Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre UE la Bucureşti. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Suediei la Bucureşti, în contextul deţinerii de către Suedia a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În cadrul întrevederii, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi ambasadorii statelor UE la Bucureşti au abordat temele de actualitate ale agendei europene. Reafirmând sprijinul României pentru priorităţile Preşedinţiei suedeze a Consiliului UE, şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa avansării agendei europene printr-o abordare consensuală şi constructivă, orientată spre consolidarea rezilienţei Uniunii. În contextul războiului declanşat de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, ministrul afacerilor externe a subliniat angajamentul concret şi multidimensional al României pentru susţinerea Ucrainei şi a cetăţenilor săi, precum şi necesitatea menţinerii unităţii şi acţiunii decisive a UE şi statelor membre pentru ca Ucraina să respingă agresiunea rusă, precum şi în viitorul proces de reconstrucţie”, conform MAE.

Şeful diplomaţiei române a prezentat obiectivele primei Conferinţe de nivel înalt privind Securitatea Mării Negre, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, care va fi organizată în luna aprilie a acestui an, la Bucureşti, fiind găzduită de către miniştrii de externe şi ai apărării din România şi Ucraina.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a atras atenţia, în cadrul întâlnirii, asupra faptului că acţiunile destabilizatoare ale Federaţiei Rusiei sunt puternic resimţite şi de Republica Moldova, accentuând că este necesar sprijin european consistent pentru acest stat, în vederea consolidării rezilienţei sale, evocând mesajul de susţinere ferm transmis de liderii europeni Republicii Moldova în cadrul recentei reuniuni a Consiliului European. Totodată, şeful diplomaţiei române a arătat că UE şi statele membre trebuie să susţină avansarea procesului de aderare la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova.

În plus, ministrul Bogdan Aurescu a solicitat sprijinul statelor membre pentru crearea rapidă a regimului distinct de sancţiuni care să vizeze persoanele responsabile de acţiuni de destabilizare a ordinii constituţionale a Republicii Moldova, propunere pe care a lansat-o la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din februarie 2023. A solicitat, de asemenea, sprijinul statelor membre pentru ca situaţia din Republica Moldova să fie inclusă pe agenda unei viitoare reuniuni a Consiliului Afaceri Externe, cât mai curând posibil. Şeful diplomaţiei române a subliniat opţiunea europeană clară a acestui stat, în pofida multiplelor provocări pe care le întâmpină. Pe acest fundal, a susţinut operaţionalizarea rapidă a misiunii civile UE în domeniul securităţii interne în Republica Moldova.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a prezentat demersurile politico-diplomatice în curs privind aderarea României la spaţiul Schengen şi a mulţumit Preşedinţiei suedeze pentru eforturile sale în vederea identificării unei soluţii cu privire la acest dosar.

Un alt subiect adus în discuţie a fost viitorul Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, pe care România îl va găzdui în a doua parte a acestui an, ministrul de externe prezentând obiectivele propuse de România pentru Summit, cu accent pe implementarea proiectelor strategice de interconectare, pe consolidarea Fondului de Investiţii, crearea unui Fond de Inovare al Iniţiativei, implicarea crescută a partenerilor din regiune, inclusiv a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei. Astfel, România îşi propune ca Summitul de la Bucureşti să contribuie la consolidarea rezilienţei statelor participante şi asociate, în actualul climat geopolitic, şi la creşterea potenţialului economic al regiunii.

Ministrul a evocat, de asemenea, participarea la recenta Conferinţă a Donatorilor pentru Turcia şi Siria, în cadrul căreia a anunţat un nou pachet de asistenţă financiară din partea României, în valoare totală de 1,3 milioane de euro.

De asemenea, a fost salutată agrearea „Acordului Windsor" între Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, subiect discutat şi cu ocazia vizitei oficiale a ministrului Aurescu în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în perioada 22-23 martie 2023, în cadrul căreia a fost semnată Declaraţia Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.