Prim-ministrul Nicolae Ciucă a făcut luni precizări cu privire la ordonanţa care prelungeşte acordarea de compensări din partea statului pentru electricitate, el explicând că plafonul din vechea ordonanţă a fost scăzut cu 15%, dar că până la 255 de kilowaţi consumatorii vor plăti preţul compensat. Ciucă a explicat şi că IMM-urile vor primi o compensare a tarifului pentru un consum de cel mult 85% din cel înregistrat în luna similară a anului anterior.
Întrebat de ce a fost scăzut plafonul pentru consumatorii casnici, primul ministru a explicat că au fost scăzute pragurile din vechea ordonanţă cu 15 procente, aşa cum recomandă Uniunea Europeană, pentru diminuarea risipei.
„Cred că în calitate de prim-ministru trebuie să lămuresc acest subiect Mai întâi, măsurile care au fost luate prin Ordonanţă au un obiectiv foarte clar: protejarea cetăţenilor şi a economiei. S-a dezbătut că românii vor fi afectaţi. Nu este adevărat! Am menţinut preţul pe care-l va plăti fiecare cetăţean în conformitate cu consumul, pe pragurile care au fost stabilite prin Ordonanţa 27 şi al doilea prag pentru care avem un cost de 0.80 lei, vorbim de segmentul de consum între 100 şi 300 de kilowatt a rămas acelaşi, cu specificaţia că, în conformitate cu recomandările Uniunii Europene, pentru a putea să diminuăm risipa, s-a scăzut acel prag de 15% din numărul de kilowaţi. Practic, oamenii vor plăti la fel, cu specificaţia că, probabil cei care depăşesc 255, până la nivelul acela vor plăti cuantumul despre care am vorbit, 0.82. Am păstrat plafonul”; a declarat primul ministru luni, răspunzând unor întrebări pe acest subiect.
Nicolae Ciucă a dat explicaţii şi cu privire la modul în care ordonanţa se aplică întreprinderilor mici şi mijlocii.
„S-a înţeles oarecum greşit, am văzut şi pentru IMM-uri pentru că s-a interpretat că se scade din cuantumul kilowaţilor consumaţi acel procent de 15%. Discutăm de o reducere cu 15% a compensării pentru numărul de kilowaţi în comparaţie cu cel similar lunii din anul anterior. Deci nu este vorba de consumul de acum. Dacă anul trecut au consumat, să zicem, 100 de kilowaţi, anul acesta îi vor fi compensaţi 85. Adică este o măsură prin care se doreşte limitarea risipei de energie, pentru că altfel se ajunsese ca să nu mai ţinem cont de cât de mult consumăm, pentru că se compensează de la stat”, adaugă premierul.
Întrebat dacă acasă face economie, premierul a răspuns afirmativ, arătând că la locuinţa sa are şi becuri economice şi panouri fotovoltaice.
Guvernul a extins joi perioada plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale de la 1 aprilie 2023 până la 31 august 2023.
“Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi: între 0 şi 100 de kilowaţi consum preţul este de 68 de bani pe kilowat. Este o uşoară schimbare între 0 şi 300 kilowaţi, acelaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie, practic, preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon, diferenţa între 255 şi 300 la preţul din contract. Pentru mediul economic, pentru instituţiile publice rămâne un leu pe kilowat. Spitalele, fie că sunt publice, fie că sunt private, educaţia, fie că este publică, fie că este privată, furnizorii de servicii sociale, fie că sunt publici, fie că sunt privaţi, un leu pe kilowat pentru întreaga cantitate de energie electrică consumată. Ceilalţi, IMM-urile industria alimentară, celelalte instituţii publice, 85% din cantitatea consumată tocmai pentru a încerca să-i stimulăm şi să economisească mai multă energie electrică”, a transmis după aprobarea ordonanţei ministrul Energiei Virgil Popescu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.