Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la deschiderea oficială a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, că România este un factor de stabilitate regională şi poate, împreună cu statele partenere din acest format, să contribuie nu doar la securitatea regiunii, ci şi la dezvoltarea ei. ”Proiectul comun regional de viitor este să ne asigurăm că, în această zonă a Europei, suntem capabili să ne purtăm singuri de grijă, să ne dezvoltăm împreună în Uniunea Europeană, să ne consolidăm rolul în NATO, să trecem peste diferenţe şi să asigurăm pacea şi stabilitatea regiunii”, a subliniat el.
”Sunt deosebit de onorat să găzduiesc astăzi, la Bucureşti, o nouă ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări! Cele Trei Mări şi Cele Treisprezece Naţiuni, cu un rol vital în stabilitatea şi securitatea regională şi globală! Un rol pe care nimeni nu cred că şi-l putea imagina în urmă cu 8 ani de zile, atunci când, în septembrie 2015, doamna preşedintă Kolinda Grabar-Kitarovići şi domnul preşedinte Andrej Duda propuneau Adunării generale a ONU întărirea zonei Europei Centrale şi de Est, prin înfiinţarea acestei platforme strategice a ţărilor membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală şi de Est”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, în discursul ţinut la deschiderea oficială a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări.
El a adăugat că invazia Rusiei în Ucraina trebuie să unească celelalte ţări şi mai mult.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Astăzi, Iniţiativa Trei Mări a devenit un scut pentru apărarea viitorului cetăţenilor noştri, pentru apărarea economiilor noastre şi, mai ales, pentru apărarea securităţii noastre. Acum este clar pentru toată lumea că invazia ilegală şi total nedreaptă a Rusiei în Ucraina ne cheamă pe toţi să fim mult mai uniţi, mult mai dedicaţi apărării valorilor democratice şi - cu toţii - solidari în construirea unei economii puternice în zonă, a unei economii care să ne unească şi să ne întărească şi mai mult”, a afirmat premierul.
El a susţinut că în România s-a încercat să se urmărească îndeplinirea acestor deziderate.
”Nu a fost un lucru uşor! Ştiţi cu toţii, v-aţi confruntat şi dumneavoastră cu toate problemele provocate de pandemie, de criza energetică şi umanitară în urma războiului ilegal declanşat de Rusia. Am investit - şi vom continua să investim - în drumurile, căile ferate şi porturile noastre. Acest lucru ne va ajuta economiile şi va garanta inclusiv faptul că cerealele ucrainene ajung pe pieţele din întreaga lume. În faţa eforturilor Rusiei de a ţine Republica Moldova ostatică, am fost un canal vital pentru aprovizionarea cu energie, am menţinut deschise reţelele de transport şi am oferit sprijin politic constant vecinilor noştri, tot români. Am fost în prima linie a apărării NATO şi, bineînţeles - la fel ca dumneavoastră - am primit cu braţele deschise refugiaţii ucraineni”, a continuat Ciolacu.
El a subliniat că trebuie să se acţioneze rapid şi hotărât pentru a investi în infrastructura colectivă.
”Acest lucru ne va consolida regiunea şi va contribui la diminuarea decalajelor şi în contextul multiplelor provocări pe care le traversăm. Trebuie să interconectăm regiunea pe zona de infrastructură, economic, apărare comună şi digital şi să maximizăm astfel potenţialul regional. Puterea economică este esenţială pentru securitatea noastră şi pentru construirea unei mai mari rezilienţe regionale. În acest sens, vreau să evidenţiez potenţialul oferit de Dunăre şi Marea Neagră, pot fi piloni centrali în dezvoltarea regiunii noastre. Vă invit să continuăm implementarea proiectelor în curs, considerăm prioritare proiectele de infrastructură rutieră şi feroviară – Via Carpathia şi Rail2Sea, şi să identificăm noi proiecte de anvergură, menite să dezvolte regiunea”, a explicat premierul.
Ciolacu s-a referit şi la extinderea Uniunii Europene către Republica Moldova, Ucraina şi Balcanii de Vest.
”Astăzi, lupta se dă pentru a opri violenţa şi opresiunea asupra vecinului nostru. Dar, ştim cu toţii că, în ceea ce priveşte viitorul, acesta trebuie să includă reconstrucţia Ucrainei şi extinderea Uniunii Europene, respectiv către Republica Moldova, Ucraina şi Balcanii de Vest. Nu cred că este prea devreme să ne gândim la modul în care putem face acest lucru, începând cu rolul jucat de statele noastre în reconstrucţia Ucrainei. Proiectul comun regional de viitor este să ne asigurăm că, în această zonă a Europei, suntem capabili să ne purtăm singuri de grijă, să ne dezvoltăm împreună în Uniunea Europeană, să ne consolidăm rolul în NATO, să trecem peste diferenţe şi să asigurăm pacea şi stabilitatea regiunii. România este un factor de stabilitate regională şi poate - împreună cu statele partenere din acest format - să contribuie nu doar la securitatea regiunii, ci şi la dezvoltarea ei”, a subliniat Ciolacu.
El s-a declarat convins că fundamentul politico-economic al Iniţiativei îl reprezintă cooperarea eficientă dintre sectorul guvernamental şi cel privat.
”Doar aşa vom putea fructifica potenţialul enorm de creştere economică al regiunii Celor Trei Mări. Şi spun acest lucru pentru că acest potenţial este, într-adevăr, imens. Cele treisprezece state participante la Iniţiativă reprezintă o piaţă de peste 120 milioane de persoane. În ansamblu, regiunea are un potenţial de investiţii în infrastructură, energie şi digitalizare de peste 1.000 de miliarde de euro. Iar dovada clară a importanţei pe care România o acordă Iniţiativei, atât politic, cât şi economic, este faptul că, de la crearea acestei platforme de cooperare, România organizează pentru a doua oară Summit-ul politic şi Forumul de afaceri al Iniţiativei Celor Trei Mări. Susţinerea companiilor private în proiectele de afaceri dezvoltate sub egida Forumului stă mărturie a implicării noastre concrete”, a mai arătat el.
Potrivit premierului, ”suntem parte a unei regiuni deosebit de dinamice din punct de vedere economic şi investiţional, iar cifrele creşterii economice anuale confirmă acest lucru”.
”Economia României este din ce în ce mai integrată în piaţa internă a UE. Mai mult, ţara noastră a reuşit să se profileze ca un actor regional responsabil, cu o situaţie politică şi economică stabilă, în pofida recentelor evoluţii geopolitice complexe. Toate marile agenţii internaţionale de rating au atribuit economiei româneşti ratinguri suverane cu nivelul recomandat pentru investiţii”, a declarat Ciolacu.
El a adăugat că îşi doreşte ca Forumul de Afaceri să contribuie la transpunerea în realitate a obiectivelor şi proiectelor strategice ale Iniţiativei celor Trei Mări.
”Este cu siguranţă nevoie de investiţii în domeniile prioritare ale Iniţiativei: conectivitate regională în asigurarea transportului rapid de bunuri şi servicii, energia regenerabilă, în acord cu standardele de protecţie a mediului, utilizarea tehnologiilor inteligente, creşterea securităţii cibernetice. Toate acestea sunt domenii în care expertiza partenerilor strategici ai Iniţiativei – Statele Unite ale Americii, Comisia Europeană, Germania – este esenţială. Profit de această ocazie pentru a saluta prezenţa numeroasă la Forumul de Afaceri a reprezentanţilor unor companii de renume la nivel global şi a instituţiilor financiare de maximă relevanţă. Prezenţa dumneavoastră aici, la Bucureşti, este vitală pentru succesul nostru colectiv. Vă mulţumesc! Sper ca, împreună, să reuşim să găsim cele mai inspirate soluţii pentru a construi, în cele 13 ţări, o zonă a stabilităţii, prosperităţii şi solidarităţii”, a conchis Ciolacu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.