Prim-vicepreşedintele PNL, Ciprian Ciucu, spune că revizuirea negativă a ratingului României „ne loveşte unde ne doare mai rău, la buget” şi avertizează că România, dacă nu ia credite, nu poate funcţiona. „Restul sunt palavre. O perspectivă proastă înseamnă împrumuturi mai scumpe”, afirmă Ciucu. Potrivit acestuia, Guvernul trebnuie să oprească indexarea salariilor şi pensiilor.
Liberalul Ciprian Ciucu atrage atenţia că investiţiile companiilor mari sunt veniturile companiilor mici şi mijlocii, cu tot ce decurge de aici, „întregul sector economic privat, cu milioane de angajaţi” care „aşteaptă un mesaj de încredere”.
„Este simplu: scade încrederea pe termen lung, înseamnă că scad investiţiile. Elefantul din cameră: România nu are încă o problemă economică, are o problemă bugetară! Enormă: fără acţiuni clare, vom ajunge la un deficit bugetar de cca. 9%, ceea ce este nesustenabil. Guvernul PSD-PNL (deci, atenţie, noi nu fugim de răspundere, ne asumăm greşelile trecutului!) a crescut foarte mult cheltuielile statului pe toate palierele: funcţionare, investiţii, salarii şi pensii (cele din urmă indexate cu peste 25% în acest an)!”, spune Ciucu într-o postare pe pagina sa de socializare.
Potrivit acestuia, trebuie acţionat pe două paliere: până la sfârşitul acestui an, guvernul actual (cum ar fi corect) sau noul guvern (dacă va avea timp) să oprească indexarea salariilor şi a pensiilor, o „măsură foarte impopulară” şi în următoarele luni să taie cheltuielile statului, astfel încât România să ajungă la un deficit bugetar, agreat cu Comisia Europenă, de cca. 7%.
„Atenţie! Pensiile şi salariile nu vor scădea, nu vor fi “tăiate” aşa cum comunică izolaţioniştii! Va fi stopată indexarea doar, nu vor creşte în 2025. Efectiv, România nu îşi pemite să mai adauge 25 de miliarde la deficit! Cel mai rău lucru va fi ca oricare dintre partidele pro-europene să îmbrăţişeze narativul cum că “ne obligă UE şi Banca Mondială”! Nu, nu ei ne obligă, este o problemă românească, generată de politicienii români”, afirmă Ciucu.
Prim viceprşedintele PNL mai spune că fără un guvern la 1 ianuarie 2025, România „ar transmite un grav semnal extern politic şi economic de instabilitate”, că nu mai este „un partener serios în regiune” şi, de asemenea, un semnal grav că „s-ar datora exclusiv clasei politice româneşti democratice, care nu reuşeşte să ajungă la un acord”.
„Partenerii noştri şi investitorii străini au înţeles contextul dificil şi generat de ingerinţele externe, ostile în alegerile din România şi ne-au susţinut în mod exemplar. De data aceasta însă, dacă nu reuşim să creăm un nou guvern stabil, serios şi proeuropean, România va fi cu adevărat considerată o ţară nesigură. Cu toate problemele politice interne, România se bucură de sprijinul partenerilor strategici şi aliaţilor occidentali. Un eşec al formării noului guvern, lăsarea ţării fără o guvernare stabilă şi pro-europeană, ar însemna şi o pierdere importantă de credibilitate în faţa partenerilor noştri externi”, avertizează Ciucu.
Potrivit liberalului, consecinţele vor fi creşterea costurilor finanţării externe – care sunt şi aşa crescute pentru că plătim in acest an dobânzi de 37 de miliarde de lei - reducerea investiţiilor şi a fondurilor europene, pierderi de investitii străine şi românesti, adică pierderi de locuri de muncă, creşterea inflaţiei şi a scumpirilor, degradarea nivelului de trai.
„Putem, în schimb, să fim serioşi să evităm toate aceste derapaje care vor duce la o criză suprapusă politică, economică şi socială exact într-un moment când trebuie să ne consolidăm şi imunizăm în faţa provocărilor care vin dinspre Răsărit”, spune Ciucu.
El mai spune că un blocaj acum în formarea noului guvern, „generat de motive politicianiste”, ar face mult mai dificilă gestionarea situaţiei politice, economice si sociale de către orice alt viitor guvern şi preşedinte pro-european şi ar „amplifica problemele şi neîncrederea”.
„Pe plan politic intern, această nereuşită va fi un combustibil extraordinar pentru partidele care prin ceea ce fac ne izolează sau să ne scoată din UE şi NATO, chiar înaintea prezidenţialelor. Izolaţioniştii pescuiesc în ape tulburi, se hrănesc din crize. Rusia va alimenta orice breşă se creează în societate. Să nu le provocăm noi acum, ne-a fost de-ajuns imixtiunea externă şi problemele de credibilitate ale clasei politice”, încheie Ciprian Ciucu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.