Bogdan Aurescu, ministrul de Externe a declarat marţi, în cadrul declaraţiilor comune cu secretarul general al SUA, Antony Blinken, că astăzi are loc audierea în Congresul SUA a viitorului ambasador al SUA la Bucureşti şi se bucură de această coincidenţă care nu crede că este chiar o coincidenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

 

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a arătat că această vizită a secretarului general al SUA are loc într-un context special, al aniversării unui sfert de secol de parteneriat strategic între România şi SUA, un pilon esenţial al politicii externe şi de securitate a României.

”Mă bucur că, deşi în acest zile găzduim numeroase evenimente cu greutate la Bucureşti (..) că am putut avea o rundă substanţială de discuţii bilaterale”, a mai spus ministrul de Externe, precizând că evaluarea comună este că acest parteneriat este mai solid ca niciodată, fapt demonstrat de numeroasele decizii şi proiecte comune, cu caracter strategic, care aduc beneficii reciproce cetăţenilor români şi americani, fie că vorbim de securitate, de economie sau energie.

”Trebuie spus foarte clar că obiectivul comun al României şi al SUA este de a dezvolta şi aprofunda în continuare acest partaneriat strategic”, a spus Aurescu, precizând că au convenit ca următoarea rundă de dialog strategic între România şi SUA să aibă loc la Bucureşti, în primăvara anului viitor.

Bogdan Aurescu a afirmat că a trecut în revistă cu oficialul american principalele progrese în parteneriatul strategic, în diversele sale dimensiuni. ”Avem o prezenţă solidă a SUA pe teritoriul României, aproape 4.000 de militari”, a mai afirmat ministrul.

Ministrul de Externe a mai spus că are şi o veste bună.

”Astăzi are loc audierea în Congresul SUA al viitorului ambasador al SUA la Bucureşti şi mă bucur că avem această coincidenţă care totuşi cred că nu e chiar o coincidenţă”, a spus Aurescu.

”Am discutat, evident, şi despre prioritatea pe care o acordăm aderării României la Programul Visa Waiver, care este un obiectiv comun al României şi Statelor Unite şi avem deja, trebuie spus, în urma vizitei pe care am făcut-o la Washington, anul trecut, un dialog intens la nivel politic şi tehnic pentru pregătirea României, pentru a îndeplini condiţiile de intrare în acest Program. Şi am convenit să continuăm şi mai strâns cooperarea noastră şi să lansăm, la începutul anului viitor, campania de comunicare publică pe acest subiect”, a spus ministrul. 

Aurescu a precizat că s-a discutat şi despre securitate şi implicaţiile în regiune ale contextului războiului pe care Federaţia Rusă l-a declanşat împotriva Ucrainei şi am mulţumit din nou Statelor Unite pentru angajamentul de neclintit faţă de securitatea statelor de pe Flancul Estic şi, mai ales, pentru securitatea României.

”Vom discuta în aceste zile, la reuniunea miniştrilor de externe NATO, despre implementarea cât mai curând a deciziilor Summitului de la Madrid, mai ales cele care se referă la consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi mai ales în zona de sud a acestuia, la Marea Neagră. Am discutat, de asemenea, despre dezvoltarea în continuare a cooperării în ce priveşte dotarea forţelor armate române cu echipamente militare moderne, în contextul în care România a decis să treacă de la alocarea a 2% din PIB pentru apărare, la 2,5% din PIB, începând cu bugetul anului viitor. De asemenea, am discutat despre modul în care România ajută Ucraina pentru a face faţă consecinţelor războiului declanşat de Rusia împotriva acestui stat: mă refer aici la asistenţa pe care am acordat-o refugiaţilor ucraineni - peste 2,9 milioane de cetăţeni care au intrat pe teritoriul României, despre sprijinul pe care îl acordăm facilitării tranzitului de cereale şi alte produse agricole ucrainene prin România - peste 8,4 milioane de tone de produse agricole au trecut prin România, inclusiv prin porturile româneşti de la Dunăre şi portul Constanţa”, a spus ministrul de Externe. 

Bogdan Aurescu a arătat că un alt subiect a fost ”un posibil proiect comun pentru a dezvolta mai departe capacitatea Canalului Sulina, pentru a putea să facilităm şi mai mult tranzitul granelor”. 

”De altfel, aşa cum este foarte clar din discuţiile pe care le-am avut astăzi, toate aceste eforturi pe care România le-a făcut pentru dezvoltarea infrastructurii sale vor fi extrem de utile atunci când vom începe reconstrucţia Ucrainei. Nu în ultimul rând, am discutat despre abordarea strategică asupra securităţii Mării Negre şi despre creşterea rezilienţei în această regiune, despre consolidarea caracterului liber, sigur, prosper al Mării Negre, într-o etapă, evident, post-conflict. Şi, din acest punct de vedere, am prezentat propriile noastre evaluări şi idei, într-un document consistent care reprezintă, de fapt, o aducere la zi a unui document similar, pe care l-am prezentat anul trecut la Washington, care să ajute la conturarea Strategiei Statelor Unite privind regiunea Mării Negre, prin securitatea în regiunea Mării Negre”, a spus Aurescu, arătând că au discutat şi despre Iniţiativa celor Trei Mări, pentru că România, anul viitor, va găzdui Summitul acestei Iniţiative şi despre proiectele noastre prioritare, proiectele de interconectare strategică, cu accent pe proiectul Rail2Sea, care conectează Constanţa de portul Gdansk din Polonia, şi sperăm într-o implicare sporită a Statelor Unite.

”În sfârşit, am discutat despre multe alte aspecte extrem de importante, dar cred că cel mai important este faptul că astăzi am convenit că Parteneriatul nostru Strategic, la 25 de ani de existenţă, este nu numai extrem de solid, poate la cel mai înalt vârf de până acum, dar are şi multiple alte oportunităţi de dezvoltare şi de adâncire în continuare, iar Statele Unite şi România sunt perfect de acord că trebuie să lucreze asupra dezvoltării pe mai departe şi adâncirii acestui Parteneriat. Vom continua dialogul nostru şi în cadrul reuniunii ministeriale NATO, pe aspecte foarte concrete, care ţin de securitatea euroatlantică, care ţin de importanţa strategică a Mării Negre”, a spus ministrul.. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.