, cu o săptămână în urmă am avut o întâlnire cu furnizorii; şi doresc să afle de la toţi cei care lucrează în domeniu care sunt datele concrete, reale, care ar putea fi efectele, astfel încât deciziile pe care le luăm să nu afecteze şi mai mult decât este afectată în acest moment piaţa energiei.
”Înteleg foarte bine dorinţa de a anticipa o serie de decizii pe care le vom lua la nivelul Guvernului, dar la fel de bine am rugat şi rog în continuare şi fac apel să ne permiteţi să finalizăm toate calculele şi toate discuţiile pe care le avem. Alaltăieri seară am avut întâlnire cu producătorii, cu o săptămână în urmă am avut o întâlnire cu furnizorii; dorim să aflăm de la toţi cei care lucrează în domeniu care sunt datele concrete, reale, care ar putea fi efectele, astfel încât deciziile pe care le luăm să nu afecteze şi mai mult decât este afectată în acest moment piaţa energiei”, a spus premierul.
Nicolae Ciucă a precizat că ”aici discutăm de măsurile care vizează partea de susţinere a populaţiei vulnerabile, partea de susţinere a locurilor de muncă, a competitivităţii produselor româneşti, a tot ceea ce se produce în economia noastră”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Putem să vedem că sunt o serie întreagă de ţări care au venit cu măsuri la care noi ne-am gândit oarecum înainte de a intra în analiză la nivelul Uniunii Europene şi la nivelul unor ţări mai puternice şi din punct de vedere economic decât ţara noastră. De cealaltă parte, dorim ca toate aceste măsuri ale noastre să fie deplin aliniate cu deciziile care se iau la nivelul Uniunii Europene, pentru că suntem beneficiarii unui suport financiar din partea Uniunii. Discutăm de acel procent de 10% din fondurile de coeziune care sunt alocate pentru susţinerea populaţiei vulnerabile, pentru combaterea sărăciei energetice, pentru susţinerea locurilor de muncă şi a IMM-urilor. Ca atare, nu putem să luăm decizii până când nu avem tot ansamblul de măsuri agreate la nivelul UE şi integrate în propriile noastre măsuri”, a arătat premierul.
Întrebat dacă este luată în considerare varianta unui preţ maximal pe piaţă, şi ce se întâmplă la industria mare care este scoată din schema de compensare, premierul Ciucă a spus că atunci când a menţionat partea de competitivitate, s-au gândit exact la ceea ce înseamnă industria mare. ”Industria mare trebuie să producă, să iasă pe piaţă cu produse vandabile. La preţurile pe care energia le afectează, nu putem să asigurăm această competitivitate. Ca atare, intră în analiză inclusiv acest aspect”, a spus el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.