Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, afirmă că situaţia de la Leeds, unde au avut loc violenţe de stradă după ce autorităţile britanice au încercat să preia copiii unei familii de români, rămâne tensionată. ”Este o situaţie regretabilă, aceste lucruri nu se rezolvă prin violenţă, ci prin dialog”, arată ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Încă de aseară am fost sesizaţi de cetăţeni români şi din presă despre incidentele care au avut loc la Leeds. Imediat, colegii noştri de la Consulatul General de la Manchester, împreună cu Ambasada României de la Londra, cu ataşaţii de interne, s-au deplasat, au fost în permanent contact cu autorităţile locale, cu familia respectivă, cu reprezentanţii cultelor religioase, cu reprezentanţii comunităţii, cu ONG-urile respective, cu două obiective: pe de-o parte, evident, să acordăm asistenţă consulară şi pe de altă parte să sprijinim eforturile autorităţilor locale pentru detensionarea situaţiei. Este o situaţie regretabilă, aceste lucruri nu se rezolvă prin violenţă, ci prin dialog, dialog cu autorităţile britanice, cu autorităţile locale. Colegii mei continuă acest dialog cu autorităţile britanice locale care şi-au manifestat disponibilitatea de a sprijini. În toate aceste demersuri, punctul de plecare, şi nu trebuie să uităm acest lucru, este interesul primordial al minorului, al minorilor respectivi. Şi ei sunt gata să lucreze - şi ne-au transmis acest lucru - cu autorităţile române pentru a sprijini toate aceste demersuri”, a declarat, vineri seară, la Antena 3, Luminiţa Odobescu.

Ea a subliniat importanţa dialogului.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Este important ca aceste acte de violenţă să nu se mai întâmple, să continuăm acest dialog pentru că suntem convinşi că prin dialog şi cooperare cu autorităţile locale aceste lucruri se vor rezolva”, a arătat ministrul de Externe.

Odobescu a explicat că, după incidentele de joi seară, lucrurile s-au liniştit.

”Situaţia rămâne tensionată, dar colegii noştri sunt prezenţi... am discutat consulul nostru general, cu ambasadorul nostru la Londra, dialogul cu autorităţile britanice, situaţia rămâne uşor tensionată”, a adăugat ea.

Ministrul a menţionat că postările pe reţelele sociale au inflamat starea de spirit.

Violenţe de stradă au avut loc într-un cartier din Leeds, unde mai multe persoane, printre care şi români, au distrus şi răsturnat o maşină de poliţie şi au dat foc unui autobuz. Incidentele au fost declanşate de tentativa de preluare în grija statului a copiilor unei familii dee români, după ce unul dintre copii a ajuns la spital cu o lovitură la cap, iar medicii au alertat autorităţile. MAE anunţa că reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm românilor să respecte instrucţiunile autorităţilor locale, să-şi păstreze calmul şi să facă demersurile legale pentru clarificarea situaţiei copiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.