Europarlamentarul Dacian Cioloş consideră că majorarea pensiilor anunţată de actuala coaliţie de guvernare este mai degrabă ”o indexare” şi susţine că politicienii trebuie să ”înceteze” să mai ”folosească drept instrument electoral” majorarea salariului minim şi a pensiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Din punctul meu de vedere, ar trebui să încetăm cu joaca asta politică să mai folosim salariul minim şi pensiile ca un instrument politic şi electoral şi să ne batem cu pumnul în piept ca şi cum am da bani din buzunarele partidelor. Ar trebui o abordare obiectivă, ar trebui compensări, cel puţin ale inflaţiei, în aşa fel încât puterea de cumpărare a pensionarilor să nu scadă”, a afirmat Dacian Cioloş luni seară, la Euronews România.

El a reafirmat nevoia unei reforme a sistemului de pensii, făcând referire la revizuirea pensiilor considerate speciale. Cioloş a spus că este nevoie se fie ”scoasă din sărăcie” populaţia vârstnică al cărei nivel de trai este sub limita nivelului de sărăcie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Nu am văzut decât discuţii populiste de când (PNL şi PSD - n.r.) sunt la guvernare şi, iată, după îndelungi negocieri, dat pe surse care dă mai mult, au ajuns până la urmă la 12,5%, un nivel care nu compensează inflaţia din acest an”, a adăugat Cioloş.

El a catalogat drept ”indexare” majorarea pensiilor de la 1 ianuarie.

Fostul premier a explicat că României i se solicită şi din interior şi din exterior reforme ale sistemului de pensii pentru că actualul sistem nu este sustenabil. Cioloş a spus că e nevoie să existe o perspectivă nu pentru unu-doi ani, ci pe termen mediu şi lung cu privire la sustenabilitatea sistemului românesc de pensii.

”Pur şi simplu acest sistem nu este sustenabil. Noi nu putem da garanţii oamenilor care muncesc şi contribuie la sistemul de pensii, pe bune, care fac ca economia să meargă şi care se aşteaptă în câţiva ani de zile să primească o pensie în raport cu munca lor, că vor putea primi acea pensie, pentru că sistemul nu va suporta acea finanţare, aşa cum e el construit acum”, a mai afirmat Dacian Cioloş.

În ceea ce priveşte pragul de 9,4% din Produsul Intern Brut asumat de România pentru bugetul de pensii prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, europarlamentarul a susţinut că acest subiect reprezintă ”o falsă discuţie”, arătând că, şi dacă Guvernul ar fi aprobat o creştere care să acopere”„total inflaţia” din acest an, nu s-ar fi atins acel prag.

”Ceea ce până acuma Guvernul a pus pe masă se încadrează fără probleme în acea limită de 9,4%”, a mai spus Cioloş.

”Astea sunt cârpeli. Nu trebuie să compenseze inflaţia cu cârpeli şi cu adăugiri o mie pe ici, o mie pe colo. Din punctul meu de vedere, dacă vrem să menţinem puterea de cumpărare a pensionarilor, compensarea asta ar trebui să fie automată, nu în urma unor negocieri a politicienilor. (...) Dacă vorbim de bunăstarea cetăţenilor şi nu vrem să politizăm nişte lucruri care sunt de bun simţ, aceste compensări cu inflaţia ar trebui să fie automate”, a mai spus Cioloş

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.