Vicepremierul Dan Barna afirmă că proiectele privind sistemele de irigaţii propuse de România pentru finanţare prin PNRR erau "uzate moral", nemaifiind "de actualitate în niciun stat european". Întrebat dacă se impune demisia ministrului Agriculturii, în acest context, Barna consideră că "nu este vorba de demisii".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Există o alocare importantă, sunt 300 de milioane pentru demlăştiniri şi reabilitări de terenuri. Sumele acelea foarte mari despre care s-a discutat iniţial erau în perspectiva unei anvelope de 40 de miliarde, gândită doar ca primă propunere de negociere cu Comisia Europeană pentru a vedea care proiecte sunt susţinute şi care proiecte nu îndeplinesc acea cerinţă foarte importantă la nivelul Uniunii Europene de a nu afecta semnificativ mediul. Este una dintre condiţiile care trebuie să se aplice oricărora dintre proiectele pe care UE acceptă să le finanţeze şi din această perspectivă, într-adevăr, proiectele de irigaţii care au fost propuse erau proiecte uzate moral, ca să fiu foarte elegant, proiecte care nu mai erau de actualitate în niciun stat european", a declarat vicepremierul Dan Barna, miercuri după-amiază, după şedinţa în care premierul a prezentat pe scurt Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Întrebat dacă, în opinia sa, s-ar impune demisia ministrului Agriculturii, în contextul în care România nu a putut prezenta pe acest domeniu proiecte moderne, Barna a răspuns că "nu este vorba" despre demisii. 
 
"Nu este vorba de demisii. Pur şi simplu s-au discutat propuneri şi variante de intervenţie în cadrul acestui program, în zona de agricultură avem partea aceasta legată de managementul apei pe terenuri agricole, care este o zonă importantă de proiecte pentru România. (...) Nu este vorba de demisii, este pur şi simplu rezultatul unei negocieri, pentru că la nivel european s-a spus foarte clar: zona aceasta de irigaţii, aşa cum o vede România, cu canale deschise, în care se pierde foarte multă apă şi care de fapt este o sărăcire a nivelului de apă în sol nu s-a acceptat să fie finanţate. Acestea sunt proiectele pe care le avea, în acest moment, România. Dacă vom fi capabili, în perioada următoare, în anii următori, să dezvoltăm alte tipuri de intervenţii pe zona de irigaţii evident că sunt resurse şi în fondurile de coeziune şi în fondurile care vin de pe filiera de politică agricolă. Eu nu o să intru într-o polemică despre dacă am fi avut alte proiecte cum ar fi fost realizate”, a adăugat Dan Barna.
 
El consideră că "această marotă a irigaţiilor este transformată ca marea nereuşită” şi subliniază că faptul că planul pentru irigaţii nu a fost admis pentru finanţare prin PNRR "nu înseamnă că România a renunţat la ideea de a face sistemele de irigaţii funcţionale".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.