Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit marţi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, discuţii în cadrul cărora Dăncilă a prezentat priorităţile României în calitate de preşedinte al Consiliului UE şi ultimele evoluţii în ceea ce priveşte reforma şi modificările din sistemul judiciar. Prim-ministrul a avut întâlniri şi cu comisarii europeni Corina Creţu şi Günther Oettinger.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Viorica Dăncilă s-a întâlnit marţi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia vizitei de lucru a premierului român la Bruxelles. La întrevedere au participat Frans Timmermans, prim-vice-preşedinte al CE, şi Corina Creţu, comisar european pentru politică regională.

Conform unui comunicat al Guvernului, Viorica Dăncilă a subliniat intenţia României de a contribui la definirea şi promovarea interesului comun european şi asigurarea unităţii dintre statele membre, exprimând, de asemenea, dorinţa Guvernului de a continua cooperarea cu Comisia Europeană.

Dăncilă şi Juncker au fost de acord cu necesitatea asigurării unui consens pentru susţinerea obiectivelor pe care România şi le-a propus.

De asemenea, potrivit Executivtului, în cadrul discuţiilor premierul a prezentat priorităţile României în calitate de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene şi a arătat disponibilitatea ţării noastre pentru a depune eforturi pentru crearea unui progres în viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027.

Viorica Dăncilă a mai discutat cu Juncker despre ultimele evoluţii în ceea ce priveşte reforma şi modificările din sistemul judiciar, arătând că finalizarea MCV rămâne un obiectiv important pentru Guvern.

Premierul s-a întâlnit marţi la Bruxelles şi cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, cu care a discutat inclusiv despre implementarea politicii de coeziune post 2020, premierul subliniind că România ar aprecia o mai mare flexibilitate pentru statele membre în alocarea bugetului prin noul cadru de reglementare, astfel încât să poată reduce decalajele de dezvoltare în infrastructură pe domenii cheie: telecomunicaţii, transport, mediu, energie, sănătate şi educaţie. De asemenea, s-a discutat despre modul în care statele membre şi România vor defini şi transpune după 2020 priorităţile tematice precum: inovare, digitalizare, transport, social şi infrastructură.

Totodată, premierul a reasigurat, cu această ocazie, Comisia Europeană de angajamentul Guvernului pentru creşterea nivelului de atragere a fondurilor europene alocate în exerciţiul financiar 2014 – 2020, transmite Guvernul printr-un comunicat de presă.

Dăncilă a subliniat că Executivul va menţine şi în acest an ritmul accelerat de evaluare şi contractare a proiectelor, astfel încât România să atingă ţinta propusă de absorbţie de 100% la sfârşitul perioadei de programare.

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat şi despre stadiul lucrărilor la linia de metrou M6 şi despre cele trei spitale regionale şi s-a convenit transmiterea de proeiecte suplimentare în domeniul infrastructurii de transport şi rutiere.

De asemenea, tot marţi, Viorica Dăncilă a discutat şi cu comisarul european pentru Buget şi Resurse Umane, Günther Oettinger, în cadrul întâlnirii reafirmând interesul şi angajamentul României de a contribui activ pe durata mandatului la Consiliul UE în luarea unor decizii importante cu privire la viitorul buget multianual al Uniunii, care să permită o implementare eficientă şi în timp util a proiectelor de investiţii la nivelul Uniunii, mai transmite Guvernul.

Dăncilă a subliniat că România poate contribui la facilitarea obţinerii unui acord politic asupra Cadrului Financiar Multianual post-2020 prin organizarea, la Bucureşti, la sfârşitul lunii octombrie, a unei conferinţe internaţionale privind viitorul politicii de coeziune.

Prim-ministrul a punctat, de asemenea,  principalele elemente de interes pentru România în raport cu viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, subliniind importanţa menţinerii unor alocări substanţiale pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună, a promovării de soluţii care să contribuie la simplificarea şi flexibilizarea procesului de implementare, la nivelul statelor membre şi beneficiarilor, a programelor şi instrumentelor financiare europene.

Cei doi oficiali au fost de acord cu începerea unui dialog la nivel de experţi în buget şi resurse umane, în toamna acestui an, mai transmite Guvernul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.