Un număr de 14 ONG-uri au solicitat o serie de clarificări Parlamentului pentru demiterea lui Gabriel Saucă, director general Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional, şi a lui Cristian Petraru, şeful Departamentului de organizare a proceselor electorale din cadrul Autorităţii Electorale Permanente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Semnatarii solicită Parlamentului să comunice care este procedura de certificare a aplicaţiei SIMPV şi a celei pentru centralizarea rezultatelor votării şi repartizarea mandatelor la alegerile europarlamentare, precum şi nominalizarea persoanelor sau instituţiilor care fac parte din această procedură. 

”Conform declaraţiilor publice, comisia constituită prin ordin al preşedintelui AEP a certificat pe 16 mai spre neschimbare aplicaţiile informatice utilizate de BEC pentru centralizarea rezultatelor votării şi repartizarea mandatelor la alegerile europarlamentare. Vă rugăm să ne confirmaţi dacă a existat o procedura similară pentru SIMPV, dacă aceasta este prevăzută de legislaţie”, se arată în scrisoarea celor 14 ONG-uri.

În acelaşi document, semnatarii solicită şi documentele care au stat la baza demiterii celor două persoane din condicerea AEP.

”Vă rugăm să faceţi publice documentele care stau la baza procedurii de demitere a celor două persoane, motivele invocate pentru aceste demiteri, precum şi motivele pentru care aceste propuneri au loc la mai bine de două luni de la alegeri. Modul în care a fost aplicată procedura de demitere şi dacă aceasta respectă prevederile legale. Considerăm că motivele – conform surselor publice – pentru care se solicit demiterea celor două persoane sunt confuze şi par a nu fi în acord cu datele existente la acest moment. De asemenea, procedura nu este transparentă, mai ales în contextul în care există atacuri susţinute politic împotriva sistemului SIMPV şi a instituţiilor care îl gestionează”, se mai arată în scrisoare.

Semnatarii documentului mai spun că toate aceste motive trebuie expuse transparent.

”Având în vedere faptul că SIMPV este un mecanism fundamental pentru asigurarea corectitudinii proceselor electorale, orice nereguli invocate legate de funcţionarea acestuia trebuie expuse transparent, iar propunerea de demitere a unor persoane cu funcţii de conducere care gestionează aceste servicii trebuie motivată fără semne de îndoială, fără a se baza pe criterii politice. Aceste aspecte sunt esenţiale pentru menţinerea şi creşterea încrederii publicului în corectitudinea alegerilor, care este momentan pusă sub semnul întrebării”, se mai arată în scrisoare.

Semnatarii scrisorii sunt: Asociaţia pentru  Dezvoltare, Transparenţă şi Participare  Publică „CIVICA”; Asociatia Expert Forum; Asociatia Geeks For Democracy; Asociaţia pentru dezvoltare GHEPart; Centrul de Resurse pentru participare publică; Centrul Roman de Politici Europene; Centrul pentru Inovare Publică; Centrul pentru Resurse Civice; CENTRAS – Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale; Centrul pentru Studiul Democratiei; Centrul pentru Jurnalism Independent; Frontline Club; Mircea Kivu, sociolog; Maria Krause, expert electoral.

Şi PNL a reclamat, miercuri, PSD-izarea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi demiterea unor profesionişti în detrimentul unor oameni de partid. ”PSD arată că nu înţelege gravitatea situaţiei în care au ajuns să funcţioneze instituţiile statului, continuând practicile de eliminare a profesioniştilor şi de înlocuire a acestora cu politruci fără competenţe minimale”, a transmis PNL.

”Somăm preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, să oprească urgent acţiunea de PSD-izarea a instituţiei pe care a început-o în ultima vreme. Este strigător la cer faptul că directori din cadrul AEP sunt demişi pe bandă rulantă doar pentru că nu au simpatii politice faţă de PSD, având un comportament apolitic, aşa cum este firesc şi cum, de altfel, le impune legea. În locul acestora sunt aduse în personalul AEP persoane fidele politic şefului instituţiei şi promovate, ulterior, pe funcţii de conducere”, a transmis, miercuri, PNL, printr-un comunicat de presă.

Liberalii susţin că ordinele de demitere au fost emise de preşedintele AEP cu încălcarea legii de funcţionare a Autorităţii, respectiv fără avizul Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.