Camera Deputaţilor a votat, luni, cu 243 de voturi pentru şi 10 împotrivă încuviinţarea cererii DNA privind efectuarea unei percheziţii informatice în cazul lui Daniel Tudorache. Deputatul PSD a declarat, în plen, că nu are nimic de ascuns şi vrea să se voteze în favoarea percheziţiei. Votul în plen a fost secret, cu bile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Deputatul a arătat că într-adevăr, percheziţia a fost efectuată acum doi ani de zile şi procurorii DNA au avut la dispoziţie 30 de zile să ceară acordul Parlamentului.

”Nu au făcut-o. De ce au aşteptat doi ani de zile? Vă cer să fiţi de acord sau să încuviinţaţi percheziţia telefonului. Nu am nimic de ascuns şi vreau să votaţi să percheziţioneze telefonul. E adevărat, sunt multe întrebări care se pun. De ce au aşteptat doi ani de zile? Poate că acum e momentul, e un moment prielnic să se facă circ. Puteau să o facă în primele 30 de zile şi nu aveau nevoie de votul dumneavoastră. Deci, vă rog frumos să votaţi", a spus în plen, Tudorache.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

PSD şi PNL au anunţat că votează în favoarea cererii DNA.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis a criticat ”politizarea unui astfel de demers, în condiţiile în care însuşi celui căruia îi este ridicată imunitatea în vederea percheziţiei a cerut tuturor colegilor, deci şi celor din PSD, să voteze pentru încuviinţarea acestei percheziţii informatice”.

”Nu văd ce rol are Clotilde Armand, ce rol are USR cu plângerile lor. Nu-mi dau seama ce se întâmplă de trebuie neapărat să-mi aduci aminte de prostiile pe care le faceţi. Dar dacă tot aţi amintit de Clotilde Armand, daţi-mi voie să vă reamintesc faptul că doamna în cauză are şi domnia sa nişte plângeri, nişte dosare în derulare, unul pentru că a furat voturi şi a câştigat fraudulos Primăria Sectorului 1. Are are un dosar în urma unei decizii a ANI care a găsit-o în conflict de interese şi a încasat ilegal nişte mii de euro pe lună din fonduri europene şi n-avea voie să o facă”, a mai spus Simonis.

Şi liderul deputaţilor UDMR Csoma Botond a anunţat, în plen, că deputaţii Uniunii votează pentru pentru încuviinţarea percheziţiei în cazul lui Daniel Tudorache.

Liderul deputaţilor AUR George Simion a precizat că parlamentarii partidului vor vota pentru încuviinţarea cererii DNA. 

De asemenea, deputaţii USR au votat în unanimitate pentru cererea DNA privind încuviinţarea percheziţiei informatice în dosarul fostului edil al Sectorului 1.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa în 16 noiembrie că  procurorul şef al DNA Crin Bologa a iniţiat procedura necesară în vederea încuviinţării, de către Camera Deputaţilor, a unei percheziţii informatice în dosarul penal privindu-l pe Daniel Tudorache, în prezent deputat în Parlamentul României, suspect de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.

”Concret, procurorul şef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul şi dosarul penal întocmite de procurorii din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru a fi înaintate ministrului Justiţiei, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaţilor, în baza art. 72 din Constituţia României, art. 23 alin. 1 si art. 24 din Legea 96/2006 republicată, privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, art. 222 alin. 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, încuviinţarea percheziţiei informatice faţă de persoana menţionată care are calitatea de suspect în dosar”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, percheziţia informatică este o activitate prevăzută de Codul de procedură penală necesară pentru descoperirea şi strângerea probelor în procesul penal, iar în cazul membrilor Parlamentului, efectuarea acestei activităţi este condiţionată strict de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv.

Un număr de 56 de persoane, între care Marian Vanghelie, fost consilier local în Sectorul 5, Daniel Tudorache, fost primar al Sectorului 1, şi alţi funcţionari, sunt urmărite penal de DNA în dosarul care vizează achiziţii nelegale, supraevaluate, ale unor tablete pentru elevi şi produse necesare în timpul pandemiei de COVID-19, precum nebulizatoare de decontaminare şi termoscannere. Procurorii susţin că Vanghelie ar fi constituit gruparea care a acţionat în anul 2020, pentru a influenţa derularea achiziţiilor efectuate de instituţiile publice aflate în subordinea consiliilor locale Sector 1 si 5. Astfel, membrii grupării ar fi obţinut foloase necuvenite de peste 67 de milioane de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.