Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat marţi, în plenul Senatului, în cadrul Conferinţei Internaţionale ”Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional”, că în Republica Moldova, ”femeile sunt lidere în mai multe sfere de activitate şi conduc astăzi importante instituţii publice - Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Anticorupţie, Curtea Constituţională”. Ea a mai spus că în Parlamentul Republicii Moldova, 40% din deputaţi sunt femei şi că au în jur de 200 de femei care conduc primării, adică 22% din numărul total iar în 2023 vor fi şi mai multe, ”pentru că femeile active în viaţa socială şi politică din Moldova au văzut că se poate”.
”Pentru prima dată de când Republica Moldova şi-a declarat independenţa, Preşedintele Republicii Moldova, alături de Preşedintele României, îşi dau mâna în forul legislativ suprem al României pentru a veni cu un mesaj comun în faţa cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, în aceste timpuri extrem de grele pentru toţi, Republica Moldova şi România nu doar îşi dau mâna, ci îşi croiesc împreună soarta, ca parte a lumii libere. Republica Moldova - în drum spre Uniunea Europeană. România - mai puternică în Uniunea Europeană. Vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la această conferinţă. Sunt onorată să pot împărtăşi experienţa Republicii Moldova în ceea ce priveşte reprezentarea femeilor în politică”, a spus Maia Sandu.
Ea a precizat: ”Societatea noastră sprijină implicarea femeilor în viaţa politică pentru că suntem europeni şi avem valori europene. Cetăţenii noştri au demonstrat că apreciază, înainte de toate, caracterul unui om. Îl măsoară pe celălalt după merite, indiferent dacă este femeie sau bărbat. Acum doi ani, unii bărbaţi din spaţiul politic de la noi spuneau că o femeie nu poate câştiga alegerile prezidenţiale. Şi că, în general, femeile nu au ce căuta în politică. Dar majoritatea cetăţenilor noştri au pus în faţă valoarea omului, nu prejudecăţile”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Maia Sandu a menţionat că ”chiar dacă este o provocare să reuşeşti într-un domeniu dominat tradiţional de bărbaţi, tot mai multe femei din Moldova s-au implicat şi au ajuns să fie respectate pentru abilităţile lor”. ”
În Republica Moldova, femeile sunt lidere în mai multe sfere de activitate. Ele conduc astăzi importante instituţii publice - Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Anticorupţie, Curtea Constituţională. Femeile noastre creează şi conduc afaceri de succes, devin campioane mondiale în sporturi de performanţă. În Parlamentul Republicii Moldova, 40% din deputaţi sunt femei. Avem în jur de 200 de femei care conduc primării, adică 22% din numărul total. În 2023 vor fi şi mai multe. Pentru că femeile active în viaţa socială şi politică din Moldova au văzut că se poate”, a arătat ea. Preşedintele Republicii Moldova a menţionat că ”unii s-au opus, la început, legii cotelor de reprezentare”, a arătat ea.
”Au fost voci care au spus că femeile nu au nevoie de locuri stabilite prin lege. Însă timpul a demonstrat că aceste cote sunt importante pentru a asigura oportunităţi egale. Pentru că şansele egale înseamnă echitate. Înseamnă sprijin pentru ca femeile valoroase, hotărâte, muncitoare - care au fost ţinute departe de nivelul decizional - să poată contribui la dezvoltarea ţării. Este adevărat că adoptarea unei legi nu reprezintă o soluţie magică pentru amplificarea vocii femeilor în politică. Este nevoie de susţinere din partea decidenţilor şi de implicare din partea a cât mai multor femei. E nevoie ca puterea femeilor în partide să fie adevărată, nu doar pe hârtie. Iar aceasta se poate întâmpla atunci când partidele apreciază şi promovează oamenii după merite, când dezvoltă o cultură organizaţională incluzivă. Implicându-ne, stimulând participarea altor femei în politică, promovând meritocraţia, vom crea o societate în care deciziile se iau de toţi reprezentanţii săi”, a mai declarat Maia Sandu în discurs.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.