Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu a susţinut miercuri un discurs în Parlamentul European. Ea a făcut apel la ţările UE să susţină aspiraţiile europene ale ţării sale şi a adăugat că Republica Moldova va sprijini mereu suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Sandu a mai precizat că Guvernul moldovean caută o soluţie paşnică pentru rezolvarea conflictului transnistrean, eliminând ameninţarea ca Republica Moldova să fie atrasă în război. Ea mai menţionat că aderarea la UE este singura cale de urmat, Chişinăul aparţinând Uniunii Europene.
UPDATE - ”Acest război nu are justificare şi trebui să fie oprit rapid”, a subliniat preşedintele Republicii Moldova.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Şefa statului a vorbit şi despre reformarea instituţiilor şi despre aderarea la Uniunea Europeană, cu menţiunea că ”instanţele devin mai curate, procesele devin mai profesioniste”.
Preşedinta Republicii Moldova a adus în discuţie şi incidentele din republica moldoveană separatistă Transnistria, Guvernul moldovean căutând o soluţie paşnică pentru rezolvarea conflictului. Ea a adăugat că nu există pericolul ca Republica Moldova ”să fie atrasă în război”.
”Tensiunile recente duc la preocupări în legătură cu o potenţială destabilizare. Guvernul lucrează pentru a menţine situaţia stabilă şi în pace şi încercăm să rezolvăm diplomatic acest conflict. (...) Azi, considerăm că nu există o ameninţare iminentă ca Moldova să fie atrasă în război. Deşi există toate aceste provocări, Moldova e hotărâtă să rămână o parte a lumii libere”, a mai spus ea.
În ceea ce priveşte aderarea la UE, Maia Sandu a argumentat că Republica Moldova ”aparţine Uniunii Europene”, fiind singura cale de urmat pentru ţară.
”Acordarea statutului de ţară candidat pentru Moldova este decizia cea bună. Noi aparţinem UE, suntem o ţară europeană cu o limbă şi o istorie europeană, cu un sistem politic european. Noi aparţinem Uniunii Europene (...) Pentru noi, acest statut de membru al UE este luminiţa de la capătul tunelului în aceste momente dificile. Un obiectiv clar şi un mesaj puternic pentru a mobiliza pe toată lumea”, a conchis ea.
UPDATE - În discursul său adresat eurodeputaţilor la Bruxelles, preşedinta Sandu a subliniat modul în care invazia de către Rusia a ţării vecine, Ucraina, a reamintit de trecutul îngrijorător al Europei cu „acaparări de regiuni, cuceriri geopolitice şi sfere de influenţă”.
În acelaşi timp, aceastaa subliniat modul în care Republica Moldova şi cetăţenii săi au reacţionat la şocul, agonia şi incertitudinea războiului cu amabilitate, generozitate şi compasiune, găzduind un număr mare de refugiaţi ucraineni şi oferind sprijin umanitar Ucrainei.
În contextul războiului, Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la UE în luna martie a acestui an. În acest sens, preşedinta Sandu a subliniat, de asemenea, convingerea fermă că ţara sa face parte din comunitatea europeană.
„Suntem conştienţi de faptul că trebuie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conştienţi de faptul că aceste decizii nu sunt simple. Dar acordarea statutului de ţară candidată Republicii Moldova este decizia corectă. Locul nostru este în Uniunea Europeană”, a mai declarat Maia Sandu.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Discursul va fi urmat de o conferinţă de presă comună cu Roberta Metsola, preşedinta PE.
În 5 mai, Parlamentul European a votat rezoluţia prin care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE pentru Republica Moldova.
În urmă cu o săptămână, premierul moldovean Natalia Gavriliţa a transmis reprezentanţilor Uniunii Europene cea de-a doua parte completată a chestionarului privind aderarea la Uniunea Europeană.
În 22 aprilie, premierul Gavriliţa i-a transmis ambasadorului Uniunii Europene la Chişinău, Janis Mazeiks, prima parte a chestionarului completat de aderare la UE.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.