Ministrul de Interne, Lucian Bode, care a fost la Viena, Berlin şi Bruxelles, pentru a convinge oficiali europeni că România este pregătită să fie primită în Spaţiul Schegen, a subliniat că acest lucru va fi un plus pentru securitatea europeană. Bode a precizat că nemulţumirea Austriei este legată de un sistem care nu funcţionează în privinţa migranţilor, dar oficialul român a demonstrat că ruta migranţilor care vin din Balcanii de Vest nu este prin România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Lucian Bode a declarat, luni seară, la Antena 3, că el a fost cel care a solicitat o întrevedere cu oficialii din Austria pentru a-i convinge că România merită să între în Schengen.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Zilele trecute m-am deplasat la Viena, la Berlin şi la Consiliul JAI. Întâlnirea de la Viena a fost realizată la solicitarea României. Cunoaştem cu toţii faptul că în ultimele zile au existat o serie de declaraţii, atât ale ministrului de Interne Gerhard Karner, câr  şi ale cancelarului, Nehammer. În  baza acestor declaraţii am solicitat o întrevedere cu domnul ministru al Afacerilor Intrene. Vreau să spun că aş putea concluziiona, într-un cuvânt, întâlnirea a fost constructivă, pentru că am ajuns la concluzia, cu toate că era cuoascută această concluzie, că aderarea României la Spaţiul Schengen va fi un plus pentru securitatea Europeană, nu un pericol pentru statele membre”, a declarat Lucian Bode, într-o intervenţie telefonică. 
 
Acesta a explicat că discuţiile cu oficialii austrieci au fost în jurul rutelor de migraţie.
 
”I-am prezentat domnului ministru aspecte care ţin de afirmaţiile pe care l-e am văzut în spaţiul public ale oficialilor austrieci, cu privire la rutele migraţioniste din Balcanii de Vest. Datele statistice pe care eu le-am prezentat, au legătură cu ultimele rapoarte prezentate de către agenţiile europene, Frontex, Agenţia Europeană pentru Azil. Lucrurile sunt foarte  clare. Conform acestor date, pe primele 8 luni, de exemplu, pe ruta Balcanilor de Vest s-au înregistrat, în total, 128.438 de migranţi. Dintre aceştia, 3.574 de migranţi au fost înregistraţi în România, venind din Serbia, fiind vorba de aproximativ 2,7 la sută din numărul total de migranţi care au  reuşit să ajungă în Uniunea Europeană, prin România”, a precizat Bode.
 
Ministrul român de Interne a subliniat că rutele pe care migranţii ajung în Austria nu au nicio legătură cu România.
 
”Aşadar, teoria că migranţii, cei peste 100.000 de solicitanţi de azil care se află pe teritoriul Austriei, ar proveni într-o mare măsură din România este o teză falsă. În consecinţă am prezentat datele Frontex care arătau rutele care sunt accesate de către migranţi, pe ruta Balcanilor de Vest şi care  ajung, în final, în Austria. Aceste rute nu au legătură cu România. În concluzie, m-am bucurat de faptul că domnul ministru m-a asigurat că afirmaţiile domniei sale nu sunt împotriva României, sunt împotriva uui sistem pe care domnia sa îl consideră nefuncţional. O eventuală opoziţie din partea Austriei, în aceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen, nu va face sistemul mai funcţional, dimpotrivă. În urma acestei întrevederi, sper că decidenţii de la vârful statului, mă refer la cancelar şi şi ministrul de intrene, să fie convinşi că  România merită să fie membră a Spaţiului Schengen”, a mai spus Bode.
 
Lucian Bode s-a aflat într-o vizită şi la Berlin, unde a primit promisiunea fermă că România va fi susţinută pentru a adera la Spaţiul Schengen.
 
”Totodată, aşa cum am spus, la inivitaţia doamnei ministru federal de interne, Nancy Faeser, m-am aflat la Berlin. Aici lucrurile sunt foarte bune şi sunt total favorabile României. Pentru România, implicarea Germaniei pentru aderarea la Spaţiul Schengen, contează enorm de mult. Doamna ministru m-a asigurat că în perioada următoare va sprijini ferm şi vehement decizia favorabilă României ca pe data de 8 decembrie, în cadrul Consiliului JAI, România să devină membru cu drepturi depline în Saţiul Schengen”, a subliniat Bode.
 
Ministrul de Interne s-a referit şi la Olanda.
 
”Olanda a solicitat şi noi ne-am arătat întreaga disponibilitate, transparent, o vizită, o a oua vizită de evaluare. Acest lucru s-a realizat în 24 noiembrie. Au participat 5 experţi din Olanda, Germania, respectiv din partea Comisiei cu aceleaşi rezultate deja prezentate public, România aplică integral prevederile actului Schengen”, a mai adăugat Lucian Bode.
 
Întrebat ce anticipează că se va întâmpla, Lucian Bode a explicat că România este pregătită şi trebuie să adere la Schengen în 8 decembrie 2022.
 
”Înţelegem că este un vot politic al statelor membre în cadrul Consiliului Schengen. Ştim că orice vot politic are şi o nouă de  subiectivism, dar votul politic trebuie să ţină cont de fapte, iar faptele sunt clare: experţii UE au verificat iar Comisia a anunţat de două ori ferm şi hotărât că România este pregătită şi trebuie să adere fără amânare la Spaţiul Schengen pe data de 8 decembrie”, a declarat Lucian Bode.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.