Scrutinul local parţial pentru alegerea primarilor în 49 de localităţi în care aceste funcţii au rămas vacante ca urmare a demisiilor unor titulari, situaţiilor de incompatibilitate, invalidării mandatelor, decesului sau aplicării unei pedepse privative de libertate se va desfăşura duminică, 11 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Alegerile parţiale vor fi organizate în cinci municipii - Moineşti ( judeţul Bacău), Craiova (judeţul Dolj), Târgu Jiu (judeţul Gorj), Lupeni (judeţul Hunedoara), Roman (judeţul Neamţ), în nouă oraşe - Râşnov, Lehliu Gară, Amara, Fierbinţi-Târg, Ţăndărei, Ulmeni, Baia Sprie, Buşteni, Băicoi, precum şi în 35 de comune.

Agenţia News.ro vă prezintă candidaţii din câteva mari oraşe:

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

 

CRAIOVA (JUD. DOLJ)

Opt candidaţi s-au înscris în lupta electorală pentru alegerile parţiale din 11 iunie, când va fi desemnat noul primar al Craiovei, post rămas vacant după demisia Liei Oguţa Vasilescu, care a devenit ministru al Muncii. Dintre aceştia, doi candidează independent. Singura femeie din cursa electorală este Anişoara Stănculescu, desemnată drept candidat de către ALDE Dolj.

Partidul Social Democrat l-a desemnat pentru candidatura la funcţia de primar al Craiovei pe Mihail Genoiu, fost viceprimar al Craiovei şi consilier municipal. Acesta a ajuns în Consiliul Local Municipal Craiova pe listele Alianţei PSD + UNPR, el fiind reprezentant al partidului lui Gabriel Oprea.

Senatorul Mario Ovidiu Oprea, liderul grupului PNL din Senat, dar şi preşedintele PNL Craiova este candidatul liberalilor la funcţia de primar al municipiului Craiova. Acesta se află la a doua experienţă din postura de candidat pentru funcţia de primar al Craiovei, după ce în anul 2000, din postura de preşedinte al PNL Craiova a fost desemnat să intre în cursa electorală a alegerilor locale, însă a pierdut alegerile în favoarea lui Antonie Solomon.

Deputatul Adrian Prisnel candidează la Primăria Craiova din partea USR. Acesta a intrat în politică în anul 2016, odată cu alegerile paramentare. În anul 2001, a obţinut o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie, studiind această materie la Massachusetts Institute of Technology. Prisnel a început precampania electorală cu o gafă: pe toate materialele electorale împărţite în precampanie era menţionat faptul că municipiul Craiova este cel mai mare oraş din zona geografică Muntenia.

ALDE Dolj a anunţat candidatul la funcţia de primar al municipiului Craiova cu trei zile înainte de expirarea termenului limită pentru depunerea candidaturilor. Inginerul Anişoara Stănculescu a intrat în cursa electorală din postura de director al Cancelariei Prefectului judeţului Dolj, funcţie din care a demisionat a doua zi după ce s-a făcut anunţul candidaturii sale la Primăria Municipiului Craiova. Anişoara Stănculescu este şi preşedintele ALDE Craiova.

Din partea Partidului Mişcarea Populară candidează Dumitru Călina pentru funcţia de primar al Craiovei. Acesta este vicepreşedintele organizaţiei PMP Dolj,  

“întreprinzător individual şi supervizor cu asigurarea calităţii pentru echipamente destinate Centralei Nucleare de la Cernavodă”, aşa cum reiese din autodescrierea sa pe materialele electorale.

Craioveanul Sorin Preda-Nica s-a înscris în lupta electorală pentru funcţia de primar al Craiovei din partea Partidului Noua Românie. Sorin Preda Nica este vicepreşedinte al Partidului Noua Românie din 28 ianuarie 2017.

Decanul Baroului Dolj Lucian-Bernd Săuleanu candidează ca ndependent la funcţia de primar al municipiului Craiova. Acesta a demisionat în luna aprilie din cadrul PNL Dolj, după ce organizaţia a decis să meargă în alegeri cu senatorul Mario Ovidiu Oprea.

Tot independent candidează şi omul de afaceri Emil Mladin, fost consilier municipal din partea ALDE, acesta bazându-se pe sprijinul organizaţiei doljene a PNŢCD şi Uniunii Populare Social-Creştine (UPSC).

Campania electorală pentru alegerile parţiale din 11 iunie 2017 pentru funcţia de primar al Craiovei s-a desfăşurat fără incidente.

Duminică, sunt aşteptaţi la cele 178 de secţii de votare din municipiul Craiova 256.233 craioveni, din care 118.803 bărbaţi şi 137.430 femei.

Alegeri parţiale vor fi organizate şi în comuna doljeană Işalniţa, localitatea doljeană din mediul rural cu cele mai mari venituri proprii la bugetul local.

Pentru ocuparea funcţiei de primar al comunei doljene Işalniţa candidează, din partea PSD Dolj, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor Ovidiu Flori. Postul a rămas vacant după ce acesta a demisionat să meargă la Transporturi, însă a renunţat la munca din Guvern pentru a se reînscrie în cursa electorală pentru postul pe care l-a vacantat la începutul anului 2017.

Principalul său contracandidat este liberalul Bogdan Munteanu, consilier local, economist de meserie. La Işalniţa, sunt aşteptaţi la urne 3.405 alegători.

 

TÂRGU JIU (JUD. GORJ)

Social-democratul Aurel Popescu şi liberalul Marcel Romanescu se luptă pentru Primăria Târgu Jiu

Alegeri locale parţiale vor fi organizate duminică 11 iunie 2017 şi în municipiul Târgiu Jiu. Lupta electorală s-a dus între primarul interimar al oraşului, social democratul Aurel Popescu, el preluând mandatul de edil şef după demisia lui Florin Cîrciumaru care a preferat să meargă în Parlamentul României. Principalul contracandidat al lui Popescu este liberalul Marcel Romanescu pe care Popescu îl acuză că, în ultimele două zile de campanie, a împărţit în mai multe zone la municipiului Târgu Jiu mai multe ziare cu articole denigratoare la adresa sa.

Marcel Romanescu a fost deputat PDL în legislatura 2004-2008, el ocupând funcţia de preşedinte al PNL Târgu Jiu. A candidat şi la alegerile parlamentare din decembrie 2016 însă nu a prins un mandat în Camera Deputaţilor.

 

MOINEŞTI (JUD. BACĂU)

Locuitorii municipiului Moineşti vor merge, duminică, la urne pentru a-şi alege noul primar, în condiţiile în care localitatea a rămas fără edil de jumătate de an, după ce primarul care a câştigat alegerile în iunie anul trecut, Viorel Ilie, a fost ales senator de Bacău din partea ALDE. Cinci candidaţi s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile parţiale din 11 iunie pentru funcţia de primar al municipiului Moineşti.

Postul lăsat liber de noul parlamentar a fost preluat de către viceprimarul oraşului, Valentin Vieru, care a decis să candideze la funcţia de primar din partea partidului lui Călin Popescu Tăriceanu. Fără a-şi face o campanie agresivă, Vieru se bazează pe voturile celor care i-au încredinţat mandatul, în iunie 2016, în special lui Viorel Ilie, reales pentru a treia oară în fruntea municipiului Moineşti.

Actualul primar interimar, de profesie jurist, va avea însă un contracandidat puternic, pe fiul managerului Spitalului Municipal de Urgenţă din localitate, o persoană foarte apreciată pentru modul în care a dezvoltat unitatea medicală.

În vârstă de doar 28 de ani, Paul Claudiu Cotîrleţ este absolvent al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti şi are susţinerea PSD. De altfel, social-democratul care aspiră la fotoliul de primar în Moineşti a primit sprijinul şefilor săi de la Bucureşti, Liviu Dragnea şi Gabriela Firea, în precampania electorală de luna trecută, după ce liderii de la centru au venit la inaugurarea RMN-ului din cadrul Spitalului Municipal Moineşti.

Printre priorităţile anunţate de către Paul Cotîrleţ la depunerea candidaturii se află dezvoltarea unui mediu de afaceri propice creării de noi locuri de muncă. Candidatul PSD şi-a mai propus, în cazul în care va ieşi primar, să modernizeze infrastructura rutieră şi cea de apă şi canalizare, precum şi iluminatul public.

”Cred că avem nevoie de un nou început şi de o nouă viziune în oraşul nostru”, este mesajul lui Paul Cotîrleţ.

În prezent, Paul Cotîrleţ este şeful de cabinet al vicepreşedintelui Senatorului, Nicolae Bădălău.

Un alt candidat important pentru funcţia de primar al municipiului Moineşti este liberalul Ştefan Cezar Vascan, cel mai vechi membru PNL în organizaţia locală. Absolvent al Facultăţii de Petrol şi Gaze, candidatul PNL este, în prezent, manager Sector Producţie în cadrul celei mai mari companii petroliere din ţară.

”Consider că aş fi un bun manager şi pentru oraş şi aş gestiona cu responsabilitate banul public”, susţine Ştefan Cezar Vascan.

Liberalul şi-a propus să construiască un parc industrial dacă va ajunge primar, ceea ce va atrage investitori care ar crea şi locuri de muncă. Totodată, Vascan şi-ar dori să construiască şi o bază de refacere a militarilor retraşi din teatrele de operaţiuni din străinătate, printr-un parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale.

La fel ca şi contracandidatul său de la PSD, Vascan a fost susţinut în campania electorală de Raluca Turcan, prezentă în municipiul Moineşti.

Ceilalţi doi candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Moineşti sunt pensionarul Pavel Căpraru (PNŢCD), de profesie maistru mecanic, şi Ionel Mircea Găburici (PMP), de profesie mecanic şi în prezent agent de pază la o firmă privată.

 

LUPENI (JUD. HUNEDOARA)

Şase candidaţi au intrat în cursa pentru funcţia de primar al municipiului Lupeni, din judeţul Hunedoara, în cadrul alegerilor locale parţiale care au loc 11 iunie. La Lupeni, postul de primar a rămas vacant după ce primarul ales în 2016, Cristian Resmeriţă, a fost ales senator.

Unul dintre cei şase candidaţi la fotoliul de primar este social-democratul Lucian Marius Răsmeriţă, fratele fostului edil Cristian Resmeriţă, acesta fiind profesor la Colegiul Naţional de Informatică ”Carmen Sylva”, din Petroşani.

Candidatul PNL este Ioan Cristian Roşu, în vârstă de 43 de ani, absolvent al Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică.

Pentru funcţia de primar al municipiului Lupeni mai candidează Emil Sărcan, din partea USR, Călin Radu Napău Stoica, din partea PRM, Constantin Aurică Brânduşe, susţinut de formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu şi Cristina Viorica Ciucu, a cărei candidatură a fost înregistrată ca independent.

La Lupeni se organizează alegeri parţiale după ce primarul ales în 2016, Cristian Resmeriţă, a fost ales senator, iar postul din administraţia locală a rămas vacant.

 

ROMAN (JUD. NEAMŢ)

Patru candidaţi de la cele mai importante formaţiuni politice din România, respectiv PSD, PNL, USR şi PMP, au fost înscrişi în buletinele de vot pentru Primăria Roman la alegerile locale parţiale din 11 iunie.

Pe lângă actualul edil interimar Lucian Ovidiu Micu (PNL), găsit incompatibil de ANI, în cursa pentru cea de-a doua primărie din judeţul Neamţ s-a înscris şi fostul deputat PDL Marius Neculai, acum la PSD, care a fost scos de pe Colegiul Roman la alegerile generale din 2012 pentru a lăsa locul Elenei Udrea.

Locuitorii municipiului Roman vor merge, duminică, la vot pentru a-şi alege primarul pentru următorii trei ani, după ce câştigătorul scrutinului din urmă cu exact un an, liberalul Dan Laurenţiu Leoreanu, a fost ales deputat în decembrie 2016 şi a plecat în Parlamentul României.

În locul său. la primăria pe care o condusese timp de opt ani a venit colegul de partid, viceprimarul Lucian Ovidiu Micu, care asigură interimatul până la depunerea jurământului de către noul edil. Liberalii şi-au asumat candidatura lui Micu, în pofida faptului că acesta are un proces pe rol la Curtea de Apel Bacău după ce a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate.

Potrivit inspectorilor insituţiei, Lucian Ovidiu Micu ar fi deţinut simultan, în anul 2012, funcţia de viceprimar al municipiului Roman şi cea de membru al Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

În actuala campanie electorală, Lucian Ovidiu Micu a mers cu proiectul ”Roman 2020”, prin care şi-a propus continuarea dezvoltării oraşului cu fonduri europene. Printre obiectivele vizate de liberal se află reabilitarea termică a opt blocuri de locuinţe, amenajarea parcurilor Zăvoi şi Jora, restaurarea Casei Celibidache, modernizarea şi extinderea iluminatului public, încălzirea clădirilor publice cu sisteme alternative.

Principalul contracandidat al actualului primar interimar al municipiului Roman este social-democratul Marius Neculai. Absolvent al Faculăţii de Finanţe Bănci din cadrul Universităţii ”Al. I. Cuza” Iaşi, candidatul PSD la Primăria Roman este un fost deputat PDL din perioada 2008-2012. La finalul mandatului de atunci s-a văzut nevoit să părăsească partidul lui Blaga, nemulţumit de faptul că i s-a impus de la centru candidatura pe Colegiul Roman a Elenei Udrea.

”Am multe iniţiative, am multe proiecte pe care le vom dezvolta împreună cu romaşcanii şi pentru romaşcani. Sunt un om de afaceri şi cred că şi oamenii de afaceri pot să se implice şi pot să îşi pună experienţa în slujba comunităţii”, crede Marius Neculai.

Ceilalţi doi candidaţi la Primăria Roman sunt Radu Samson (Uniunea Salvaţi România), agent imobiliar, şi Elena Chelmuş (Partidul Mişcarea Populară), de profesie psiholog.

 

BĂICOI (JUD. PRAHOVA)

Oraşul prahovean Băicoi a rămas fără primar la sfârşitul anului trecut, când liberalul Ciprian Stătescu, ales la scrutinul din iunie, a fost condamnat definitiv cu suspendare pentru conflict de interese, fiind găsit vinovat fiindcă i-a concesionat surorii sale un teren în oraş. Pentru ocuparea fotoliului de primar se întrec patru candidaţi, unul dintre ei fiind chiar Ciprian Stătescu.

Stătescu, fost primar timp de două mandate, vrea să revină pe fotoliul de primar, iar PNL îl susţine, deşi este în prezent cercetat într-un alt dosar penal în care procurorii îl acuză de abuz în serviciu.

Astfel, după ce a fost nevoit să renunţe la mandat din cauza unei condamnări, Ciprian Stătescu candidează din nou cu susţinerea PNL.

În noiembrie 2016, prefectul judeţului Prahova a semnat ordinul de încetare a mandatului lui Ciprian Stătescu, în urma condamnării acestuia. După ce Stătescu şi-a depus din nou candidatura pentru alegerile de duminică, aceasta a fost contestată în instanţă de către PSD, iar în 23 mai Judecătoria Câmpina a respins contestaţia, Curtea de Apel Ploieşti menţinând definitiv decizia şi constatând astfel că Stătescu are dreptul de a candida.

Stătescu pare a avea electoratul său fidel pe care se bazează. De altfel, el a afirmat că a decis să candiedeze pentru că ”simte” susţinerea localnicilor pentru el.

În această campanie electorală Stătescu nu le face promisiuni concrete locuitorilor oraşului, ci vine în faţa lor cu sloganul ”Îndrăznesc, realizez”. Ciprian Stătescu şi-a criticat contracandidaţii spunând că aceştia ”îşi asumă” realizările sale din ultimi opt ani.

Stătescu se va înfrunta în această bătălie electorală cu doi foşti contracandidaţi, ambii cu funcţii în administraţia publică locală, respectiv social-democratul Marian State şi liberalul Marius Constantin de la ALDE,  dar şi cu o doamnă nou intrată în politică: Antonela Aldea, susţinută de PMP. 

Aşadar, PSD îl susţine pentru Primăria Băicoi pe Marian Constantin State, de profesie inginer, care în prezent este consilier local cu atribuţii de viceprimar.

Marian State (PSD) merge în faţa  alegătorilor cu sloganul ”Profesionalism. Seriozitate. Devotament”, conform afişelor sale electrorale.

Foarte activ pe reţelele de socializare, candidatul PSD  promite locuitorilor oraşului de la drumuri, până la garduri pentru instituţiile publice şi parcuri.

Din partea ALDE candidează actualul viceprimar cu atribuţii de primar, Marius Constantin, de profesie medic veterinar. Constantin are mai multe mandate de consilier local şi este un vechi adversar politic al fostului primar Ciprian State. În această campanie electorală Marius Constantin a încercat să îi convingă pe alegători prezentându-le realizările sale ca primar interimar al oraşului.

Nou intrată în politică, reprezentanta PMP Antonela Aldea a revenit la Băicoi după ce a făcut carieră în mediul privat şi timp de mai mulţi ani a lucrat pentru o foarte mare companie cu capital francez. Aldea, fost director de supermarket, în prezent antreprenor, a absolvit Institutul Diplomatic Român şi are un copil. Sloganul său electoral este ”E timpul să renaştem”, iar mesajul său pentru alegători este acela că ”merită un primar care să privească funcţia ca pe o datorie de onoare, de suflet, şi care sa doreasca sa se implice eficient in renasterea si dezvoltarea sa permanentă”.

 

BUŞTENI (JUD. PRAHOVA)

Funcţia de primar al oraşului Buşteni, de pe Valea Prahovei, a rămas vacantă după ce edilul reales anul trecut, Emanoil Savin, a renunţat la doctrina liberală şi la PNL şi s-a înscris în PSD, fiind ales senator al acestui partid. Pentru locul lăsat liber de către Savin au intrat în bătălia electorală opt candidaţi, dintre care şapte susţinuţi de formaţiuni politice, şi un independent.

Astfel, din partea PSD candidează Irinel Ghiţă, actual consilier local, director al Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie Buşteni. Ghiţă, fost lider al PSD Buşteni înainte de înscrierea lui Emanoil Savin în partid, promite o centură ocolitoare pentru oraşul traversat de DN1, două pasaje pietonale pe sub drumul naţional, extinderea parcului de distracţii al domeniului schiabil Kalinderu, pubele subterane în zonele frecventate de urşi, dar şi asfaltarea drumului care duce din oraş către Gura Diham şi care este foarte circulat de către turişti.

Pentru Primăria Buşteni candidează şi şeful Serviciului de protecţie civilă din localitate, Gheorghe Haiduc, membru USR, care se bucură de foarte multă notorietate pe plan local şi nu numai, el conducând, printre altele, acţiunile Salvamont.

Haiduc nu a mai făcut până acum politică şi a decis să candideze spunând:  ”îmi place munca, îmi plac cei care munesc, am proiecte faine şi o experienţă de peste 33 de ani în administraţie”.

Gheorghe Haiduc vrea să construiască un centru medical de primiri urgenţe, să reabiliteze infrastructura turistică şi să înfiinţeze un birou în cadrul primăriei care să acorde consultanţă gratuită celor care vor să atragă fonduri europene.

Şeful Salvamont spune că dacă va fi ales primar va continua să meargă în acţiuni de salvare pe munte, alături de colegii săi salvamontişti.

PNL îl susţine pentru Primăria Buşteni pe Virgiliu Cristian Achim, consilier local care lucrează la un ziar din oraş. Achim spune despre sine, în afişul electoral, că este unul ”dintre cetăţeni, pentru cetăţeni”.

Din partea PMP candidează Valentin Codescu, inginer care proiectează mobilă şi provine din mediul antreprenorial. Codescu este fiul unui fost primar al oraşului şi este consilier local, el promiţând alegătorilor: ”Împreună schimbăm Buşteniul”.

Tot consilier local este şi candidatul Partidului Ecologist Român, Mihai Mircea Totpal. Fost director de agenţie de turism şi jurnalist, Totpal spune că este ”buştenar 100%” şi că vrea să transforme staţiunea în ”capitala alpinismului românesc, a tinerilor şi turismului montan”.

Din partea Partidului România Mare candidează pentru Primăîria Buşlteni Andronel Toma, cu sloganul ”Împreună pentru Buşteni”, slogan identic cu cel folosit pe unele afişe electorale şi de către candidatul PSD. 

ALDE îl susţine pentru Primăria Buşteni pe Laurenţiu Mircea Corbu.

Independentul care candidează pentru funcţia de primar al acestui oraş este Dan Anghel, lider de sindicat.

În oraşul Buşteni vor fi amenajate opt secţii de votare pentru scrutinul de duminică.

 

RÂŞNOV (JUD. BRAŞOV)

Trei candidaţi s-au înscris în cursa pentru Primăria Râşnov la alegerile parţiale din 11 iunie: liberalul Liviu Butnariu, Daniel Diaconu (PER susţinut de ALDE şi PSD) şi independentul Marius Lungu.

Fotoliul de primar din oraşul Râşnov a rămas vacant după ce liberalul Adrian Veştea, care obţinuse un al treilea mandat, a demisionat după ce a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov.

Desemnarea candidaţilor pentru fotoliul de primar a fost una tensionată. Marius Lungu, fost preşedinte al PSD Râşnov, a demisionat din funcţie după ce partidul a decis să îl susţină în cursa pentru fotoliul de primar pe candidatul PER Daniel Diaconu. Cei doi au candidat şi la alegerile din 2016, dar au pierdut în faţa lui Adrian Veştea. Daniel Diaconu s-a clasat pe locul al doilea, iar Marius Lungu pe locul al treilea, la o diferenţă de doar 113 voturi.

Candidatul Daniel Diaconu este membru PER din 2011 şi în prezent consilier local la Râşnov, fiind absolvent al Facultăţii de Administraţie Publică.

Liberalul Liviu Butnariu candidează în premieră la fotoliul de primar. De profesie inginer, Butnariu este viceprimar cu atribuţii de primar la Râşnov după retragerea lui Adrian Veştea.

Marius Lungu, profesor de fizică, dar şi licenţiat în ştiinţe economice, candidează ca independent şi este, în prezent, consilier local.

Toţi cei trei candidaţi s-au născut şi trăiesc la Râşnov.

În Râşnov, vor fi amenajate zece secţii de votare pentru cei 14.620 de alegători cu drept de vot.

Campania electorală se încheie sâmbătă, la ora 7. Până la ora 18 trebuie îndepărate toate materialele de propagandă electorală din interiorul şi de pe clădirile în care se află amplasate secţiile de votare.

Potrivit articolului 74 din Legea 115/2015 privind alegerea autorităţilor administraţiei locale, ”cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise: a) prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală; b) invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe (...); c) comentarii privind campania electorală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.