Marcel Ciolacu a anunţat că PSD depune joi sesizarea la Curtea Constituţională privind decizia Parlamentului de a o revoca din funcţia de Avocat al Poporului pe Renate Weber. „În plus, vom trimite adrese către Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi toate celelalte organisme internaţionale prin care vom semnala atacul acestei coaliţii toxice asupra statului de drept”, a adăugat liderul social-democraţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Textul sesizării PSD poate fi accesat AICI

„Petrecerea s-a terminat! Plecaţi acasă! Cu tot cu experţii voştri în vrăjitorie! CCR – în unanimitate, a dat dreptate astăzi PSD pe sesizarea privind numirile ilegale de la TVR şi Radio! Nu ne oprim aici! Vom lupta în continuare împotriva acestei puteri abuzive care încearcă prin mijloace antidemocratice să îşi subordoneze politic toate instituţiile statului! Astăzi, depunem sesizarea la CCR privind revocarea Avocatului Poporului. Demersul stalinist al PNL-USR-UDMR trebuie să ajungă la coşul de gunoi al istoriei! În plus, vom trimite adrese către Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi toate celelalte organisme internaţionale prin care vom semnala atacul acestei Coaliţii TOXICE asupra statului de drept!”, a scris Marcel Ciolacu, joi pe Facebook.

„Demersul abuziv iniţiat de Coaliţia de guvernare are drept scop înlăturarea Avocatului Poporului înainte de 1 iulie 2021 – dată până la care Guvernul intenţionează să adopte două ordonanţe de urgenţă privind privatizarea sănătăţii şi anularea majorării alocaţiilor pentru copii.  Având în vedere că ambele acte normative pregătite de guvern au vicii majore de constituţionalitate era absolut necesar ca actuala Coaliţie să preia controlul politic asupra instituţiei Avocatului Poporului, singura în măsură să atace la Curtea Constituţională ordonanţele Guvernului. Ţinând cont că la 1 iulie 2021 intră în vigoare noul Contract-cadru dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii medicale era nevoie ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru a-şi duce la îndeplinire planul de privatizare a serviciilor de sănătate, sub forma aşa-zisei co-plăţi. Prin această măsură o parte importantă a fondurilor de la spitalele de stat va fi transferată către clinicile şi spitalele private, în detrimentul cetăţenilor cu venituri mici care nu îşi permit co-plata. Singurul impediment pentru realizarea acestui plan de destructurare a sistemul public de sănătate era Avocatul Poporului, mai ales că acesta a mai contestat anterior o ordonanţă similară, admisă atunci cu unanimitate de membrii Curţii Constituţionale”, arată un comunicat de presă al PSD.

Conform sursei citate, tot la 1 iulie ar fi trebuit să intre în vigoare creşterea alocaţiilor cu 20 de puncte procentuale.

„Cum legea prin care partidele de la putere voiau să anuleze această creştere ar fi fost atacată la CCR de către PSD, ceea ce ar fi împiedicat intrarea ei în vigoare înainte de 1 iulie, Coaliţia a ales varianta ordonanţei de urgenţă pentru a bloca majorarea alocaţiilor, aceasta fiind deja în primă lectură în şedinţa de guvern de ieri. Or, posibilitatea de atac la CCR în acest caz aparţinea doar instituţiei Avocatului Poporului. PSD se opune încercărilor PNL,USR-PLUS şi UDMR de transformare a României în stat totalitar şi va semnala Comisiei Europene, Consiliului Europei şi tuturor organismelor internaţionale, acest derapaj grav de la normele democratice”, mai transmite PSD.

PSD mai avertizează că, „atunci când va reveni la guvernare, va anula toate actele normative prin care puterea actuală încearcă să destructureze sistemul public de sănătate. La fel, am procedat şi în trecut când guvernarea PSD a redeschis spitalele închise în timpul guvernării PDL. De asemenea, după revenirea la guvernare, PSD va utiliza toate mijloacele legale pentru realizarea  unor acţiuni de control asupra celor care au pus la cale această acţiune anti-naţională şi anti-populară”, mai arată sursa menţionată.

Curtea Constituţională a admis joi, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD în legătură cu numirea conducerilor interimare ale SRTv şi SRR. Prin urmare aceste numiri făcute de Parlament sunt neconstituţionale. CCR precizează că numirile făcute de Legislativ au încălcat legea 41/1994 privind funcţionarea SRTv şi SRR, deoarece Parlamentul a invocat aplicabilitatea unor alineate din acelaşi act normativ, însă fără a fi întrunită condiţia din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situaţia specială a situaţiei tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a afirmat că Renate Weber nu a fost Avocatul Poporului, ci a fost avocatul PSD şi al intereselor social-democrate. El a anunţat că miercuri va fi votat noul Avocat al Poporului, urmând ca în coaliţie să fie decis numele persoanei propuse.

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în plenul reunit de miercuri, proiectul de hotărâre pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului. UDMR ar urma să propună Avocatul Poporului în cazul revocării lui Renate Weber, după ce liderii coaliţiei au ajuns la un acord pe această temă, au declarat pentru News.ro surse politice. Astfel ar putea fi propus pentru această poziţie Fábián Gyula, profesor de drept în Cluj-Napoca.
 

 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.