Preşedintele Ungariei, Ader Janos, şi soţia sa participă, sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, din judeţul Harghita, la procesiunea de Rusaliile Catolice, cel mai mare pelerinaj religios din sud-estul Europei şi la care participă zeci de mii de credincioşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Ungariei, Ader Janos, şi soţia sa, Herczegh Anita, s-au oprit, sâmbătă mai întâi la Biserica Franciscană din Şumuleu Ciuc, unde, potrivit tradiţiei, credincioşii se roagă la statuia Făcătoare de Minuni a Fecioarei Maria.

Familia prezidenţială este însoţită de către vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, precum şi de alţi oficiali de la Budapesta, cu toţii alăturându-se pelerinilor care participă la procesiunea de Rusalii.

Oficialii ungari au anunţat că nu doresc să facă declaraţii, fiind o vizită privată în România.

Zeci de mii de credincioşi participă, sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, în Harghita la procesiunea religioasă de Rusaliile Catolice, cel mai mare pelerinaj religios din Europa de sud-est.

Slujba a început, sâmbătă, în jurul orei 12.30, fiind oficiată în aer liber într-un altar amenajat pe muntele Şumuleu Mic, fiind oficiată de către Nunţiul Apostolioc al Vaticanului în România, Monseniorul Miguel Maury Buendia.

Slujba de Rusalii va avea loc duminică, tot în aer liber.

Peste 600 de jandarmi, poliţişti, pompieri şi cadre medicale au fost mobilizaţi pentru acest eveniment, fiind înfiinţate, totdată, mai multe puncte de prim ajutor în zona în care are loc procesiunea religioasă.

Primul tren cu pelerini maghiari care participă la procesiunea de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, din judeţul Harghita, a ajuns, joi, la Cluj-Napoca, de la Budapesta, cei aproximativ o mie de călători fiind aşteptaţi cu flori şi tradiţionalele pogăcele. Oamenii au spus rugăciuni şi au cântat imnul Ungariei.

Pelerinii, care în fiecare an merg la Şumuleu Ciuc pentru a participa la slujba de Rusaliile catolice, au fost aşteptaţi de aproximativ 200 de persoane, cu flori şi pogăcele - produse de patiserie făcute din aluat şi brânză.

Trenul a stat în gara din Cluj-Napoca aproximativ 20 de minute, timp în care cei prezenţi au rostit rugăciuni, au primit binecuvântarea din parte preoţilor prezenţi şi au cântat imnul de stat al Ungariei, dar şi mai multe cântece religioase.

În drum spre Cluj-Napoca, trenul a oprit şi la Oradea, unde pelerinii au participat la o slujbă oficiată special cu ocazia venirii lor.

Trenul ar trebui să ajungă în Gheorgheni, în judeţul Harghita, joi seară, pelerinii urmând să participe sâmbătă şi duminică la slujbele oficiate la Şumuleu Ciuc.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate.

În centrul pelerinajului se află Fecioara Maria, a cărei statuie a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515, fiind cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.

În anul 1567, după ce au ieşit victorioşi în lupta cu armatele principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, care a încercat să le impună religia unitariană, credincioşii catolici au făcut legământ că în sâmbăta dinaintea Rusaliilor se vor întoarce să îşi exprime recunoştinţa. Şi, an de an, au venit tot mai mulţi, harghitenilor li s-au alăturat alţi credincioşi (reformaţi, unitarieni, chiar şi ortodocşi) de pretutindeni, până când biserica a devenit neîncăpătoare, astfel că liturghia s-a mutat pe Muntele Şumuleul Mic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.